De hoogte van jouw energieniveau is bepalend voor hoe je je voelt. Veel mensen denken dat ze er wel zijn met hun 8 uur slaap maar je energie hoog houden vraagt meer dan lang genoeg slapen. Eerlijk gezegd is het best hard werken. Er zijn dan ook enorm veel factoren die invloed hebben op jouw energieniveau.
In dit artikel lees je met welke factoren je rekening moet houden en krijg je praktische tips die je helpen om weer in de energetische lift te komen.
Drie focus gebieden
Het onderhouden van je energieniveau behoor je eigenlijk op drie vlakken te doen: fysiek, mentaal en energetisch. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat je je überhaupt bewust bent van hoe het staat met je energieniveau.
Probeer er dus een gewoonte van te maken om jezelf een paar keer per dag te vragen hoe het staat met je energie.
Fysieke self care
Met fysieke self care bedoel ik eigenlijk: zorg goed voor je lichaam. Je lichaam moet goed kunnen functioneren om voldoende energie te kunnen leveren. Behandel je lichaam dus als tempel om je energieniveau zo hoog mogelijk te krijgen én te houden.
Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:
1. Drink voldoende water
Het belang van water drinken wordt echt onderschat. Water is op zuurstof na de belangrijkste substantie voor de menselijke gezondheid. Het is de basis van alle biologische processen in ons lichaam.
Als je niet voldoende water drinkt (ongeveer 2 liter per dag) kan je lichaam niet voldoende de giftige stoffen verwijderen uit je lichaam. Dit heeft natuurlijk consequenties voor je energieniveau. Je gaat je moe voelen en kan last krijgen van allerlei klachten zoals hoofdpijn en gekke pijntjes.
Probeer als je moe bent eerst maar eens een paar glazen water te drinken voordat je naar de koffie grijpt. Na tien minuten merk je al dat je je weer wat energieker gaat voelen.
2. Zorg voor de juiste voeding
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, eet voldoende gezonde voeding. Ze zeggen niet voor niets vaak ‘je bent wat je eet’. Eet je gezond, dan voel je je gezond. Eet je alleen maar rommel, je raad het al, dan ga je je voelen als rommel.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor eten maar ook voor drinken. Zo trekt alcohol je energieniveau enorm omlaag. En niet alleen zolang het in je lijf zit maar ook een flinke tijd daarna. Het kost je lijf heel veel energie om dit ‘gif’ uit je lijf te krijgen.
Denk maar eens aan de laatste keer dat je een houten hoofd had van teveel wijntjes en hoe je je de hele dag hebt gevoeld terwijl de alcohol al lang uit je lijf is.
3. Gebruik ondersteunende supplementen
Naast gezond eten en drinken kun je ook aanvullend supplementen nemen. Dit hoeft natuurlijk niet per sé want gewoon gezond eten en drinken brengt je al heel ver. Toch kunnen er dingen zijn die je met gezond eten niet zo één, twee, drie oplost.
Zo had ik een tijdje geleden door een stressvolle periode veel moeite om me goed te concentreren. Hier had ik enorm veel last van tot dat iemand mij wees op Lion’s Mane. De Lion’s Mane (Yambushitake) is een eetbare paddenstoel, die in een land als Japan op grote schaal gekweekt en gegeten wordt.
Deze paddenstoel heeft niet alleen een ondersteunende, helende en rustgevende werking heeft op het zenuwstelsel, maar volgens modern wetenschappelijk onderzoek zelfs een positieve invloed heeft op de ontwikkeling wat men wel ‘nerve growth factor” (N.G.F.) noemt.
Met andere woorden, deze paddenstoel helpt je sneller denken, makkelijker schakelen, sneller reageren en beter informatie opnemen. Dus ook wanneer je een concentratie dip ervaart kan deze paddenstoel de oplossing zijn. En dat kan ik beamen.
Voor jouw beeldvorming, ik gebruik Lion’s Mane in poedervorm en roer dat door mijn yoghurt of soep. En geen zorgen, het zijn geen magic mushrooms dus je gaat niet in één keer al trippend het kantoor door.
Wil je ook eens Lion’s Mane proberen? Kijk dan eens op de website van Awaken By Nature. Dan weet je in ieder geval zeker dat je geen rommel koopt. Veel supplementen die worden aangeboden zijn gewoon rommel en doen vrijwel niks. Behalve je flink wat armer maken.
4. Koud afdouchen
Als je de dag vol energie wilt beginnen kan ik je écht aanraden om de dag te beginnen met een koude douche. Nou hoef je natuurlijk niet á la Wim Hoff in een ijsbad te springen maar alleen koud afdouchen heeft al een heel fijn effect.
