arrow_drop_up arrow_drop_down
Niet helemaal happy? Gebruik deze trucs om gelukkig te worden
21 februari 2018 
in Mind

Niet helemaal happy? Gebruik deze trucs om gelukkig te worden

Op zoek naar inspiratie kwam ik onderstaande ‘wijze les’ tegen. Het zijn maar een paar regeltjes en een echo kopieert natuurlijk niet geheel wat jij roept maar dat maakt de boodschap niet minder waar. 

Wat je kan leren van een echo

Moeder en dochter maken tijdens hun vakantie samen een mooie wandeling door de bergen. De dochter ziet een kleine steen over het hoofd en struikelt. Het meisje slaakt een gil: ‘aaauuuww!’ Tot haar verbazing hoort ze nog een keer ‘aaauuuww!

Nieuwsgierig als ze is roept ze: ‘wie ben jij?’ Als antwoord krijgt ze: ‘wie ben jij?’ Haar geïrriteerde reactie is: ‘praat me niet na! Weer hoort ze de stem: ‘praat me niet na’.

Nu wordt het meisje echt een beetje boos en roept: ‘stommerd!’ Wederom krijgt ze hetzelfde antwoord. Ze wordt witheet.

Haar moeder besluit in te grijpen en roept: ‘lieveling’! De stem zegt ook ‘lieveling!’. Vervolgens zegt de moeder: ik hou van jou! De stem zegt ook ‘ik hou van jou!

Het meisje begint te stralen.

Haar moeder legt uit dat de stem ‘echo’ wordt genoemd maar dat de stem in feite het leven zelf is. Het leven geeft je namelijk altijd terug wat je zelf geeft. Het leven is een spiegel van hoe jij handelt. Wil je meer vriendelijkheid? Geef meer vriendelijkheid. Wil je meer liefde? Geeft meer liefde.

Onzin of waarheid?

Er zijn ongetwijfeld een hoop mensen die dit soort dingen dikke vette onzin vinden. Deze mensen vinden ongetwijfeld ook dat het leven niet maakbaar is en dat alles toeval is. Nu vind ik ook niet dat het leven volledig maakbaar is. Alles begint met in welk nest je geboren wordt.

Heb jij de pech dat jij opgroeit in een nest waar je niet mag zijn wie je bent, waar je klein gehouden wordt of waar zelfs misbruik van je wordt gemaakt? Dan is de kans groot dat je een achterstand hebt op de mensen die wèl in een fijn en veilig nestje zijn groot geworden.

Nu kan opgroeien in het ‘verkeerde’ nest natuurlijk ook een enorme drijfveer zijn om verder te komen in het leven. Luister maar naar de verhalen van Oprah Winfrey, Tony Robbins en andere mensen die een inspiratie zijn voor anderen. Tegenslagen leren je natuurlijk ook wie je bent. Waar je zwaktes zitten maar ook zeker waar je kracht zit.

Trucs om gelukkig te worden

Tegenslagen leren je de kunst van het leven. De trucs die je moet kennen om bewust gelukkig te kunnen zijn. De manier van kijken waardoor je de dingen positiever kan zien dan een ander. Natuurlijk zijn deze trucs de ene keer makkelijker toe te passen dan de andere keer. Als je een flinke mentale dip hebt is het verdomd moeilijk om ergens een klein lichtje te zien.

Toch zorgen deze trucs ervoor dat je minder snel in zo’n dip terecht komt. Je voelt jezelf afglijden, je hebt door wat er gebeurt en en kunt op tijd op de rem trappen.

Dat klinkt heel heftig maar ik denk dat er tegenwoordig behoorlijk veel mensen tegen een burn-out aan zitten. Als je niet door hebt dat dit zo is zal je er ook vrij weinig aan kunnen doen en is de kans groot dat je blijft doen wat je altijd al deed. Met als gevolg dat je jezelf ècht voorbij loopt.

