Wil je een relaxter leven? Prikkels verminderen is de truc

Wil je een relaxter leven? Prikkels verminderen is de truc

Gedurende de dag ervaar je ontzettend veel prikkels. Meestal zijn het prikkels die leuk zijn en die we zelf opzoeken. We onderschatten vaak alleen wat al die prikkels met ons doen met ons brein.

Pushberichten op je telefoon, je favoriete muziekzender, de tv die de hele dag aan staat, mailtjes die binnenkomen, je praatgrage buurvrouw, je lieve maar soms stuiterende kinderen en ga zo maar door.

Helemaal niks mis mee en hartstikke leuk. Totdat je merkt dat je sneller geïrriteerd bent, je halverwege de dag al door als je energie heen bent of ontzettend druk bent in je hoofd waardoor je je focus mist. Als je dit regelmatig ervaart is de kans groot dat je jezelf overspoelt met prikkels.

Voordelen prikkels verminderen

Tijd dus om de hoeveelheid prikkels te verminderen. Je zal versteld staan van het effect. Je gaat merken dat je je beter kan concentreren, je voelt je energieker en meer relaxed en je stressniveau daalt. Ook ga je merken dat je stressvolle situaties veel beter kan handelen als je in je normale bestaan wat prikkels schrapt.

1. Telefoon dieet

Je wilt niet weten hoe vaak per dag je met je telefoon in je handen zit. Om te bellen, om te appen, het nieuws te lezen, YouTube filmpjes te kijken, te netfixen, te facebooken, selfies en foto’s van eten te maken, dit vervolgens te posten op Instagram en ga zo maar door.

Op de momenten dat je even een paar minuten niks om handen hebt grijpen we direct naar onze telefoon. Terwijl dit juist de momenten zijn waarop je brein even tot rust kan komen. Dus doe jezelf een lol en laat dat ding wat vaker in je tas, je jas of je zak en geniet van die paar minuten niks.

2. Begin de dag bewust

Zeg eens eerlijk, is het eerste wat jij doet als je wakker wordt ook je telefoon checken? Even een rondje nieuwsberichten, appjes beantwoorden en kijken wat je gemist hebt op Facebook en Instagram? Als je dit doet overspoel je je brein eigenlijk al met prikkels voor je überhaupt je bed uit bent.

Laat je telefoon eens beneden liggen en gebruik een ouderwetse wekker om wakker te worden. Als je wakker wordt neemt je even twee minuten de tijd om heel bewust te zijn van je warme bed, de vogels die buiten fluiten en eventueel je partner die naast je ligt. Zo begin je de dag veel bewuster, dankbaarder én prikkelvrij.

3. Zet de radio eens uit

In het begin even wennen maar oh zo fijn als je hoofd vol zit met dingen die er eigenlijk niet toe doen. Het geluid van de radio is voor heel veel mensen iets wat normaal is, ze horen het haast niet eens. En toch zorgt dit voor veel prikkels.

Als je je moet concentreren kost het je namelijk extra energie om je af te sluiten voor de muziek en het vrolijke geklets. Energie die je beter kunt besteden aan andere dingen. Ook als je veel in de auto zit is het goed voor je brein om af en toe de radio uit te zetten. Probeer weer eens in het moment te zijn in plaats van dat je op de automatische piloot rijdt.

4. Kies voor de natuur

Voor de mensen met (kleine) kinderen is het goed om wat vaker voor het bos of de hei te kiezen. In plaats van de (indoor) speeltuinen waar alle kinderen massaal aan het stuiteren zijn door alle herrie, apparaten en te veel suiker.

Niet alleen voor de kinderen beter maar ook jij als ouder hebt veel meer baad bij de rust en frisse lucht in de natuur. Let maar op, na anderhalf uur in het bos heb je nog veel meer energie dan anderhalf uur in zo’n speeltuin. Grote kans dat je kinderen de rest van de dag ook veel relaxter zijn.

5. Minder tv

Pak ’s avonds weer eens een lekker boek of je favoriete tijdschrift. In plaats van dat je de hele avond van het ene domme programma naar het andere domme programma zapt. Als je hier toch wel heel erg van geniet, is het in ieder geval slim om een uur voordat je naar bed gaat de televisie uit te zetten.

Ga nog even in bad, maak een puzzel (echt!) of drink een kop thee of glas wijn met je lief. Doe iets wat weinig prikkels geeft zodat je brein alvast in de slaapstand gaat. Grote kans ook dat je makkelijker inslaapt en minder ligt te piekeren.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen