Moe en nergens zin? Zo ga je om met een winterdip

Moe en nergens zin? Zo ga je om met een winterdip

Het is weer voorbij die mooie zomer. De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat is duidelijk merkbaar. De natuur verandert, de temperatuur daalt en de kaarsjes gaan weer aan.

Ik heb er wel weer zin in. Lekker met z’n allen cocoonen bij de kachel met Sinterklaas en Kerst in het vooruitzicht. Helaas zijn de herfst en winter niet voor iedereen een prettig vooruitzicht.

Voor sommige mensen zijn deze seizoenen juist de trigger voor een flinke winterdip. Of is het iets anders wat er voor zorgt dat we in massaal moe en lusteloos zijn?

De oorzaak

De oorzaak van de herfst- of winterdip is niet zozeer de seizoenen op zich maar meer het gevolg van de seizoenen. De oorzaak is namelijk dat we minder daglicht krijgen in de herfst en winter. Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken.

Cortisol is het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. Zorg dus dat je in de herfst en winter overdag voldoende naar buiten gaat. Een half uurtje tijdens je pauze maakt al een wereld van verschil. Verder kun je onderstaande tips proberen om je energieniveau op peil te houden als je last hebt van een winterdip.

1. Winterkost tegen een winterdip

Waar we in de zomer veel salades en fruit eten, maken we in de winter veel vaker wild en stoofpotten. Dit is geen toeval. De dierlijke proteïnen maken het namelijk makkelijker voor ons lichaam om voldoende cortisol te produceren.

2. Verduister je slaapkamer

Het klinkt onlogisch om je kamer te verduisteren als je juist meer licht nodig hebt. Toch is het belangrijk dat je kamer goed donker is zodat er ’s nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt wordt. Dit zorgt overdag dat de cortisolproductie op peil blijft.

3. Eet niet vlak voor je gaat slapen

Eet niet meer twee uur voor je gaat slapen. Anders zet je je spijsverteringsstelsel aan het werk en dat kost energie. Slapen is bedoeld om je batterij op te laden en niet om eten te verteren. Ga in de winter steeds slapen om 22.00 à 22.30 uur en zorg voor acht uur slaap.

4. Energielamp

Helpt dagelijks een half uurtje naar buiten niet tegen je winterdip? Je tekort aan daglicht kun je ook op peil krijgen door iedere dag even voor (of achter het is maar hoe je het bekijkt) een energielamp te zitten.

5. Verminder suikers

Geraffineerde suikers zorgen maar heel even voor een energieboost en hebben het nadeel dat ze je daarna alleen maar meer uitputten. Hou dus maat met de pepernoten, kerstkransjes en marsepein als je je energieniveau wilt opkrikken.

6. Vakantie

Als je budget het toelaat is een winterdip een goed excuus om op vakantie te gaan. Een zonvakantie is voor de aanmaak van cortisol natuurlijk het beste maar een skivakantie doet ook wonderen. Helemaal als het zonnetje ook lekker schijnt op de piste.

7. Regelmaat in je leven

Zorg dat je rust en regelmaat hebt in je leven. Als je onregelmatig eet en onregelmatig slaapt heeft dit invloed op je stofwisseling. En dit heeft op zijn beurt weet nadelige gevolgen voor je energieniveau.

8. Geniet

Probeer te zien wat voor moois deze seizoenen met zich meebrengen in plaats van je te focussen op de regen, verkoudheid, ruiten krabben en verplicht binnen zitten.

Waar je in de zomer buiten leeft en geniet van al het moois buiten, zijn de herfst en winter juist om te genieten van wat binnen is. Jijzelf en je familie. Geef jezelf en elkaar lekker veel aandacht.

Steek gezellig kaarsen aan, kruip op de bank met een goed boek, speel spelletjes met je kinderen en verwen jezelf met chocolademelk met slagroom. Je hoeft toch niet in bikini. Weer een voordeel van de winter.

Wat doe jij om de donkere dagen door te komen? Heb je nog aanvullende tips? Laat ze hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Het leven is kut. Of toch niet? - Change of Heart
Door

Het leven is kut. Of toch niet? - Change of Heart

op 18 Apr 2017

[…] Moe en nergens zin? Zo ga je om met een winterdip […]

Hoe krijg je meer energie? Vier tips die helpen - Change of Heart
Door

Hoe krijg je meer energie? Vier tips die helpen - Change of Heart

op 06 Dec 2017

[…] Moe en nergens zin? Zo ga je om met een winterdip […]

Reactie plaatsen