Wat zijn deze trucs om gelukkig te worden?

Ik hoor je denken: ‘Jij kunt lekker lullen Hermans, met die trucs van je. Waar heb je het in godsnaam over?!’ Nou dat zal ik je vertellen.

trucs om gelukkig te worden

1. Je krijgt wat je geeft

De eerste truc om gelukkig te worden is hetgeen waar ik deze blog mee begon. Je krijgt wat je geeft. En keer hem vooral niet om. Dan wordt het ‘Je geeft wat je krijgt’ en dat betekent dat je zit te wachten tot je iets krijgt, goed of slecht. Dan stel je je passief op en zo krijg je nooit wat je wilt. In mijn wereld dan. Je mag natuurlijk een andere mening hebben.

Simpel gezegd: als je weggeeft wat je eigenlijk zelf wilt hebben, komt het uiteindelijk weer naar je toe. Een soort van boemerang effect.

Even een praktisch voorbeeld.

Mensen die rijk willen worden zullen toch echt eerst tijd en geld moeten investeren om een succesvol bedrijf op te zetten. Tenzij kiest voor de makkelijke weg en je op een illegale manier aan de slag gaat. Dan kun je op korte termijn veel geld verdienen maar grote kan dat je uiteindelijk een nòg hogere prijs moeten betalen.

Een ander voorbeeld.

Kijk eens naar je relatie en wat er gebeurt als je loopt te chagrijnen. Je partner moet aardig stevig in zijn of haar schoenen staan om hier niet in mee te gaan. Voor je het weet zitten jullie heerlijk met z’n tweeën op elkaar af te geven. En kom er dan maar eens uit. Ik kan het weten. Ik ben expert in chagrijnen.

Keer hem eens om. Je partner loopt te chagrijnen en dat is niet prettig. Als jij niet meegaat in dit gedrag en hem om haar de ruimte geeft, (of nog beter: een knuffel) zal je partner jouw positieve vibe oppikken en binnen no time weer lief doen tegen jou. Dan heb ik het natuurlijk niet over de partners die echt in een depressie zitten want daar kom je helaas minder snel uit.

trucs om gelukkig te worden

2. Jij bent verantwoordelijk

Alles, maar dan ook alles, is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jij bent natuurlijk niet verantwoordelijk voor een sterfgeval of ziekte in jouw familie of iets anders naars. Toch ben jij wel verantwoordelijk voor hoe je hiermee omgaat. Je kunt verzanden in verdriet en een gevoel van onrecht, en dat is vaak ook heel begrijpelijk. Ik ben de laatste die zal zeggen dat je dit niet mag voelen.

Maar er is ook een andere manier. Als jij kunt zien dat JIJ bepaalt hoever je mee gaat in een bepaalde emotie, dan kun je de emotie doorvoelen, het een plekje geven en weer opklimmen. JIJ kan de beslissing nemen om niet op de bodem van die bodemloze put te blijven hangen. Ik zeg niet dat het opklimmen met een dag of twee klaar is natuurlijk. Daar zit een heel proces aan vast. Maar jij hebt wel de keuze om te beginnen aan dat proces.

Ok, dit is wel een heel heftig voorbeeld om mijn punt te maken. Even een lichtere: jij bent verantwoordelijk voor jouw dromen. Voor jouw geluk. Een ander kan niet jouw dromen waar maken of jou gelukkig maken. Dit zal je echt zelf moeten doen.

Dat betekent gaan staan waar je voor staat, de juiste actie ondernemen, op je bek durven gaan, doen waar andere mensen het niet mee eens zijn. Allemaal doodeng maar het is zò ontzettend de moeite waard om het gevoel te hebben dat je aan het roer van je eigen leven staat. Dat je je eigen leven leeft en niet dat van een ander.

