Met je luie kont van die stoel: waarom zitten zo ongezond is

Met je luie kont van die stoel: waarom zitten zo ongezond is

Tegenwoordig zitten we ontzettend veel. Waarschijnlijk zit je ook terwijl je dit artikel leest. Maar wist je dat te veel zitten funest is voor je gezondheid? Als je per dag meer dan vier uur achter elkaar zit, kan dit zelfs leiden tot ernstige chronische klachten.

Uit de Nurses health study van Harvard University blijkt dat te veel zitten een groot risico is voor je gezondheid. En dit geldt niet alleen voor mensen die ongezond leven. Het geldt ook voor mensen die verder veel bewegen en gezond eten. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat urenlang zitten je stofwisseling verandert.

Dit heeft niet alleen als gevolg dat je meer buikvet krijgt, het risico op hartproblemen, botontkalking en diabetes wordt hiermee ook verhoogd. Met regelmaat twee uur achter elkaar zitten wordt zelfs in verband gebracht met darmkanker en borstkanker.

Wat gebeurt er met je lichaam als je zit?

Het probleem met zitten is dat ons lichaam in een shut down modus gaat. Allerlei functies van ons lichaam worden dan overgenomen door de stoel. Spieren die in beweging zijn, pompen bloed en zuurstof door ons lichaam.

Maar als we te lang stil zitten, vertraagt alles. Er stroomt minder bloed door onze aderen en er komt minder zuurstof in onze hersenen. Het gevolg hiervan is dat we stijf en suf worden. We krijgen hoofdpijn, rugpijn en kunnen ons minder goed concentreren. Herkenbaar?

Doorbreek het zit patroon

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert nu om niet meer dan vier uur onafgebroken te zitten. Het gaat er niet om dat je maar vier uur per dag mag zitten maar het is de bedoeling dat je zitten afwisselt met staan en staan afwisselt met bewegen.

Zittend beroep

Als je een zittend beroep hebt kun je het beste een post-it op je computerscherm plakken met een reminder om regelmatig even op te staan. Of je kunt software installeren die op vaste tijden een melding geeft om te bewegen.

Ik weet niet of je baas er blij mee is maar als je zittend werk hebt moet je echt ieder uur even je benen strekken. Ga even water of koffie halen of stel je vragen persoonlijk aan je collega in plaats van te bellen of een mail te sturen. Ook nog eens een stuk gezelliger.

Timer op mijn telefoon

Ik heb zelf dat ik de tijd vergeet als ik aan het schrijven ben. Voor ik het weet zit ik een paar uur achter mijn laptop zonder ook maar een seconde van mijn stoel af te zijn geweest. Om die reden zet ik de timer op mijn telefoon.

50 minuten achter mijn laptop en dan 10 minuten pauze. In die 10 minuten haal ik koffie, smeer ik een broodje of gooi ik snel even een wasje in de machine. Vervolgens verplaats ik mijn laptop en schrijf ik de 50 minuten daarna staand.

Ik snap dat het makkelijker is om te regelen als je thuis werkt maar ook op kantoor zou je een soort van systeem moeten verzinnen waardoor het een gewoonte wordt om meer te bewegen. Of beter gezegd, om minder te zitten.

Vraag bijvoorbeeld aan je baas of hij/zij een mogelijkheid kan creëren waar je staand kan werken. Niet alleen beter voor je gezondheid, je verbrand ook nog eens meer calorieën. Leuk meegenomen toch?

Thuis

Verder is het voor thuis een goed begin om jezelf aan te leren elk half uur een keer op te staan. Zelfs al ga je alleen maar even naar de wc: het gaat erom dat je je zitpatroon doorbreekt. En dan mag je natuurlijk wel gewoon op de wc gaan zitten, anders wordt het helemaal een uitdaging.

En zit je thuis graag te Netflixen? Sta dan regelmatig even op om wat drinken te halen. Goede reden om je wijnglas nog eens bij te vullen. En het mooie is dat als je Netflix kijkt op je tablet of telefoon, je deze gewoon mee kan nemen naar de wc of de keuken. Je kunt zelfs al kijkend de trap een paar keer op en af lopen. Handig toch?

Misschien heb jij nog aanvullende tips? Of wil je delen hoe jij het voor elkaar krijgt om minder te zitten? Laat het hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen