In 5 stappen een eenvoudig leven + 18 extra tips

Leestijd: 15 minuten

Een eenvoudig leven klinkt eenvoudig en heel makkelijk om voor elkaar te krijgen. Maar ga er maar eens aan in onze snelle maatschappij waar je overal aan mee moet doen, waar je alles moet hebben en waar je ook zeker zeer succesvol moet zijn.

Toch is het ontzettend de moeite om eenvoudiger te gaan leven. In dit artikel lees je waarom dit zo is en krijg je de tools aangereikt die je nodig hebt om wijzigingen door te voeren in je leven.

Inhoudsopgave

Wat is een eenvoudig leven?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nou eigenlijk een eenvoudig leven? Is dat een leven met zo min mogelijk spullen?

Nee, dat is het zeker niet. Dat komt eerder in de buurt van armoede en het is algemeen bekend dat daar niemand gelukkig van wordt. Waar een eenvoudig leven JUIST om draait is GELUKKIG ZIJN. Een betekenisvol leven leiden waar jij gelukkig van wordt.

Vaak worden we geleefd door de maatschappij. In onze samenleving moeten we alles hebben, alles kunnen en vooral alles moeiteloos doen. Er is geen ruimte voor niet succesvol (willen) zijn, fouten maken en er niet bij (willen) horen. En bovenal is er vooral geen ruimte voor kiezen voor wat jij wilt en voor wat bij JOU past.

Door al deze verwachtingen die anderen en vooral wijzelf van onszelf hebben, creëren we enorm veel stressvolle situaties. We stellen onszelf doelen die we niet kunnen en vaak stiekem ook niet willen bereiken. En waarom? Ik heb eigenlijk geen idee. Waarom doen wat niet bij je past en wat jou niet gelukkig maakt?

Hier komt een eenvoudig leven om de hoek kijken. Niet een leven met weinig spullen (wat het leven overigens wel eenvoudiger maakt) maar een leven dat eenvoudig is omdat je doet wat goed is voor jou en wat past bij jou.

De voordelen van een eenvoudig leven

Voordeel 1: Het (sociale) leven is overzichtelijk

Hoe eenvoudiger je leven is, hoe overzichtelijker het wordt. Dit geldt niet alleen voor de materiële dingen maar bijvoorbeeld ook voor je sociale leven. Je kunt ook je sociale leven eenvoudiger inrichten.

Je hebt van die mensen die een enorm netwerk hebben en geen enkel feestje willen missen. Deze mensen zijn altijd druk en voelen zich onrustig als ze om een of andere reden toch een feestje moeten missen. Toch beleven deze mensen niet zoveel lol aan de feestjes en contacten als ze zouden willen. Het is gewoon teveel. Het is te veel MOETEN.

Maar ook de ‘normale’ mensen zitten geregeld op een feestje of een verjaardag waar ze eigenlijk liever niet zouden zijn. Of ze onderhouden contacten met mensen waar ze eigenlijk niet zoveel meer mee hebben.

Ook kan het voorkomen dat je zó ontzettend veel sociale verplichtingen hebt, dat het eigenlijk voelt als het afwerken van een een lijstje. Ook al zijn het an sich eigenlijk hele leuke sociale activiteiten.

Herken jij jezelf hierin?

Dan herken je ook alle dingen die erom heen ‘hangen’. Het regelen van verjaardagscadeautjes, het plannen van een afspraak, de smoesjes die je verzint (of aanhoort) om de afspraak te verzetten, de tegenzin die je van te voren ervaart, het gevoel van ‘wat doe ik hier in godsnaam?’ als je ter plaatse bent.

Hoe heerlijk moet het zijn als je al dit ‘gedoe’ niet meer hebt? Of het in ieder geval kunt verminderen? Dat je overzicht hebt op je sociale leven? Dat je plezier beleeft in plaats van tegenzin ervaart omdat het allemaal zo veel is? Klinkt als de hemel toch?

Voordeel 2: Je hebt letterlijk meer ruimte 

Veel mensen denken dat ze gelukkig zullen zijn als ze alles kunnen kopen wat hun hartje begeert. Dit is misschien voor even leuk maar voor alles wat je koopt moet je een plekje hebben.

Op zich is het echte probleem eigenlijk niet dat je iets nieuws koopt. Het gaat vooral om wat je met het oude doet. Als je, zodra je iets nieuws koopt, iets ouds (van dezelfde soort of grote) weg doet is het niet zo’n probleem.

Verzameldrang of gewoon lui?

Helaas hebben veel van ons een soort van verzameldrang. Of we zijn simpelweg te lui om iets weg te gooien. Anderen beseffen zich pas dat ze beter af en toe wat spullen weg kunnen doen als alle kasten uitpuilen.

Dus als je vanaf nu iets weggooit op het moment dat je iets nieuws koopt en daarnaast af en toe eens wat oude spullen weggooit krijg je zomaar ruimte in je huis terug waarvan je vergeten was dat je het had.

Daarbij komt, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd dus je slaat twee vliegen in één klap.

Voordeel 3: Je hebt meer tijd

Alles wat je koopt of krijgt moet ook schoon gemaakt en onderhouden worden. Als het gaat om een plant of om een nieuw fotolijstje is dit op zich nog niet zo’n probleem.

Die plant geef je 1 keer in de week water en dat fotolijstje stof je af en toe een keer af. Zoveel tijd kost dit dus niet. (Al zijn er trouwens een hoop mensen die het onderhouden van een plant best ingewikkeld vinden maar dat terzijde.)

Grotere spullen kosten meer tijd

Als het grotere spullen betreft, ben je helaas vaak wèl een stuk meer tijd kwijt. Die nieuwe mountainbike moet je goed schoon houden. De banden moeten opgepompt worden en de ketting gesmeerd.

En dan heb ik het nog niet eens over de tijd die je doorbrengt òp de fiets. Onder het mom van: als je er een hebt moet je hem ook gebruiken. Nog erger: je onderhoudt de fiets netjes maar je gebruikt hem niet. Dat is pas ècht tijdverspilling.

Die tweede auto is best praktisch natuurlijk. Het onderhoud iets minder. Nu moet je twee auto’s wassen en uitzuigen (wat een ***werk). Moeten er twee auto’s naar de garage voor een kleine of grote beurt. En ook moeten er twee sets winterbanden verwisseld worden.

Tijd is niet te koop

Al deze dingen zijn los van elkaar niet zo erg. Maar als je de tijd die je kwijt bent aan zorg en onderhoud van al jouw spullen bij elkaar optelt dan schrik je je waarschijnlijk een ongeluk. Met andere woorden, hoe meer spullen je hebt, hoe meer ruimte en tijd je kwijt bent.

En het lullige is, je kunt alle spullen van de wereld hebben maar tijd is helaas niet te koop. Wees er dus een beetje zuinig op.

Voordeel 4: Je hoeft minder hard te werken

Je moet voor de grap eens een paar maanden tot in detail bijhouden wat je in de maand allemaal uitgeeft. Vervolgens ga je bij alles wat je hebt genoteerd opschrijven of het ècht nodig was om aan te schaffen.

Ik denk dat je ervan versteld staat hoeveel dingen je koopt die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Aan al deze onnodige dingen geef jij dus een deel van je salaris uit. Een salaris waar je hard voor hebt gewerkt. Of je hebt er niet hard voor gewerkt maar dan heb je in ieder geval gedaan alsof. En ook dat kost energie.

Minder shoppen

Als je eens een beetje zou minderen met het kopen van spullen waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt. Dan geef je aanzienlijk minder geld uit. En als je minder geld uitgeeft zou je in principe ook minder kunnen gaan werken.

Hoe heerlijk is dat? Of je blijft hetzelfde aantal uren werken maar spaart het geld dat je over hebt voor een droomvakantie met je lief. Daar wordt je toch veel gelukkiger van dan van al die spullen?

Eenvoudig leven kent verschillende gradaties

Het is belangrijk dat je je er bewust van bent dat je niet van de ene op de andere dag een eenvoudig leven hebt. Het is een proces waarin je jouw eenvoudige leven langzaam vormgeeft. Stapje voor stapje ga je alle betekenisloze dingen vervangen voor betekenisvolle dingen. Neem je tijd en fouten maken mag.

Daarbij komt, eenvoudig leven heb je in verschillende gradaties. Uit onderzoek is gebleken dat verschillende motieven de gradatie van eenvoudig leven bepalen. Als je hier meer over wilt lezen is dit proefschrift uit 2018 erg interessant.

In 5 stappen naar een eenvoudiger leven

Volgens mij is het duidelijk dat iedereen een eenvoudig leven zou moeten willen. Maar hoe leef je nou een eenvoudig leven? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Met onderstaande stappen kun je een begin maken aan jouw eenvoudige leven.

