Oefeningen om stress te verminderen? Dit inzicht werkt veel beter

Oefeningen om stress te verminderen? Dit inzicht werkt veel beter

Ervaar jij regelmatig flinke stress? Wees je er bewust van dat dit flinke gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Als je niet voldoende weet te ontstressen tenminste. Veel mensen zijn daarom op zoek naar oefeningen om stress te verminderen.

Toch zijn oefeningen om stress te verminderen niet altijd de oplossing. Het zou beter zijn om in de eerste plaats ervoor te zorgen dat je de oorzaak van jouw stress aanpakt in plaats van dat je oefeningen gaat doen.

Het probleem van stress

Het probleem met stress is dat je het vaak krijgt als je ontzettend veel moet doen. Als je in zo’n situatie zit denk je dat de enige oplossing tegen de stress is om alles zo snel mogelijk af te ronden. Heel begrijpelijk maar vaak komt er geen einde aan alles wat je moet doen.

Zeker niet op je werk. Je baas zal denken dat jij een flinke aanpoter bent omdat jij zo snel je stapel werk wegwerkt. Zodra hij ziet dat jouw stapeltje kleiner begint te worden krijg je er dus gewoon een plemp werk bij.

Het leidt tot niets

Jouw harde werken en veel te hoge stress level leidt dus tot helemaal niets. Voor je baas wel natuurlijk maar voor jou zelf niet. Tenminste, als het jouw doel was om zo snel mogelijk je werk weg te werken en vervolgens minder stress te ervaren. Die vlieger gaat dus niet op.

Thuis gaat het net zo

Thuis gaat het precies hetzelfde. Jij vliegt van hot naar her om alles goed te organiseren en je huis op orde te houden. Vaak is je dag één grote aaneenschakeling van stressmomenten. Je denkt dat je lekker efficiënt bezig bent en weet alles in een record tempo van je takenlijstje af te strepen.

Het houdt nooit op

Het grote probleem is alleen dat het nooit maar dan ook nooit op houdt. De wasmand blijft altijd gevuld, de koelkast raakt altijd weer leeg, je huis wordt altijd weer een bende, je kinderen moeten altijd gebracht worden naar school/vriendjes/sport en ga zo maar door.

Als je weet dat het toch nooit ophoudt kun je misschien maar beter wat rustiger aan doen. Anders ga je waarschijnlijk door alle negatieve gevolgen van stress een paar jaar eerder dood.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je er geen leuker mens van wordt als je gebukt gaat onder stress. Ik word er in ieder geval niet gezelliger op.

Leer inzien dat het geen zin heeft

De belangrijkste oefening om te ontstressen is dus dat je jezelf leert inzien dat het geen zin heeft om je zo druk te maken. Want het houdt nooit op. Je moet jezelf gaan trainen om de drang om alles zo snel mogelijk af te willen ronden te onderdrukken.

En geef heel duidelijk je grenzen aan. Krijg jij van je baas steeds meer werk? Geef aan dat je het niet trekt. Met een beetje mazzel krijg je wat meer lucht. Is je baas zo’n eikel die hier niet mee akkoord gaat? Ga dan lekker op zoek naar een andere baan.

Makkelijk gezegd

Dit is natuurlijk makkelijk gezegd maar aan het eind van de rit gaat het er alleen om dat je een fijn leven hebt gehad. Dat je gelukkig bent geweest en hebt genoten van de leuke dingen en fijne mensen om je heen.

Die baan waar je haast overspannen van wordt is dan echt niet boeiend meer. Ook al lijkt het nu misschien het belangrijkste ter wereld voor je.

Andere vormen van stress

Er zijn natuurlijk ook vormen van stress waar je in de basis niet veel aan kan doen. Je krijgt bijvoorbeeld ook enorm veel stress als iemand in je omgeving ernstig ziek is of als je huwelijksproblemen of iets dergelijks hebt. Als je last hebt van dit soort stress kun je natuurlijk wel baat hebben bij de juiste oefeningen.

Heb jij wat aan dit inzicht? Ik hoop dat het je lukt om af en toe even op de rem te trappen. Je gezondheid en je omgeving zullen je dankbaar zijn.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Positief denken app: van welke word je echt gelukkig? - Change of Heart
Door

Positief denken app: van welke word je echt gelukkig? - Change of Heart

op 22 May 2017

[…] Oefeningen om stress te verminderen? Dit inzicht werkt veel beter […]

26 manieren om stress te verminderen - Change of Heart
Door

26 manieren om stress te verminderen - Change of Heart

op 03 Jun 2017

[…] Oefeningen om stress te verminderen? Dit inzicht werkt veel beter […]

Reactie plaatsen