Hoe leer ik ontspannen? Praktische tips

Hoe leer ik ontspannen? Praktische tips

Voor een lang en gelukkig leven is ontspanning zeer belangrijk. Of je nu gestrest en overspannen bent of niet. Wie voldoende rust in zijn leven heeft zal zich beter voelen. Het is dan ook flink beter voor je gezondheid om regelmatig even te ontspannen. Omdat dit echter een redelijk abstract begrip is, kost het veel mensen moeite om te ontdekken wat goed ontspannen nu eigenlijk is. Ze vragen zich af hoe je dat eigenlijk moet doen, goed ontspannen. Gelukkig zijn er zeer veel manieren waarop je dit kunt aanpakken. Die manieren kan iedereen zichzelf aanleren. Dus ook jij kunt er profijt van hebben.

Hoe leer ik ontspannen?


Zoek de rust op


Het is misschien een open deur, maar ontspannen is niets anders dan de rust opzoeken. Wat veel mensen zich echter niet beseffen is dat je ook der rust kunt opzoeken op drukke plekken, zoals bijvoorbeeld een vol voetbalstadion. Het gaat namelijk om innerlijke rust. Wie goed wil leren ontspannen moet op zoek gaan naar momenten waarop hij even volledig tot rust kan komen. Bijvoorbeeld door iets te doen waar je veel plezier in hebt. Dit kan dus het bezoeken van sportwedstrijden zijn, maar het kan ook een hobby zoals het sleutelen aan auto’s zijn. Dit is per persoon natuurlijk verschillend.

Relativeer je leven


Een andere belangrijke factor in ontspanning is de druk die je jezelf oplegt. Misschien voelen dingen als heel belangrijk op een bepaald moment. Kijk je echter naar je leven op lange termijn, dan is de invloed waarschijnlijk flink minder groot. Denk maar aan bijvoorbeeld examens die je ooit deed. Kan je je nog herinneren dat je zakte voor je eerste rijexamen? Ben je daardoor nu een mindere chauffeur? Door je leven niet te serieus te nemen kan je een hoop spanning bij jezelf wegnemen. Dit zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent. Wat weer tot gevolg heeft dat je beter kan presteren als mens.

Doe oefeningen


Misschien ben jij iemand die vooral baat heeft bij dingen die direct resultaat opleveren. Dan is het een goed idee om een aantal specifieke oefeningen aan te leren. Zo kan je bijvoorbeeld op een bepaald moment van de dag een aantal keer diep adem te halen en uit te ademen. Wanneer je dit doet, bijvoorbeeld drie keer achter elkaar, dan voel je direct een soort spanning wegvloeien uit je lichaam. Je kan dit ook doen door de spieren in je lichaam even aan te spannen en daarna los te laten. Dit heeft een gelijkwaardig effect. Als je dit regelmatig doet zal je meer ontspannen raken.

Geleide meditatie


Wat ook enorm ontspannend werkt is het volgen van een geleide meditatie. Dit houdt in dat je niet in je eentje probeert te mediteren maar dat je door een stem meegenomen wordt in de meditatie. Vooral voor beginners is dit een fantastische manier om te ontspannen. Onderstaande geleide meditatie zal je zeker meer rust geven.

Reactie plaatsen