Zo voel je je als je te weinig energie hebt!

Zo voel je je als je te weinig energie hebt!

Zo voel je je als je te weinig energie hebt

Iedereen kent het gevoel van te weinig energie hebben wel. Je voelt je futloos en krijgt niks meer gedaan. Zelfs als je nog wilde ideeën hebt, lukt het je simpelweg niet meer om het actief in werking te zetten. Energie is de motor die je elke dag weer in beweging brengt.

Het bepaalt zelfs voor een groot deel hoe de kwaliteit is van je leven. Het reguleert de werking van je lichaam en heeft invloed op je humeur. Hoe meer energie je hebt, des te meer productiviteit er uit een dag valt te halen. Of dit nu ingezet wordt op het werk of in je vrije tijd voor leuke ondernemingen of activiteiten.

Symptomen van te weinig energie

Je zult het misschien niet eens gelijk bewust opmerken, dat een gebrek aan energie voedt hoe je je voelt. Na verloop van tijd ga je echter enkele symptomen opmerken waarvan de oorsprong vaak aan een tekort aan energie te wijden valt. Zo kun je je futloos voelen en nergens eigenlijk zin in hebben.

Of je bent moe en hebt moeite om je ogen open te houden. Zonder dat hier direct een aanleiding voor is geweest of dat je het te laat hebt gemaakt de avond ervoor. Je kunt je druilerig of slapjes voelen, alsof je niks kunt optillen en het omhoog brengen van je armen eigenlijk al te veel inspanning blijkt.

Daarnaast kan het zijn dat alles je even teveel is en dat je je hierdoor snel aangesproken voelt en in irritatie vervalt.  Andere symptomen van een tekort aan energie zijn dat je je verdrietig voelt, wederom zonder dat hiervoor direct een reden voor is aan te wijzen.

Mocht je dit willen overschreeuwen, kan het ook zijn dat je je energiegebrek uit door ertegen te vechten en in boosheid uit te barsten. Zo voel je je als je te weinig energie hebt.

Hoe krijg je weer energie?

Gelukkig zijn er diverse methodes om je energieniveau weer op peil te krijgen. Het is daarvoor wel belangrijk eerst te erkennen dat een tekort aan energie de oorzaak is van hoe je je voelt en hoe je reageert. Zo blijf je jezelf niet langer afvragen, waardoor je je zo rot voelt.

  • Een eerste goede manier om weer energie te krijgen is om even goed te gaan slapen. Je lichaam kan hierdoor weer in balans komen en energie die ontbrak aanvullen.
  • Ook even goed op de voeding letten, draagt bij aan vernieuwde energie. Gezonde voeding heeft hierbij de voorkeur, zodat het energieniveau wordt aangevuld. Vul dit eventueel aan met benodigde vitamines.
  • Drink bovendien voldoende water, zodat afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd. Ook dit zorgt voor een stagnatie in energie.
  • Ga sporten om je uithoudingsvermogen te versterken en ga leuke dingen ondernemen, zodat je aandacht op iets positiefs is gericht. Dit geeft ook weer energie.
  • Breng je stressniveau omlaag door op tijd rust te nemen door bijvoorbeeld bij te komen in de stilte van de natuur.

Wees alert op de signalen

‘Zo voel je je als je te weinig energie hebt.’ Hier zijn dus duidelijke kenmerken voor aan te wijzen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze signalen, zodat je sneller verbetering hierin kunt aanbrengen. Je blijft zo niet vertwijfeld achter met de vraag wat er toch mis is.

Er zijn gelukkig duidelijke acties te ondernemen om het energiepeil weer hoger te krijgen. Zo krijg je weer zin om dingen te ondernemen en kun je ook beter functioneren. Energie is de motor van je bestaan.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over je energieniveau en over hoe je dit kunt verhogen? Lees hieronder verder.

Wat is energie? De feiten op een rij

Alles wat je moet weten over je energieniveau

De invloed van bewegen op je energieniveau

Tips om je energieniveau op peil te krijgen

Binnen no-time je energieniveau op peil met deze 11 tips

Reactie plaatsen