De invloed van bewegen op je energieniveau
De invloed van bewegen op je energieniveau
Over het algemeen is iedereen het erover eens dat bewegen goed is voor je gezondheid. Wanneer je voldoende sport en beweegt, loop je minder kans op gezondheidsklachten. Het is dan ook belangrijk dat je meer gaat bewegen, het liefst in de vorm van een sportieve activiteit, om zo je gezondheid te bevorderen. Maar in hoeverre is werkelijk de invloed van bewegen op je energieniveau bij je bekend?
Hoeveel beweging heb je nodig?
Er zijn zelfs richtlijnen die aangeven hoeveel je als volwassene moet bewegen om een verbetering in je gezondheid te bewerkstelligen. Het is belangrijk om tenminste 150 minuten per week een matig intensieve inspanning te leveren, door bijvoorbeeld te gaan zwemmen, fietsen of gewoon door te wandelen.
Wekelijks doe je er goed aan om dit te combineren met minimaal 2 keer oefeningen om de spieren en botten te versterken. Balansoefeningen kunnen hiervoor ook worden ingezet.
Naast dergelijke intensievere oefeningen, is het verstandig om zoveel mogelijk stilzitten te vermijden. Dit is nadelig voor de bloedsomloop in je benen en daarmee de rest van je lichaam. Wanneer dit te veel voorkomt, kun je klachten gaan ontwikkelen.
Beweging geeft je energie
Door veelvuldig en regelmatig te sporten krijg je energie. Je voelt je fitter en daardoor ook gelijk een stuk vrolijker. Je versterkt door te bewegen zowel je spieren als je botten en pakt overgewicht aan. Het draagt bij aan gezondere hart- en bloedvaten, waardoor ook je hersenen optimaal kunnen functioneren.
Je zult je minder vermoeid voelen, ook doordat je nachtrust met sprongen vooruit zal gaan. Je zult beter slapen en zo beter tot rust komen. Het bewegen zorgt ervoor dat je dieper en langer slaapt, waardoor je ’s morgens energieker bent.
Bewegen helpt bij aanmaak van stoffen
Bepaalde stoffen worden aangemaakt tijdens intensieve beweging. Dopamine is één zo’n stof en draagt bij aan een hoger geluksgevoel. Het zorgt voor het fijne, energieke en gelukkige gevoel dat je achteraf ervaart.
Ook wordt Serotonine aangemaakt, wat je helpt om stabiel te zijn op emotioneel vlak. Het bewegen brengt je serotonine gehalte omhoog, waardoor je een sterker dosis zelfvertrouwen ervaart.
Ook hier wordt je vrolijker van. Het helpt je bij gevoelens van depressie of onrustigheid en brengt je energie weer in balans. Er komen dus gezonde stoffen vrij in je lichaam die je een boost geven en een positieve uitwerking op je gemoedsrust.
Beweging vermindert stress
Een ander gunstige invloed van bewegen op je energieniveau is dat het helpt bij het wegnemen van stress. Je zult hierdoor minder spanning in je lichaam vastzetten en een overtollige bedrukking eruit kunnen sporten. Dit zorgt voor een betere ontspanning en zal je ook sterker maken om stress beter buiten je te houden.
Je zult veerkrachtiger om kunnen gaan met wat er op een dag op je af komt. Je zult weer dieper kunnen inademen en zo nog meer spanning kunnen loslaten. Eventuele opgekropte emoties kunnen zo ook een uitweg krijgen.
Beter metabolisme door bewegen
Ook de stofwisseling zal door bewegen verbeteren. Er vindt gelijk na inspanning een geheel aan biochemische processen plaats in de cellen van je lichaam. Het basaal metabolisme maakt 60 tot 70% van het totale energieverbruik.
Hoe meer je beweegt hoe hoger het thermische effect op de vertering en absorptie van voedingsstoffen en dus de energie die je ontvangt uit voeding. De vertering zal beter en sneller verlopen en ook zul je meer voedingswaarde uit je voeding kunnen opnemen.
Het is dus ook voor je stofwisseling en spijsvertering belangrijk om voldoende te bewegen. Zo is er voldoende invloed van bewegen op je energieniveau te benoemen.
Meer lezen over het verhogen van je energieniveau?
Hoe krijg je meer energie? Vier tips die helpen
Binnen no-time je energieniveau op peil met deze 11 tips