4 simpele tips tegen stress

4 simpele tips tegen stress

De wereld geeft je constant nieuwe indrukken. Die moet je allemaal maar zien te verwerken. Dit kan best lastig zijn. Het kan zo veel zijn dat je simpelweg geen kans meer krijgt om te ontspannen. Dit heeft als gevolg dat je gestrest raakt.


Dit is niet alleen vervelend maar ook nog een heel slecht voor je gezondheid. Het is dan ook belangrijk dat je zorgt dat je dit tegengaat. Dat doe je bijvoorbeeld door je aan een aantal vaste regels te houden in het leven. Dit kan zorgen dat je stress tijdig herkent. Zo kan je zelf tijdig bijsturen zodat je de rust en het overzicht bewaart. Onderstaande tips tegen stress helpen je verder.

1. Afleiding

De belangrijkste methode die stress verminderend werkt is het zoeken van afleiding. Dit kan echter best moeilijk zijn. Want niet elke vorm van afleiding werkt. Je moet iets zoeken waar je helemaal in op kunt gaan. Daarom zijn bijvoorbeeld hobby’s als sleutelen aan auto’s of schilderen heel populair. Je bent hier namelijk niet zomaar even mee klaar. Je moet heel gedetailleerd aan de slag en daardoor vergeet je alle andere zaken in je leven even. Ook sporten waarbij je je flink moet inspannen kunnen hierbij helpen. Het zoeken van afleiding is nog altijd de eerste stap naar het verminderen van stress.

2. Werktempo

Een andere methode die goed kan werken, maar wel een iets sterkere geest vergt, is het belonen van jezelf met meer rust. Dit werkt als volgt. Wanneer je een taak hebt volbracht, wat die taak dan ook mag zien, dan geef je jezelf direct daarna even een periode van rust. Al is het maar een kwartiertje. Die vijftien minuten moet je dan echter wel besteden aan letterlijk niets doen. Je gaat even zitten en neemt je rust. Bij voorkeur speel je ook niet met je telefoon. Een boek lezen of even televisiekijken moet wel kunnen, zolang het niet te inspannend is. Geen zware kost pakken dus.

3. Leer lachen

Een natuurlijk medicijn tegen stress is lachen. Dit moet je heel letterlijk nemen. Door te lachen komen er stoffen in je lichaam vrij die de stress uit je lichaam verdrijven. Dit werkt dus hetzelfde als een medicijn. Hierin zitten namelijk ook antistoffen die vrijkomen als je het inneemt. Lachen kan je ook leren. Zelfs door je lach te faken kan je dit effect namelijk al voor een deel bereiken. Zo kom je dus vanzelf in een situatie waarin je minder last hebt van stress. Wil je geholpen worden, zoek dan wat dingen uit waar je gegarandeerd van gaat lachen. Wat clips van comedians op YouTube bijvoorbeeld.

4. Aanspannen en ontspannen

Tot slot kan je ook lichamelijk het een en ander bereiken. Dit doe je door al je spieren in je lichaam aan te spannen. Daarna laat je ze allemaal tegelijk los. Dit zorgt dat je even volledig in ontspanning raakt. Je kunt ze ook gericht één voor één aanspannen en ze vervolgens weer loslaten. Naast het feit dat je spieren tot rust komen ben je ook zelf even afgeleid. Dit komt dus weer terug op een eerder punt dat je bent tegengekomen, namelijk het zoeken van afleiding om de stress te vergeten.

Meer tips tegen stress?

Ben je op zoek naar meer tips tegen stress? Lees dan deze artikelen even.

Oefeningen om stress te verminderen? Dit inzicht werkt veel beter

Stress? Zo hou je balans in je drukke bestaan

10 praktische anti stress oefeningen die ècht helpen

Reactie plaatsen