5 gewoontes om mee te stoppen. Vandaag nog!

Er zijn van die gewoontes waarvan je weet dat je ze niet goed voor je zijn. Als je rookt weet je bijvoorbeeld dat je daar beter mee kan stoppen. Toch zijn er ook gewoontes die we bijna allemaal hebben maar waar we niet voldoende bewust van zijn dat ook deze gewoontes slecht voor je zijn.

Hier onder noem ik er vijf gewoontes om mee te stoppen. Vooral puntje vijf moet je mee stoppen. Als je kan vandaag nog. Echt waar. Je word er een blijer mens van.

1. Piekeren

Piekeren is toch geen gewoonte?’ zal je denken. Het gaat zo ongemerkt dat je inderdaad zou denken dat je er geen grip op hebt. Dat je gedachten toch wel doen waar ze zin in hebben. En dat is ook zo. Als jij ze geen halt toe roept tenminste. Piekeren is namelijk iets wat je jezelf aan doet. Je kunt er ieder moment mee stoppen als je dat wilt. Het gaat je alleen wat moeite kosten. Goede nieuws: je wordt er steeds handiger in.

Zinloos drukmaken

De reden waarom je zou moeten stopen met piekeren is omdat je je drukt maakt om dingen die al zijn gebeurt en je niet meer kan veranderen. Of je maakt de druk om dingen die mogelijk gaan gebeuren maar dit in 90% van de gevallen niet doen.

Als je piekert heb je negatieve gedachten over dingen waar je geen controle over hebt. Je bent jezelf dus voor niks de put aan in het denken. Want dat is wat je doet. Negatieve gedachten geven je negatieve gevoelens. En negatieve gevoelens maken het leven er nou niet bepaald leuker op.

Wordt je dus bewust van je piekerpatroon en krijg je gedachten onder controle.

2. Eten zonder proeven 

Wie doe het niet? Eten zonder echt te proeven wat je eigenlijk naar binnen schuift? Ik denk dat een groot deel van de Nederlanders ’s avonds op de bank ploft met een bord eten op schoot en heerlijk RTL Boulevard gaat kijken. Helemaal niks mee na een dag hard werken natuurlijk.

Je eet meer dan je wil

Het nadeel is alleen dat je niet echt proeft wat je eet. Natuurlijk heb je wel door dat je bami met kipsaté of een couscous salade eet maar echt proeven doe je niet. En dit heeft als grote nadeel dat je ongemerkt vaak veel meer eet dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Resultaat: ieder jaar 1 of 2 (of meer) extra kilootjes op de weegschaal erbij.

Voedingsstoffen

Daarnaast ben je geneigd om minder goed te kauwen als je eet voor de televisie. Dit zorgt ervoor dat je lichaam veel meer moeite moet doen om de voedingstoffen uit de voeding te halen. Ook vermengt je speeksel zich minder goed met het voedsel waardoor andere voedingstoffen weer minder goed worden afgebroken met als resultaat een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Dus doe jezelf en je omgeving (i.v.m. winderigheid) een lol en ga lekker aan tafel zitten. Kauw goed en probeer minimaal 15-20 minuten over je maaltijd te doen. Pas dan geven je hersenen het ‘ik zit vol’ signaal af.

3. Uitstellen 

Iedereen doet dit wel eens. Of het nou op je werk is, te maken heeft met huishoudelijke dingen of het bellen van je schoonmoeder is. Het grote nadeel van uitstellen is dat het ontzettend inefficiënt is. Je weet dat je het moet doen maar je blijft het voor je uitschuiven. En ergens tegen aanhikken kost je gewoon energie.

Vaak is het zelfs zo dat we er mee beginnen maar het vervolgens weer wegleggen om iets te gaan doen wat we op dat moment leuker, makkelijker of aangenamer vinden. Een bepaalde klus kost je op die manier nog meer tijd. Je bent er immers al drie keer eerder aan begonnen maar moet er steeds opnieuw in komen. Zonde van je tijd.