Ik ben een beetje een softie dus ik begin de dag met een lekkere warme douche maar douche vervolgens 20 seconden af met ijskoud water. Niet echt een aantrekkelijke gedachte waarschijnlijk (ik moet mezelf er ook iedere ochtend toe zetten) maar serieus, probeer het eens een paar weken. Je begint je dag écht anders.
Je krijgt veel meer het gevoel dat je leeft, de energie komt in beweging. Je gaat dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en de bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je scherper bent. Worth a try toch?
5. Gebruik verzorgingsproducten voor een energieboost
Om de juiste balans te bewaren en je energieniveau op peil te houden kun je ook verzorgingsproducten gebruiken die je hierbij ondersteunen. Ik gebruik zelf de producten van Natural Upgrade om mijn dag met een boost te beginnen en om in rust te kunnen eindigen.
Bij het gebruik van deze producten voel ik daadwerkelijk wat het met mijn energie doet. Het ene product laat me weer in mijn lijf komen (aarden) terwijl het andere product me een enorme energieboost geeft. En bij stress gerelateerde pijntjes (bij mij vooral schouders en nek) gebruik ik de bodybutter om de vastzittende energie weer te laten stromen.
Mocht je interesse hebben in deze producten. Neem dan even een kijkje op de website van Natural Upgrade. En mocht je besluiten iets te gaan proberen, benoem in het opmerkingen veld dan even dat je via mij komt. Dan krijg je er nog een klein presentje bij.
6. Zorg voor voldoende daglicht
Daglicht is like magic. Daglicht zorgt voor de aanmaak van cortisol. Cortisol is het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. Als je lichaam te weinig cortisol aanmaakt ga je in de ‘slaapstand’ en ga je je enorm duf voelen.
Mensen die gevoelig zijn voor de wisseling van seizoenen hebben dan vooral ook last van een gebrek aan daglicht. In de herfst en winter is hier simpelweg een stuk minder van. Natuurlijk speelt de vrolijkheid van de zon en de somberheid van regen ook een rol maar dit is meer mentaal dan hormonaal.
Als je gevoelig bent voor een winterdip is het dus goed om na te gaan of jij overdag wel voldoende daglicht krijgt. Zo niet, zorg er dan voor dat je tijd en ruimte inbouwt om iedere dag een half uurtje te wandelen.
Mocht je nou écht veel last hebben van een winterdip en helpt naar buiten gaan niet voldoende? Probeer dan eens of een daglichtlamp werkt. Mogelijk dat deze lamp jouw cortisol level nog wat verder omhoog schroeft en je je energieker gaat voelen.
Mental self care
7. Onderzoek je eigen gedachten
Je hebt het vast wel eens gehoord en mogelijk ben je je er al aardig bewust van. Voor degenen die dit nog niet zijn: je gedachten bepalen grotendeels hoe je je voelt. Check het maar eens. Als je je rot voelt gaat daar altijd een negatieve gedachte aan vooraf.
Dat stemmetje dat jou vertelt dat je het niet goed doet of een andere negatieve boodschap voor je heeft. Dat stemmetje is je ego en kan naast vervelende dingen ook hele toffe dingen tegen je zeggen. In dat laatste geval zal je je fijn voelen.
Als je je rot voelt is het dus slim om te onderzoeken welk verhaal je ego je probeert wijs te maken. Check vervolgens met je ‘gezonde verstand’ of dit verhaal eigenlijk wel klopt. Meestal is dit verhaal namelijk gebaseerd op oude pijn en angsten en is in het hier en nu helemaal niet relevant.
Als je dit kan zien lukt het je vaak ook om jezelf een ander verhaal te gaan vertellen waardoor je je een stuk beter voelt. En hoe beter jij je voelt, hoe hoger jouw energieniveau.
8. Neem je hersenen in de maling
Je zou niet denken dat je slimmer kunt zijn dan je eigen hersenen maar toch kun je je eigen brein om de tuin leiden. Als jij er als een zoutzak bij zit en voel je je vaak ook zo. Probeer als je je zo voelt voor de verandering eens een hele actieve en zelfverzekerde houding aan te nemen.
Door deze houding gaan je hersenen denken, hé die is lekker fit en zelfverzekerd, laat ik het lijf een bijpassend gevoel geven. En hup, daar gaat je energieniveau de lucht in.
9. Lach zoveel als je kan
Het is echt waar. Lachen is gezond. Als je lacht komen er namelijk endorfinen vrij. Het zogenaamde gelukshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je stresslevel afneemt waardoor je letterlijk gezonder wordt. Neem dus even de tijd om te ginnegappen met je collega’s of gek te doen met je kind. Je krijgt er echt energie van!
En ook hier geldt net zoals als bij het vorige puntje, ook al is er niks grappigs gaande, als je (nep) gaat lachen denken je hersenen tóch dat het endorfinen aan moet maken en gaat netjes aan het werk. Daarom is een lachworkshop ook zo lekker up lifting.
