Hoe krijg je meer energie? Vier tips die helpen

Hoe krijg je meer energie? Vier tips die helpen

Zo. Ik heb net weer een flinke energiedip achter de rug. Nu ik weer een beetje op niveau ben merk ik pas hoe ik me een paar weken geleden echt de dag door moest slépen! 

Het gevaarlijke van zo’n energiedip is dat je er niet van de ene op de andere dag in zit. Het is een glijdende schaal dus je hebt het niet zo snel in de smiezen. Tot dat het te laat is. En het vervelende is dat weinig energie ook een enorme impact heeft op je gemoedstoestand.

Vaak is het een beetje het kip en het ei verhaal. Wordt je energie minder omdat je mentaal niet lekker in je vel zit en je daardoor minder goed voor jezelf zorgt? Of zorg je minder goed voor jezelf waardoor je mentaal ook in een dipje raakt?

Wennen aan de donkere dagen

Voor veel mensen is het weer even wennen dat we in de donkere dagen voor kerst zitten. Het wordt kouder, veel regen en je leven verschuift weer naar binnen. En dat terwijl de buitenlucht zo ontzettend goed is voor je.

De één vindt de donkere dagen wel weer gezellig. Kaarsjes aan en gezellig bij de haard met een goed boek en een beker chocolademelk. Een ander vindt de donkere dagen verschrikkelijk en schiet (nog verder) in een dip.

De truc is dus om het hele jaar door je energieniveau op peil houden. Dan is de kans namelijk veel kleiner dat je in een mentale dip komt. Als je voldoende energie hebt, heb je zin om dingen te ondernemen en zie de wereld van de zonnige kant. Van leuke dingen doen krijg je natuurlijk ook weer energie.

Grote vraag is natuurlijk: hoe krijg je meer energie?

Hoe krijg je meer energie?

Tip 1: blijf in beweging

Dat is dan ook mijn eerste tip: blijf in beweging. En dan het liefst in de buitenlucht. Hup, laarzen aan en gaan met die banaan. Lekker het bos in en aansluitend een kop thee (een borrel mag natuurlijk ook) bij die leuke nieuwe tent op de hoek.

Als je toch echt niet houdt van wandelen mag je van mij ook lekker gaan fietsen. Of naar de sportschool voor een lesje power yoga van mijn part.

Als je maar in beweging komt. Door te bewegen komt er endorfine vrij. Het zogenaamde gelukshormoon. Je gaat je er dus goed door voelen. Als je als een zoutzak op de bank blijft liggen ga je je alleen maar lamlendiger voelen. Dus vooral als je geen zin hebt en je te moe voelt, ga juist dan iets doen. Je gaat je er echt beter door voelen.

Tip 2: zorg voor een goede nachtrust

Daarnaast is je nachtrust natuurlijk ontzettend belangrijk. Volgens mij is dit ook één van de dingen die ik goed in de gaten moet houden. Ik lig echt wel op tijd in bed maar we zitten in de kleine kinderen dus de nachtrust wordt geregeld verstoord. Bij ons tenminste.

Je hebt natuurlijk van die mazzelaars die heerlijk de hele nacht door kunnen trekken. Heerlijk lijkt me dat. Maar het is zoals het is en het gaat echt wel een keer voorbij. Het is dus voor mij belangrijk om af en toe even bij te tanken.

Zit je ook in zo’n situatie, gun het jezelf om een keer bij te slapen als de kinderen naar school zijn. Vooral niet schuldig over voelen. Je bent echt een leuker mens (voor iedereen) als jij voldoende energie hebt.

Tip 3: blijf een beetje van de suikers af

Dit is natuurlijk een beetje een flauwe tip voor in december maar probeer een beetje van de pepernoten en kerstkransjes af te blijven. Suiker zorgt namelijk voor een enorm schommelende bloedsuikerspiegel wat ècht ten koste gaat van je energieniveau.

