Wat is energie? De feiten op een rij

Wat is energie? De feiten op een rij

Wat is energie?

Energie is een ruim concept, wat zich lastig laat vertalen. Als definitie kun je hanteren dat energie de capaciteit in houdt om warmte, licht of beweging te produceren.

Er bestaan verschillende vormen van energie, in bijvoorbeeld natuurkundige vormen, maar uiteraard ook in fysiologische expressies zoals in flora en fauna en natuurlijk de menselijke hoedanigheid.

Energie doet leven


Ook wij als mens zijn opgebouwd uit energie. Door ieders lichaam en in de ruimte daaromheen stroomt subtiele energie, die het mogelijk maakt om te functioneren, te leven. Deze energie kan ook geblokkeerd raken, waardoor de balans in het lichaam zoekraakt en de kans op ziektes toeneemt.

Energie is terug te vinden in de kleinste cellen. Ze worden in werking gezet en kunnen zo hun bestemde functie uitvoeren. Als totaal functioneert het lichaam door de toevoer die energie die het kracht geeft. Dit moet worden gevoed door nieuwe energie, die vervolgens uit voedsel wordt gehaald.

Samenwerking in energie


Alles op aarde is met elkaar verbonden, alle levensvormen spelen een eigen rol in het ecosysteem, waardoor energie behouden blijft. Alle energie of levenskracht komt voort vanuit de zon. Deze geven energie aan de aarde die door planten via fotosynthese wordt omgezet naar zuurstof. Ze halen uit het zonlicht koolzuurgas, wat weer wordt uitgescheiden als zuurstof.

Vervolgens kunnen andere organismen deze energie gebruiken om te leven. Ook mensen ademen zuurstof in als bron van leven. Het menselijk lichaam gebruikt de zuurstof onder meer om voedsel om te zetten in brandstof, verse energie. Dit ademen we vervolgens weer uit als koolzuurgas, waarmee we de cyclus aanvullen. Dit gebeurt allemaal op basis van energie.

Energie als teken van gezondheid


Wanneer je over voldoende energie beschikt voel je je goed, opgewekt en heb je weinig moeite om op een productieve manier te functioneren. Voel je daarentegen vermoeid, lusteloos, emotioneel of slapjes, dan beschik je over het algemeen over minder energie. Indien je dit niet meer voldoende kunt aanvullen, ga je richting een burn-out of overspannenheid.

Ook kan er een blokkade in de energie optreden, door spanning of trauma, waardoor de energie niet meer vrij door bepaalde delen van het lichaam kan stromen. Ook dit kan uiteindelijk ertoe leiden dat andere klachten gaan spelen. Door goed op je energiepeil te letten, kun je dus de mate van je gezondheid bepalen.

Wat is energie en hoe belangrijk is het?


Wat is energie en hoe belangrijk is het? Energie is heel belangrijk voor het overleven. Wanneer je aan al je energie wordt onttrokken, zul je uiteindelijk dusdanig opraken, dat je komt te overlijden. Al je organen hebben energie nodig om in topconditie te blijven. Hiervoor is voedsel nodig en een juiste dosering aan vitaminen. Hoe meer energie je verbruikt, des te meer zul je aan je lichaam moeten toevoegen.

Wanneer hier een tekort in is, kan er een disbalans optreden die ertoe kan leiden dat je gezondheid afneemt. Houdt hiervoor zeker je energiepeil in de gaten en in balans. Zo blijf je goed voelen en kun je meer uit je leven halen. Energie heeft niet voor niets de naam van levenskracht.

Hoe weet je dat je energieniveau niet op peil is?


Of je voldoende energie hebt kun je zelf goed inschatten. Je merkt het namelijk in alles. Word je uitgerust wakker en kom je prima de dag door zonder flink in te kakken? Dan is er met jouw energieniveau weinig aan de hand en zorg je duidelijk goed voor jezelf.

Word je daar en tegen al wakker met het idee dat je niet kan wachten tot je 's avonds weer je bed in mag duiken? Dan doe je ergens iets niet goed. Houd je huidige levensstijl dan eens onder de loep.
  • Hoe is je eetpatroon? Krijg je voldoende vitamines binnen?
  • Beweeg je voldoende? Het liefst in de frisse buitenlucht?
  • Drink je te veel alcohol of gebruik je drugs?
  • Ervaar je dagelijks veel stress?
  • Slaap je voldoende?

Als je jezelf deze vragen stelt heb je al snel in de smiezen op welk vlak je jezelf tekort doet. Zodra je dit weet, doe er dan wat aan want het leven is een stuk leuker en eenvoudiger als je voldoende energie hebt!

Wil je meer lezen over je energieniveau en hoe je dit op peil kunt krijgen?


Lees hier onder dan even verder.

Wat is energie? Alles over je energieniveau

Hoe krijg je meer energie? Vier tips die helpen

Binnen no-time je energieniveau op peil met deze 11 tips
Reactie plaatsen