Moeite met ontstressen? Zes praktische oefeningen die je hierbij helpen

Moeite met ontstressen? Zes praktische oefeningen die je hierbij helpen

Ik ken maar weinig mensen die geen stress hebben. Stress om op tijd op je werk te komen, stress om de deadlines te halen op je werk en stress om ’s avonds weer op tijd thuis te zijn en het eten op tafel te krijgen.

Vervolgens krijg je nog meer stress omdat jij en je gestreste partner op elkaar aan het fitten zijn. Als klap op de vuurpijl ben je in de stress omdat je bang bent dat je relatie jullie gezamenlijke stress niet overleefd.

Een leven zonder stress

Wat zou een leven zonder stress heerlijk zijn. Nou ja, aan de andere kant is er niks mis met een beetje stress. Het is fijn om wat leven in de brouwerij te hebben en dan geniet je tenminste ook van de stressloze momenten in je leven. Daarbij komt dat stress er ook voor zorgt dat je beter presteert. Tot op zekere hoogte natuurlijk.

Stress is dus best ok zolang het maar met mate is en je ruimte genoeg hebt om ook weer te ontstressen. Maar als je niet weet hoe je moet ontstressen wordt het wel een beetje een lastig verhaal. Onderstaande oefeningen om te ontstressen zijn simpel en hoeven niet veel tijd te kosten.

1. Schrijven doet wonderen

Pak pen en papier en schrijf op waar je op het moment stress van hebt. Dit hoef je niet uitgebreid te doen natuurlijk. Je kunt ook je telefoon pakken en het in je notities zetten als je op de wc zit. Of als je in de auto zit spreek je hardop uit waar je over zit te stressen.

Je zal merken dat alleen al door er bij stil te staan dat je stress ervaart het al minder zwaar op je schouders drukt. Dit komt doordat je het nu van een afstand kan bekijken en kan overzien of het functionele stress is of niet. Als jij jezelf zit op te fokken als je in de file staat weet je dat dit nul komma nul zin heeft. De stress die je ervaart zal je niet eerder thuis brengen.

2. Stop met denken

Dit klinkt heel ingewikkeld maar is het eigenlijk helemaal niet. In feite zorg je voor afleiding voor je hersenen zodat je op dat moment niet aan de stress kan denken. Deze afleiding kun je zoeken in lichamelijke afleiding of geestelijke afleiding.

3. Lichamelijke afleiding

De lichamelijke afleiding is vooral goed om in de buitenlucht te doen. Behalve als je vrijen gebruikt als lichamelijk afleiding. Van mij mag je dit natuurlijk wel buiten doen maar volgens mij staat er een dikke boete op dus pas er mee op. Ik denk ook niet dat oom agent de bon verscheurt als je zegt dat je het doet om te ontstressen.

Ga dus lekker wandelen, met je handen in de aarde, hardlopen, wat je dan ook leuk vindt. Vooral de lichamelijke afleiding die wat zwaarder is werkt goed. Je lichaam maakt dan het gelukshormoon endorfine aan wat enorm goed werkt tegen de stresshormonen.

4. Geestelijke afleiding

De geestelijke afleiding kun je zoeken in meditatie waarmee je letterlijk probeert je gedachten stop te zetten. Als je hier het type niet voor bent is het ook prima om in bad te gaan liggen en een goed boek te gaan lezen. Hiermee ontspan je èn kunnen je hersenen niet aan de stress denken. Perfecte manier om te ontstressen dus.

5. Gebruik muziek

Zet je favoriete muziek heel hard aan en ga keihard meezingen. Als je dit zielig vindt voor de buren kun je ook door de kamer dansen. Het voelt de eerste keer misschien een beetje raar maar door dit te doen kun je makkelijk je frustraties uiten.

Word je alleen maar meer opgefokt van harde muziek? Zet dan je favoriete rustige muziek op, sluit je ogen en probeer de dingen te horen die je normaal niet hoort als je naar deze muziek luistert. Als je druk bezig bent met luisteren is er geen ruimte om aan de stress te denken en kan je batterij even opladen.

6. Wees in het nu

Dit kun je makkelijk doen als je aan het werk bent. Neem even een paar minuten de tijd, schuif het raam open, snuif de frisse lucht op en benoem in je hoofd de dingen die ziet buiten. Dit mag natuurlijk ook hardop maar als er collega’s in de buurt zijn is dat misschien een beetje gek.

Door dit te doen ben je even heel erg in het nu en geef je je brein letterlijk even lucht. In deze paar minuten kun je een deel van de stress van je laten afglijden en voorkom je dat je ’s avonds thuis zoveel stress te verwerken hebt dat je niet meer stressvrij kan worden.

Belangrijkste tip

Natuurlijk is de belangrijkste tip tegen stress om ervoor te zorgen dat je minder stress opbouwt. Zet de dingen die je bij de eerste tip opschrijft na een week of twee eens onder elkaar en kijk eens kritisch naar welke dingen zorgen voor de meeste stress.

Vervolgens kijk je of je op een of andere manier deze bronnen van stress kunt verminderen door ze anders in te richten. Misschien kan je partner één dag in de week de kinderen van de crèche halen.

Of mogelijk vindt je baas het helemaal niet erg als jij ’s ochtends wat later begint en deze uurtjes thuis inhaalt. Wees creatief en betrek vooral je partner hierbij. Je staat er vast versteld van wat je lief wil doen om het jouw wat makkelijker te maken.

 

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Welk stress type ben jij? Doe de test! - Change of Heart
Door

Welk stress type ben jij? Doe de test! - Change of Heart

op 20 Feb 2017

[…] Moeite met ontstressen? Zes praktische oefeningen die je hierbij helpen […]

Ontdek de verschillende soorten stress en hun impact - Change of Heart
Door

Ontdek de verschillende soorten stress en hun impact - Change of Heart

op 30 Jun 2017

[…] Moeite met ontstressen? Zes praktische oefeningen die je hierbij helpen […]

Reactie plaatsen