Goed voornemen is om alles wat je doet maar één keer ‘vast te pakken’. Dus als je ergens aan begint, maak het dan ook af. Dit voorkomt dat je tijd verspilt en dat je één ding bijvoorbeeld wel drie keer opruimt.

Lees hier mijn 7 tips tegen uitstellen.

Grammofoonplaat

De buurman komt bijvoorbeeld een oude grammofoonplaat terugbrengen die eigenlijk naar zolder moet. Je pakt hem aan (de grammofoonplaat, niet de buurman) en legt hem op de keukentafel om later naar boven te brengen.

Als je de tafel gaat dekken ligt die grammofoonplaat er nog steeds maar omdat je bezig bent met het eten leg je hem voor de time being op de trap. Later komt je partner aanlopen met de grammofoonplaat en vraagt wat dat ding in godsnaam op de trap doet. Hij brak er bijna zijn nek over.

Hij legt hem vervolgens ergens neer waar jij hem niet weet te vinden op het moment dat je hem naar zolder wilt brengen. Na tien minuten zoeken hem je dat stomme dingen gevonden en kan je hem eindelijk opbergen. Lekker efficiënt. Snap je wat ik bedoel?

4. Tijd verspillen op je telefoon

Je moet voor de grap eens bijhouden hoeveel tijd je per dag kwijt bent aan je telefoon. Begrijp me niet verkeerd. Niks mis met de technologische ontwikkelingen maar door de smartphone lijkt het wel of iedereen compleet in zijn eigen wereld leeft. Moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten maar je mist zo ontzettend veel van wat er echt gebeurt.

Volgens mij worden er veel minder goede gesprekken gevoerd ’s avonds op de bank. Weinig mensen kijken nog maar echt om zich heen. Vroeger (ik klink wel als een bejaarde) werd er nog wel eens een praatje gemaakt bij de bushalte of terwijl je stond te wachten op de trein. Tegenwoordig kijkt iedereen op dat kleine schermpje.

Er is zoveel moois in de echte wereld

Als iedereen nou bezig was met dingen die van levensbelang zijn is het tot daar aan toe. Maar de meeste mensen zijn druk met het bespieden van andere mensen op social media, volgen een serie op netflix of volgen zinloze gesprekken in één van de 38 what’s app groepen waar ze onderdeel van uit maken.

Nogmaals, iedereen moet natuurlijk zelf weten wij hij doet. Maar vergeet alsjeblieft niet dat er nog zoveel moois is in de echte wereld.

5. Jezelf naar beneden halen

Dit is vooral iets waar vrouwen uitblinkers in zijn. Misschien is dit ook wel de reden dat er zo weinig vrouwen zijn aan de echte top. Waar mannen zichzelf zonder problemen op de borst kloppen als ze iets (halfbakken) gedaan hebben, hoor je vrouwen alleen over wat ze beter hadden kunnen doen.

Geef een man een compliment en hij straalt de rest van dag. Geef een vrouw een compliment en ze komt direct met een antwoord waarom het compliment niet geheel terecht is. Als je zegt dat een vrouw lekker heeft gekookt is de kans groot dat ze zegt dat het prima was maar dat het niet zo lekker was als de vorige keer. Zeg tegen een vrouw dat ze die klus fantastisch heeft afgerond komt ze geheid met alle losse eindjes die er in haar ogen nog zijn om af te handelen.

Kom op dames, waarom moeten we onszelf zo klein houden? Waarom vinden we het zo lastig om te genieten van de dingen die we goed doen? Waarom moet altijd alles beter? Wees gewoon eens trots op jezelf zoals je bent en zoals je de dingen doet!

Welke gewoontes om mee te stoppen heb jij?

Zeg eens eerlijk. Waar maak jij je schuldig aan? Als ik heel eerlijk ben maak ik me schuldig aan alle vijf. Gelukkig allemaal wel met mate maar een paar verbeterpuntjes zijn er nog wel.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen