Meditatieoefeningen voor beginners? Lees dit eerst

Meditatieoefeningen voor beginners? Lees dit eerst

Meditatie is een goede manier om rust en balans in je leven te brengen. Het helpt je de beslommeringen van alledag los te laten, je denken te kalmeren en dichter bij jezelf te komen. Zo ervaar je minder stress en kun je ook gemakkelijker je aandacht richten op zaken die belangrijk voor je zijn.

Het helpt je over dingen na te denken, zodat je op een dieper niveau weet waar je heen wilt en wat je wilt bereiken. Vanuit rustige contemplatie kom je zo op nieuwe ideeën en kun je krachtige stappen zetten. Als meditatie nieuw voor je is, dan kun je met een aantal simpele oefeningen beginnen en zo ontdekken wat meditatie voor je kan doen.

Je kunt direct starten met meditatieoefeningen voor beginners maar in mijn ogen het is allereerst belangrijk dat je stil staat bij onderstaande punten.

Begin bij het begin

Een eerste stap tot mediteren is vaak over een gedacht barrière heenstappen. De gedachte dat je namelijk niet meer moet denken en dit helemaal moet kunnen uitschakelen om goed te kunnen mediteren, is voor velen al een eerste obstakel. ‘Dat red ik nooit?’ is vaak een eerste gedachte, die vervolgens de start met mediteren tegenhoudt.

Gelukkig is dit niet direct nodig om met mediteren te beginnen. Het is goed mogelijk dat je tijdens het mediteren volop gedachten de revue ziet passeren. Dit is zeker geen probleem. Het is daarbij belangrijk dat je de gedachten wel gewoon laat zijn voor wat ze zijn en probeert er niet te veel in op te gaan. Zo nemen ze vanzelf af en vervagen ze naar de achtergrond. Vandaar uit zak je steeds verder de meditatie in.

Ideale ruimte

Om helemaal tot jezelf te komen, zoek je voor de meditatie een ruimte uit waar je je veilig en kalm voelt. Dit kan een kamer zijn in je woning of een rustig plekje in het bos of bij de zee. Net wat voor jou het prettigst voelt. Sommigen zullen zo min mogelijk last van geluiden willen hebben, waar anderen het geluid van de wind als extra aanvulling zullen ervaren. Kies hierin een plek uit die voor jou goed voelt.

Ontspanningsoefening

Om goed te mediteren is ontspanning van wenselijk belang. Evenmin dusdanig een vereiste, want ook met enige onrust kan een meditatie balans brengen. Maak je dus vooral niet druk over het feit dat je je nog niet voldoende kunt ontspannen. Om ontspanning te bevorderen kun je rustig gaan zitten, op een stoel of in kleermakerszit op een kussen op de grond.

Leg je handen op je schoot en adem een aantal keer diep in, tot diep in je buik. Houd de ademhaling een poosje vast voordat je deze loslaat en wacht ook even voordat je opnieuw inademt. Hierdoor zak je vanzelf in een diepere ademhaling en zul je bemerken dat je verder ontspant.

In je lichaam komen

Door stress heb je minder contact met je lichaam. Door de ademhaling te herhalen en vervolgens in te beelden dat je energie uit de aarde omhoog haalt je lichaam in, breng je jezelf in contact met je lichaam. Je ‘grondt’ je lichaam als het ware en alle stress kun je via de grond laten wegstromen. De wisselwerking van ademhaling en het weg laten stromen van stress en gedachten, heeft de meditatie een heilzame uitwerking, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Deze simpele basisoefeningen helpen je als beginner op weg.

Geleide meditatie

In het begin kan het prettig zijn om 'iemand' te hebben die je meeneemt in de meditatie. Dit heet geleide meditatie. Een man of vrouw vertelt je tijdens de meditatie waar je aan kunt denken en wat je voor je kan zien. Dit helpt om je piekergedachten stop te zetten. Je gedachten worden immers verlegd naar wat de stem je vertelt.

Hier onder vind je een Youtube filmpje met een mooi voorbeeld van geleide meditatie.

Op zoek naar meditatieoefeningen voor beginners?

Ben je na bovenstaande informatie toe aan meer meditatieoefeningen voor beginners? Lees dan verder bij onderstaande artikelen.

Meditatie oefeningen voor beginners

Tot rust komen door geleide meditatie

Moeite met ontstressen? Zes praktische oefeningen die je hierbij helpen

Reactie plaatsen