Tegenwoordig zijn er enorm veel suikervrije recepten online te vinden dus ga eens een beetje experimenteren. Als je bakken leuk vindt natuurlijk. Anders geef je je (schoon)moeder een boek met suikervrije recepten cadeau voor Kerst en zeg je erbij dat je alles wilt proeven.

Tip 4: pak die stress aan

Algemeen bekend is dat stress heel erg ongezond is. Toch heb ik het idee dat iedereen doet of zijn of haar neus bloed. Zonde, want stress kost je echt enorm veel energie terwijl het in principe best makkelijk te voorkomen is.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat zij zelf bepalen of ze stress ervaren. Stress ontstaat namelijk als je denkt dat er iets moet maar tegelijkertijd denkt dat het eigenlijk niet kan. Natuurlijk zijn er situaties die buiten ons om gaan die voor stress zorgen. Toch ben jij degene die bepaalt hoeveel stress je ervaart. Zodra je de controle loslaat, verdwijnt de stress.

Leg de lat wat lager

Stress ontstaat vaak door de eisen die we onszelf opleggen. Zoals een kerstdiner voor 12 personen verzorgen en graag vier gangen willen serveren. Eigenlijk weet je van te voren dat dit je een enorme hoeveelheid stress op gaat leveren. Waarom de lat niet gewoon wat lager leggen?

Als je in een stressvolle situatie zit is het vaak de kunst om te bedenken hoe het anders kan. Jouw gedachten zorgen voor stress dus zorg dat je verandert wat je denkt. Dit kun je doen door jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen.

  • Hoe erg is het als wat ik onder controle probeer te houden toch mis gaat? Gaat er dan iemand dood? Of valt het eigenlijk wel mee?
  • Kan ik deze situatie ook op een andere manier oplossen? Neem bijvoorbeeld genoegen minder mooi/snel/goed/lekker/etc.

Wat is jouw draaglast en draagkracht?

Daarnaast heeft stress te maken met draaglast en draagkracht. Draaglast is de hoeveelheid stress die je ervaart. Draagkracht is de hoeveelheid stress die je kunt hebben. Je kunt stress dus op twee manieren aanpakken:

  1. Er voor zorgen dat je minder stress hebt door de situaties uit de weg te gaan of te veranderen
  2. Er voor zorgen dat je voldoende energie hebt om de stress die je krijgt aan te kunnen.

Met het tweede punt zijn we dus weer aangekomen bij de eerste drie tips die ik noemde.

hoe krijg je meer energie

Rust, Reinheid en Regelmaat

Dus het antwoord op de vraag: hoe krijg je meer energie? Zorg vooral goed voor jezelf. De drie R’en. Rust, Reinheid en Regelmaat. Soms een beetje saai maar oh zo goed voor je!

Oh, en lees vooral even verder in deze artikelen. Hier vind je nog meer tips en trucs om om te gaan met een laag energieniveau en te veel stress.

Binnen no-time je energieniveau op peil met deze 11 tips

Stress verminderen met voeding? Dit moet je eten!

Welk stress type ben jij? Doe de test!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Leer een eenvoudig leven te leven met deze 5 stappen en 18 tips!
Door

Leer een eenvoudig leven te leven met deze 5 stappen en 18 tips!

op 16 Jan 2018

[…] Hoe krijg je meer energie? Vier tips die helpen […]

Hoe kan ik ontspannen? Gewoon rustig verder lezen - Change of Heart
Door

Hoe kan ik ontspannen? Gewoon rustig verder lezen - Change of Heart

op 22 Jul 2018

[…] Hoe krijg je meer energie? Vier tips die helpen […]

Robbert Haaksbergen
Door

Robbert Haaksbergen

op 07 Oct 2021

Bregtje, Wat is precies de theoretische / fysiologische oorzaak dat bankzitten voor een lamlendig gevoel zorgt? Wat gebeurt er in je lichaam waardoor je dit gevoel krijgt of zijn het vooral de negatieve gedachten die je erdoor krijgt, die voor dit gevoel zorgen? Met vriendelijke groet, Robbert Haaksbergen

Reactie plaatsen