10. Mediteer
Iedere dag tien minuten mediteren kan al genoeg zijn. Je laat even je gedachten voor wat ze zijn en bent volledig in het nu. Door deze tien minuten ben je de rest van de dag meer relax en krijg stress minder snel grip op jou. En minder stress is een hoger energieniveau.
Mediteren is trouwens iets wat echt in je systeem moet komen. Je moet het jezelf gunnen om die tijd voor jezelf te nemen. Ik heb er ondertussen een aardig ritme in zitten maar dit heeft wel wat tijd gekost om dit structureel in te bouwen in mijn leven.
Wat ik hiermee wil zeggen, wees niet te streng voor jezelf als je het een keer vergeet of jezelf de tijd niet gunt. Hoort er allemaal bij!
Energetische self care
Natuurlijk best logisch als je je energieniveau op peil wilt houden: energetische self care. Met andere woorden, energetisch goed voor jezelf zorgen.
11. Hou je energie bij jezelf
Veel mensen, en zeker gevoelige mensen, vliegen met hun energie alle kanten op. Ze zijn vooral bezig met wat er in de buitenwereld gebeurd en met de mensen die in die buitenwereld zijn. Wat zeggen ze? Wat denken ze? Wat voelen ze?
Door dit te doen zijn deze mensen met hun energie bij iedereen behalve bij zichzelf. En dan loop je natuurlijk snel leeg. Ze raken geïrriteerd, vermoeid, krijgen last van stress en voelen zich kwetsbaar.
Ze hebben het gevoel dat ieder klein dingetje hen uit balans kan brengen. En dat kan het soms ook. Daarnaast is het een enorm energielek en kan het voelen alsof je aan het begin van de dag al door al je energie heen bent (en dan moet je nog de hele dag).
Zorg er dus voor dat je je focus zoveel mogelijk verlegt naar jezelf. Dit betekent niet dat je egoïstisch moet zijn maar zorg ervoor dat je niet alleen maar bij de ander bent of bij de situatie in de buitenwereld bent. Je hier alleen bewust van zijn scheelt al de helft. Dan kun je jezelf namelijk af en toe tot de orde roepen.
12. Zorg dat je voldoende gegrond bent
Gronden of aarden heeft een aardig geitenwollensokken gehalte maar eigenlijk is er niks geks aan. Gegrond zijn betekent gewoon dat je je lijf bewoond. Veel van ons zijn geneigd om constant in ons hoofd te zitten door alles wat van ons gevraagd wordt in deze veeleisende en drukke maatschappij.
Wanneer je in je hoofd zit ben je je niet bewust van je lijf en kun onmogelijk bewust zijn van je energieniveau. Tot het moment komt dat je lijf fysiek pijn gaat doen door het gebrek aan energie en alle blokkades in je lijf. Dán pas word je wakker maar dan ben je al tien kilometer over je eigen grenzen heen.
Wanneer je meer je lijf bewoond ben je je veel eerder bewust van een energielek of het gevoel dat je in een neerwaartse spiraal zit. Je kan dus veel sneller bijsturen en zal dus niet zo diep ‘vallen’ in je energieniveau.
Gronden of ‘aarden’ kun je op verschillende manieren doen. Kies er vooral één die past bij jou. Je kunt bijvoorbeeld aarden door je simpelweg bewust te worden van je voeten op de grond en je voor te stellen dat er wortels uit je voeten de grond in gaan. Tot het diepste punt van de aarde.
Vind je dit een beetje gek om te doen kun je ook een bewuste wandeling maken in de natuur, letterlijk met je handen in de aarde gaan wroeten (tuinieren) of een bad nemen. Dit laatste helpt heel goed om weer in je lijf te komen. Zeker als je veel van het water element in je hebt (water, vuur, lucht, aarde) maar dat is weer een heel ander verhaal.
13. Word je bewust van je verantwoordelijkheid
Om je energieniveau op peil te houden is het erg belangrijk dat je een ander soort mindset creëert. Jij bent de baas over jouw energie. Dus in plaats van dat je zegt: ‘Ik word helemaal leeggezogen door die persoon’, is het eigenlijk: ‘Ik sta toe, dat die ander er met mijn energie vandoor gaat’.
Waarom is dit belangrijk? Als je het besef hebt dat jijzelf verantwoordelijk bent voor jouw energie, kom je ook tot het besef dat jij de enige bent die dit kan veranderen. Iemand anders kun je niet veranderen. De enige die je kunt veranderen ben jijzelf.
Daarnaast is het van groot belang dat je jezelf te tijd gunt om het te leren. Het op peil houden van je energie heeft namelijk alles te maken met oefenen en bewustwording van hoe jouw energie werkt. Je zal dus met je energie moeten gaan ‘spelen’.