Meer rust in je hoofd krijgen? Dit is dé manier

Meer rust in je hoofd krijgen? Dit is dé manier

Wil je meer rust in je hoofd krijgen? Ik denk dat iedereen die behoefte heeft. We willen en moeten teveel van onszelf. En alles moet ook nog eens fantastisch zijn. Of op zijn minst fantastisch lijken. 

Anders kun je niks posten op Facebook of Instagram. En als je niks post op Facebook of Instagram zal je wel ongelukkig zijn. Althans, zo zullen veel mensen denken.

Meer geluk door minder social media?

Ik denk juist dat de mensen die echt gelukkig zijn helemaal niet of bijna niet actief zijn op social media. Deze mensen kunnen meer rust in hun hoofd krijgen omdat ze ruimte hebben om tijd te besteden aan dingen waar ze happy van worden.

Want zeg nou eerlijk, een avondje op de bank hangen met je neus op je telefoon scrollend door het zogenaamde geluk van al je zogenaamde vrienden, dat geeft toch geen goed gevoel?

Ook ik ben schuldig

Begrijp me niet verkeerd, ik maak me hier ook schuldig aan. Het is ook leuk om op de hoogte te zijn van wat iedereen doet. Maar ik ga steeds meer merken dat het me geen rust en voldoening geeft.

Het geeft me eerder een gevoel van ‘wat ontzettend zonde van mijn tijd’. De tijd die ik overdag te kort kom ben ik ’s avonds aan het verprutsen op social media of verspil ik aan netflix.

Het is nou niet zo dat ik er slechter van word als ik niet op de hoogte bent van de nieuwe hond van mijn oude buren. Of dat ik niet weet wie er allemaal jarig zijn. Van de mensen die ik dat wil weten, weet ik dat echt wel.

Wil je rust in je hoofd krijgen? Weg met die telefoon

Overdag laat ik mijn telefoon al langere tijd links liggen. Het leidt me af van de dingen die er toe doen. Of dit nou mijn werk is of dat ik aan het kleien ben met de kinderen. Mijn telefoon zorgt ervoor dat ik dingen met minder aandacht doe. En dat geeft een hoop onrust.

Ik geloof best wel dat het irritant is voor sommige mensen dat ik niet direct reageer op what’s appjes. Of dat ik mijn telefoon bijna nooit direct opneem. Maar ja, dat is dan maar zo. Ik wil niet dat mijn telefoon bepaalt hoe mijn dag loopt en hoe gefocust ik ben.

Een boek lezen

Sinds kort probeer ik ook ’s avonds mijn telefoon wat vaker weg te leggen. Ik pak nu ’s avonds weer een boek. Het lijkt misschien een beetje ongezellig als je een partner hebt maar hoe gezellig is het nou eigenlijk om samen tv te kijken allebei met één oog op een tablet of telefoon?

Het lezen van een boek (of tijdschrift) werkt drie kanten op:

  • Je leert nieuwe dingen, het geeft je nieuwe inzichten of daagt op zijn minst je geest uit.
  • Het geeft het veel rust omdat je niet de prikkels binnen krijgt van een gewelddadige film op tv of rare filmpjes op je telefoon.
  • Het geeft een voldaan gevoel. Je hebt niet het idee dat je je tijd hebt verprutst maar juist dat je tijd hebt genomen voor jezelf.

Het schijnt zelfs dat je beter en rustiger slaapt als je geen tv kijkt of naar een scherm zit te staren. Of dat echt zo is weet ik niet want ik slaap over het algemeen binnen 1 minuut nadat mijn hoofd mijn kussen raakt. Dat is dan weer het voordeel van het hebben van kleine kinderen.

Wees eerlijk

Als je dus graag meer rust wilt in je hoofd, kijk dan eens naar hoeveel tijd je besteedt aan televisie kijken en je telefoon checken. Tel voor de grap eens op hoeveel tijd dit je kost per dag. Ik denk dat je je wezenloos schrikt.

Wil je meer rust in je hoofd krijgen? Probeer deze tijd dan eens te halveren en in de tijd die je over hebt wat te doen voor jezelf. Voor mij is dit lezen maar misschien wordt jij wel heel zen van punniken of tekenen.

Laat je me hier onder even weten of dit ook voor jou werkt? Of ben jij al langere tijd om?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen