arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe vind ik rust in mijn hoofd? Voel je niet altijd verantwoordelijk!

Hoe vind ik rust in mijn hoofd? Dit is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Jij hebt jezelf deze vraag ongetwijfeld wel eens gesteld. Soms lijkt het wel of je wordt overspoeld door problemen.

Hierdoor ben je alleen maar gefocust op negatieve dingen en is je brein constant op zoek naar oplossingen voor de problemen die je hebt. Of voor de problemen die je dènkt te hebben. Een belangrijk verschil.

Is het wel jouw probleem?

Vraag jezelf af bij alles waar je je druk om maakt of het überhaupt jouw probleem is. Of is het simpelweg andermans verantwoordelijkheid? Vooral de pleasers onder ons zijn geneigd zich verantwoordelijk te voelen voor problemen van een ander. Niet doen dus.

Je vader is jarig

Stel, je vader viert zijn 65ste verjaardag. Jij zit met een kind thuis wat niet helemaal fit is. Het liefst wil je thuis blijven omdat je weet dat je kind het niet fijn gaat vinden op die verjaardag met al die mensen. Vervolgens ga je je druk zitten maken om wat je vader er van zal vinden dat jullie niet komen.

Maar is dat jouw probleem? Of is dat het probleem van je vader? JOUW probleem is dat JOUW kind niet lekker in zijn vel zit. Daar moet je iets mee.

Je kunt bijvoorbeeld oppas regelen en zonder kind naar de verjaardag gaan. Dan is je vader blij maar waarschijnlijk voelt je kind zich rot omdat ieder ziek kind zijn moeder in de buurt wil hebben. Jij voelt hier vervolgens schuldig over.

Dus omdat je vader iets mogelijk niet leuk vindt, voelen jij én je kind zich niet happy. Niet helemaal logisch toch?

Je collega heeft een bruiloft

Ander voorbeeld. Een collega heeft een bruiloft en wil graag vrij hebben. Jij hebt aangegeven misschien zijn dienst over te kunnen nemen maar nu moet toevallig jouw partner die dag ook iets belangrijks doen.

Jij kunt dus niet en voelt je hier lullig over naar je collega. Grote kans dat jouw collega gaat zitten brommen op jou omdat hij er min of meer vanuit ging dat jij wel zou kunnen. Maar is dat JOUW probleem? Of het probleem van je collega?

Verantwoordelijk voor het probleem van een ander

Veel problemen ontstaan omdat je je verantwoordelijk gaat voelen voor iets wat eigenlijk het probleem van een ander is. Je beste vriendin heeft relatieproblemen en vraagt jou om advies. Moet ze bij hem blijven of bij hem weg gaan.

Jij wilt haar graag helpen en geeft je mening. Je zegt dat het een eikel is en ze gewoon haar spullen moet pakken en bij hem weg moet gaan. Door dit te zeggen wordt het in één keer ook jouw probleem.

Als zij weggaat en ze krijgt spijt ben jij namelijk degene die heeft gezegd dat ze weg moest gaan. Als ze blijft en wordt weer heel gelukkig met hem, blijf jij degene die heeft gezegd dat hij een eikel is. Kleine kans dat je nog getuige mag zijn op hun bruiloft.

Laat de problemen waar ze zijn

Vaak is het zo dat als je de problemen van een ander op je neemt je het nooit goed kan doen. Laat dus de problemen waar ze zijn. Je kunt best iemand advies geven maar wees hier voorzichtig mee.

Vooral omdat mensen graag verantwoordelijkheid uit handen geven. Het is altijd fijn om een ander de schuld te kunnen geven als iets mis gaat. Been there done that.

Hoe vind ik rust in mijn hoofd? Zo dus!

Dus de volgende keer dat je je afvraagt: hoe vind ik rust in mijn hoofd? Stel jezelf dan de vraag of de problemen die je hebt eigenlijk wel van jou zijn. En durf ook tegen een ander te zeggen dat het jouw verantwoordelijkheid niet is. Ik durf te wedden dat dit al veel meer rust geeft.

Ben jij ook iemand die zich vaak verantwoordelijk voelt voor de problemen van een ander? Ik ben benieuwd of je het na het lezen van dit artikel wat makkelijker los kan laten.

Jezelf op de eerste plek zetten. Doe het nou eens dames! - Change of Heart
Reactie plaatsen