1. Stel een prioriteitenlijst op

De eerste stap naar een eenvoudig leven is om er een goed over na te denken wat jij nou eigenlijk écht belangrijk vindt in jouw leven. Laat je hierbij vooral niet beïnvloeden door anderen. Het is jouw leven en wat jij belangrijk vindt mag je lekker helemaal zelf bepalen. Schrijf om te beginnen eens 10 dingen op. Dit is alsnog een flinke lijst maar je moet ergens beginnen.

2. Wat is jouw top 5?

Vervolgens ga je deze lijst op volgorde zetten. De belangrijkste bovenaan. De minst belangrijke onderaan. Vervolgens schrap je de onderste vijf en heb je een mooie top 5 waar je je op gaat focussen.

3. Hoe ga je het aanpakken

De volgende stap is om voor elk ‘ding’ dat in je top 5 staat, op te schrijven hoe je dit het meest tot zijn recht kunt laten komen. Met andere woorden, welke dingen kun je schrappen in je leven waardoor er meer tijd/geld/energie over blijft voor de dingen die in je top 5 staan?

4. Ga het leven

Als je dit in kaart hebt gebracht is het verder een kwestie van ‘het gaan leven’. Bij alles wat je doet en elke keuze die je maakt hou je jouw top 5 in gedachten. Draagt hetgeen je wilt gaan doen niet bij aan je top 5? Of werkt dit het zelfs tegen? Niet doen dus. Zo simpel kan het zijn. Op papier dan tenminste.

5. Evalueer af en toe hoe het gaat

Het is slim om regelmatig te evalueren hoe het nou eigenlijk gaat met jouw eenvoudige leven. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds in bed de dag doorlopen. In welke situaties heb je gekozen voor jouw top 5? Wanneer heb je dit niet gedaan en wat hier de reden van?

Dit evaluatiemomentje is trouwens niet om jezelf ‘straf’ te geven wanneer je niet de beste keuzes maakt voor jou. Deze evaluatiemomentjes zijn bedoeld om je bewust te maken van de dingen die je doet en vooral ook waarom je ze doet. Pas als je je bewust bent van je gedrag kun je het anders doen.

18 tips die helpen je leven eenvoudiger te maken

Als je het te veel moeite/ onzin vindt om jouw top 5 op papier te zetten, kun je ook aan de slag gaan met onderstaande tips. Als je alleen al de helft doorvoert in je leven, zal je zien dat je leven een stuk eenvoudiger is dan voorheen.

1. Leer nee te zeggen

Ik begin direct met een van de moeilijkste: leer ‘nee’ te zeggen als je ergens geen zin in hebt. Nee zeggen lijkt heel moeilijk maar als je eenmaal door hebt hoe je dit op een nette manier kan doen, zal je merken dat je dit gaat doen zonder je vervolgens schuldig te voelen.

2. Leer loslaten

Om een echt eenvoudig leven te kunnen leven is het van belang dat je leert loslaten. En om goed los te kunnen laten moet je vooral stil staan bij waarom je ergens aan vasthoudt. Vaak zit hier een stuk je angst achter.

Ben je bang wat een ander over je zal denken of over je zal zeggen? Ben je bang dat je tekort komt van het een of ander? Ben je bang je iemand voor het hoofd stoot? Zodra je door hebt waar je bang voor bent kun je ervoor kiezen dit niet meer te zijn. Angst is namelijk iets wat jij creëert. Jij bent dus ook degene die het stop kan zetten.

3. Leer slim plannen

Plan je dag zo in dat er zoveel mogelijk tijd overblijft voor jou en voor wat jij belangrijk vindt. Probeer bijvoorbeeld (als je werk het toelaat) buiten de spits te reizen en ga boodschappen doen als het rustig is in de winkel. Zo voorkom je dat je ‘kostbare’ tijd verdoet met dingen die je niet leuk vindt.

4. Breng tijd alleen door

Neem voldoende tijd voor jezelf en laad jezelf op. De een doet dit door te gaan wandelen of een boek te lezen. De ander gaat rennen in het bos, mediteren, puzzelen of kleien. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar doet waar jij je goed bij voelt. Mocht je van mediteren houden kun je onderstaande geleide meditatie eens proberen.

5. Automatiseren

Probeer alles wat je doet zo eenvoudig mogelijk te maken. Iedere dag doe je dingen die elke dag terug komen. Dit kan op je werk zijn maar ook in het huishouden of in de verzorging van je jezelf en je gezin. Er zijn ongetwijfeld dingen waar je een ‘systeem’ voor kunt verzinnen. Iets wat het makkelijker maakt.

