Tips tegen faalangst die je ogen openen

Tips tegen faalangst die je ogen openen

Tips tegen faalangst

Faalangst kan een vervelende belemmering zijn om jezelf goed te kunnen presenteren. Mogelijk zit je bomvol goede ideeën en wil je deze graag uitdragen en bekend maken aan de wereld, maar vind je het moeilijk om een goede presentatie te houden. Of je wilt graag een opleiding volgen, maar ziet op tegen de examens.

Mogelijk presteer je door de faalangst aanzienlijk minder dan dat de goede voorbereiding je zou doen verwachten. Dit zijn vervelende bijkomstigheden die een resultaat kunnen zijn van faalangst. Het is dan ook zeker aan te raden om aan je faalangst te werken, zodat dit minder invloed op je prestaties uitoefent. Enkele tips tegen faalangst kunnen je daarbij helpen.

1. Herleiden van de oorsprong

Faalangst is voor iedereen anders. De één heeft er meer last van dan een ander en ook kan het afhangen van de situatie of het wel of niet optreedt. Een eerste stap in het oplossen van faalangst is dan ook het vaststellen in welke mate je leidt aan dit type angst.

Door te erkennen dat dit een aandachtspunt voor je is, kun je gaan herleiden wat het mogelijk heeft veroorzaakt en verder versterkt. Is het een recent verschijnsel waarbij je enkel nog maar onlangs bemerkt dat je ongemak vormen aanneemt die richting faalangst gaan of speelt dit al veel langer en heeft je faalangst al grotere vormen aangenomen?

Kun je bemerken waar de angst op gebaseerd is en welke gedachten of gevoelens de faalangst oproepen en versterken? Dit zijn belangrijke vragen waar je bij jezelf over kunt nagaan wat hier aan ten grondslag ligt.

2. Kom je angsten onder ogen

Faalangst is niet een prettig gevoel. Je wilt hier dan ook ongetwijfeld wat aan doen. Gelukkig zijn er veel methodes die je kunnen helpen bij het verzachten, dan wel het oplossen van faalangst. Door hier je aandacht aan te geven, zul je snel bemerken dat de angsten zullen afnemen en dat het gemakkelijker voor je wordt om gewoon de dingen te doen, die anders zo zwaar en beangstigend voor je waren.

De beste manier om met faalangst om te gaan, is daarom je angsten onder ogen te komen en te bekijken in hoeverre ze daadwerkelijk reëel zijn. Het vereist een andere manier van kijken naar de dingen waarvoor je faalangst hebt opgebouwd.

3. Verschuiving in perspectief

Door een ander perspectief te ontwikkelen, verandert ook de manier waarop je reageert. Faalangst kenmerkt zich door een angst om te falen. Het is gebaseerd op een idee dat je iets goed en verkeerd kunt doen. En vaak is daarbij tevens een overtuiging aanwezig dat een falen iets zegt over jou persoonlijk. Alsof jijzelf daardoor niet goed genoeg bent.

Door te beseffen dat elk mens simpelweg dat doet, een poging wagen, haalt dit de zwaarte ervan af. Het kan goede en minder gunstige resultaten opleveren, waardoor je leert hoe iets wel goed gaat, of juist beter kan. Falen is niets anders dan een leerproces en kan daarom ook als dusdanig worden beschouwd.

4. Goede voorbereiding 

Om je zelfvertrouwen sterker te maken, is het raadzaam om vooraf aan een speciale gelegenheid waarvan je weet dat je faalangst zal opspelen, jezelf goed voor te bereiden. Zo weet je dat je alles gedaan hebt om het gebeuren tot een succes te maken en kun je gemakkelijker herkennen dat mogelijke angsten onrealistisch zijn.

Door nuchter naar de feiten te kijken die je vertellen dat er geen enkele reden is om te falen, kun je jezelf boven de angst uittrekken. Herinner jezelf aan je positieve kwaliteiten en negeer de dialoog die de faalangst in je hoofd wil starten.

5. Zet je angst productief in

Eén van de laatste tips tegen faalangst is om ondanks je faalangst alsnog gewoon stappen te zetten. Evalueer waar de angst op gebaseerd is en waar je jezelf dus nog in mag ontwikkelen. Vervolgens zet je actief stappen om dit te realiseren.

Zo gaat de faalangst voor je werken in plaats van tegen je. Het is hierbij tevens belangrijk om niet alles voor je uit te schuiven. Door actief je dromen na te jagen, overwin je vanzelf je faalangst. Het is hierin namelijk je compagnon.

Meer tips tegen faalangst?

Hoe ontstaat faalangst? Een duidelijk verhaal

Heb jij last van faalangst? Doe de faalangst test

Faalangst bij volwassenen: 6 tips die écht helpen

Reactie plaatsen