Ok, dit is toch weer een beetje een zwaar voorbeeld geworden maar dit is wel waar het om gaat.

trucs om gelukkig te worden

3. ‘Er in’ en ‘er weer uit’

Deze truc ben ik zelf ook nog niet helemaal meester maar het gaat steeds beter. ‘Er in’ betekent dat je in je emotie kan schieten door iets wat er gebeurt. ‘Er weer uit’ houdt in dat je weer uit dit gevoel kan stappen.

De eerste stap in deze truc is dat je leert herkennen wanneer dit gebeurt. Je bent je dan bewust van je gevoel en dat je ‘er in’ zit. Dit bewust worden is op zich best een makkie. Gewoon wat vaker stil staan bij wat je voelt. Door dit te doen kun je in feite je gevoel observeren en bepalen waar het vandaan komt.

Maar de echte truc is om na dit bewust worden de knop om te kunnen zetten en ‘er weer uit’ te komen. Dit doe je in een fractie van een seconde en als je er uit bent snap je niet dat je er een seconden geleden nog in zat. Toch is deze knop omzetten enorm moeilijk en vergt behoorlijk wat oefening.

Het heeft allemaal te maken met observeren, analyseren en relativeren. Je observeert wat je voelt. Je analyseert waar dit gevoel door veroorzaakt wordt en vervolgens proberen je te relativeren. Dit relativeren kun je doen door jezelf een twee vragen te stellen.

  1. Strookt hetgeen ik voel met de realiteit?

    Jij kan je bijvoorbeeld schuldig voelen over iets wat niet direct jouw schuld is. Het voegt dan niks toe om je zo te voelen. Dit besef kan je helpen de knop om te zetten en uit dit gevoel te stappen.

  2. Schiet je er ZELF wat mee op om je zo te voelen?

    Mensen zijn geneigd om in de slachtofferrol te schieten en hopen daarmee iets af te dwingen bij een ander of de ander op een bepaalde manier te ‘straffen’.

Ik wil je nog wel even meegeven dat van de drie trucs om gelukkig te worden deze laatste het meest frustrerend zal zijn om te leren. In het begin ben je je er namelijk bewust van dat je ‘er in’ zit maar kun je er onmogelijk uitkomen. Om gek van te worden. Bewust onbekwaam heet dit.

Als je hier last van hebt wil ik je de tip meegeven om iets te gaan doen waar je goed in bent. Dit geeft een gevoel van voldoening en zorgt er voor dat je er tòch geleidelijk uit kan komen. Uitspreken dat je ‘er in’ zit helpt trouwens ook relativeren.

Simpel inzicht

Nou, wat een kort inzicht moest zijn heeft geleid tot een flinke blogpost over trucs om gelukkig te worden. Mooi waar een simpel inzicht toe kan leiden. Hopelijk heb je wat aan mijn hersenspinsels. Laat je het hier onder even weten?

Meer tips in de Change of Heart Community

Ben je op zoek naar meer tips en trucs m.b.t. persoonlijke ontwikkeling? Schrijf je dan GRATIS in bij de Change of Heart community. Hier kun je tips uitwisselen met gelijkgestemden en kun je een gratis e-cursus volgen die je helpt je leven in balans te krijgen.

Gratis aanmelden? Klik hier!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje Hermans MSc. en in de afgelopen jaren heb ik met mijn artikelen duizenden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Changeofheart.nl trekt inmiddels ruim 12.000 bezoekers per maand. Mijn ambitie is om dit minimaal te vertienvoudigen zodat ik zoveel mogelijk mensen kan helpen bij hun persoonlijke groei en in hun spirituele ontwikkeling. Dat is mijn bijdrage om de wereld een stukje mooier te maken. Wil je meer lezen over mij en mijn achtergrond? Lees dan hier even verder!
Inge
Door

Inge

op 9 January 2019

Wat een ontzettend inspirerende tekst! Jij mag jouw hersenspinsels zeker met ons delen. Mooi geschreven joh!

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies