Ontspanningsoefeningen tegen stress

Ontspanningsoefeningen tegen stress

Spanning heeft een zeer slecht effect op het lichaam. Wie lang met stress blijft rondlopen houdt hier allerlei gezondheidsklachten aan over. Dit kan zelfs tot hele gevaarlijke klachten leiden. Het is dus belangrijk dat je ook goed leert ontspannen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door jezelf een aantal ontspanningsoefeningen aan te leren. 

Deze oefeningen zorgen ervoor dat de spanning en stress in je lichaam afneemt. Daardoor blijf je dus een stuk gezonder en heb je een gelukkiger leven. De oefeningen zijn vaak niet heel moeilijk. Je kunt ze dan ook altijd en overal doen en ze zijn gemakkelijk aan te leren.

De soorten oefeningen

Wie denkt aan oefeningen denkt al snel aan lichamelijke arbeid. Je moet dingen doen om tot rust te komen. Toch moet je het wel iets breder zien dan dat. Natuurlijk zijn er wel oefeningen waarbij je enige lichamelijke inspanning moet doen. Er zijn echter ook oefeningen waarbij zo min mogelijk doen juist zeer belangrijk is. Je moet alleen veel oefenen om het onder de knie te krijgen. Dit hoeft geen probleem te zijn want iedereen kan het leren. Een combinatie van wat verschillende oefeningen werkt bovendien vaak het best. Zo zorg je ervoor dat je optimale ontspanning ervaart.

Oefeningen tegen pijntjes

Wie last heeft van stress heeft vaak ook last van wat vervelende pijntjes. Vaak gaat het dan om de schouders, de nek en de rug. Meestal gaat het ook nog eens om een combinatie van de drie. De reden hiervoor is dat je deze spieren verkrampt als je last hebt van spanningen. Je moet dan dus oefeningen doen waarbij je deze spieren leert ontspannen. Een goed voorbeeld is het maken van kleine rustige cirkelbewegingen met het hoofd. Ook rustig gaan zitten met de ogen dicht en diep inademen en daarna volledig uitblazen is een goede oefening om de spieren te laten ontspannen.

Ademhalen

Over ademhaling gesproken. Spelen met de adem is ook om andere redenen een goede oefening. Eén van de kenmerken van spanning is dat de ademhaling wat omhoog gaat. Je ademt dus eigenlijk iets sneller dan je zou willen. Het is dus een goede oefening om even te gaan zitten en specifiek je ademhaling vertragen. Dit vergt wel enige oefening. Het is namelijk best moeilijk om bewust om te gaan met je ademhaling. Toch is het belangrijk om jezelf dit aan te leren. Een rustige ademhaling zorgt voor een goede ontspanning van het lichaam. De hartslag gaat er bijvoorbeeld ook door omlaag.

Oefenen in niets doen

De ultieme manier van ontspanning is helemaal niets doen. Mensen die weinig stress ervaren doen dit vooral ’s nachts. Zij hebben namelijk een goede nachtrust. Wanneer je wat meer last van spanningen hebt, dan zal je nachtrust al snel minder goed zijn. Dit kan je opvangen door te oefenen in niets doen. Je gaat dan, midden op de dag, gewoon even zitten en doet letterlijk helemaal niets. In het begin zal het voelen alsof je je tijd verspilt. Je hebt immers allerlei taken te volbrengen. Later zal je merken dat dit juist de reden is waarom je het moet leren.

Wandelen of fietsen

Voor wie wat meer specifiek bewegingsoefeningen wil doen is het goed om flink te wandelen of te fietsen. Door een duursport te gaan doen moet je namelijk echt even tijd vrijmaken. Tien minuten fietsen heeft immers geen zin. Het voordeel van deze oefeningen is dat je dus een uur lang, of soms zelfs langer, je hoofd van alle stressvolle zaken kunt houden. Je bent immers op de fiets weg van huis en kantoor. Dit zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat om dingen te verwerken. En verwerking helpt weer ontspanning in de hand te werken.

Regelmaat

Wie optimaal wil leren ontspannen moet alle ontspanningsoefeningen combineren. Dit betekent niet dat je ze allemaal dagelijks moet doen, maar probeer wel verschillende soorten ontspanningsoefeningen in je planning op te nemen. Zorg ervoor dat je af en toe even niets kunt doen. Neem ook de tijd om even je rug-, schouder- en nekspieren los te maken. Doe regelmatig aan een beetje lichaamsbeweging op de fiets of te voet. De combinatie van deze oefeningen zal het succes tot een ontspannen leven zijn. Er zijn bovendien talloze variaties op deze oefeningen. Daardoor kan je je leven lang profijt ervan blijven houden.

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 27 Oct 2021

Ik merk ook dat ademhalingstechnieken toepassen belangrijk is om tot rust te komen. Daarnaast helpen ze goed in stressvolle situaties. Wanneer ik een drukke dag op mijn werk heb, pas ik deze oefeningen ook vaak toe om te ontspannen. https://www.lister.nl/

Reactie plaatsen