Denk bijvoorbeeld aan één keer in de week tijd vrij maken om te bedenken wat je ’s avonds gaat eten en in één keer alle boodschappen doen. Dit scheelt je de rest van de week enorm aan tijd.

Of voor alle dames die met regelmaat hun nagels lakken. Laat één keer in de drie weken je nagels lakken met gelnagellak en bespaar enorm veel tijd en frustratie.

6. Goed is goed genoeg

Er zijn genoeg mensen die alles graag perfect willen hebben. Mijn tip is om de eisen aan jezelf wat bij te stellen. Goed is goed genoeg. Is het erg zo erg als je een keer niet als eerste hebt gereageerd op die mail van je baas?

Is het echt nodig om drie keer per week te dweilen? Worden je kinderen ziek als ze een keer geen vers bereide maaltijd hebben? Nee. Vraag jezelf dus bij alles wat je doet af mag het misschien ook iets minder goed/snel/vaak/etc.?

7. Stop met multitasken

Multitasken is niet meer wat het geweest is. Of eigenlijk is dit het nooit geweest. Je denkt dat je sneller en effectiever bent als je van alles tegelijk doet maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar blijkt uit onderzoek van Paul Kirschner (hoogleraar onderzoekspsychologie bij de Open Universiteit). Omdat je minder aandacht hebt voor je taak, doe je deze minder goed en minder doordacht.

Je gaat dus fouten maken. Met als gevolg dat het het opnieuw moet doen of tijd kwijt bent om je fouten te herstellen. Doe dus gewoon 1 dingen tegelijk. Veel efficiënter. Fijn om te horen hè?

8. Laat je telefoon links liggen

Hoeveel tijd ben jij wel niet kwijt aan het checken van je telefoon? Voor de grap zou je dit eens moeten uitzoeken. Ik denk dat je je dood schrikt. Veel beter is om maar een paar keer per dag je telefoon te checken en alleen te reageren op de echt belangrijke berichten.

Een keer per dag kun je reageren op de overige berichten. Door het zo in te richten bespaar je niet alleen veel tijd maar heb je de rest van de dag ook meer aandacht voor de dingen en mensen die er echt toe doen.

9. Beperk televisie en andere media

Ik snap dat het heerlijk is na een dag hard werken maar echt rust geeft het je niet. Deze tijd  kun je beter besteden aan dingen die betekenis geven. Een goed gesprek met je partner, een fijn boek, een uurtje dobberen in bad, bijwerken van fotoboeken, een extra verhaaltje voorlezen aan je kinderen, mediteren en zo kan ik nog 100 dingen verzinnen die meer betekenis geven dan televisie kijken en Netflixen.

10. Beperk social media

Aansluitend op vorige tip. Ik kan wel 100 dingen verzinnen die meer betekenis geven dan social media. Niet alleen is het zonde van je tijd, het geeft je ook nog eens een ontzettend vertekent beeld van de wereld.

Op social media is iedereen namelijk perfect en doet iedereen alleen maar leuke dingen. Wat heb je er nou aan om naar dingen te kijken die eigenlijk niet kloppen en waar je alleen maar het gevoel van krijgt dat jouw leven maar suf is?

11. Ruim je rommel op

Dit is een lekkere praktische. Opruimen geeft niet alleen een heel goed gevoel maar het is ook nog eens stress verlagend. En als je het slim aanpakt kun je er ook nog eens een klein zakcentje aan overhouden door dingen te verkopen op bol.com, marktplaats of de ouderwetse rommelmarkt.

12. Koop pas nieuwe dingen als je iets ouds weggooit

Om te voorkomen dat je verzuipt in spullen kun je met jezelf afspreken dat je pas iets nieuws mag kopen als je ook wat ouds weg doet. Nieuwe laarzen? Doe een paar oude laarzen weg. Nieuw speelgoed voor de kinderen? Doe wat weg wat kapot is of waar niet (meer) mee gespeeld wordt. Nieuw servies? Doe je oude borden naar het kringloop.

13. Maakt het je leven eenvoudiger?

Stel jezelf regelmatig de vraag: maakt dit mijn leven eenvoudiger of juist niet? Als het je leven niet eenvoudiger maakt moet je het niet doen. Anders verwoord: draagt dit bij aan mijn top 5 aan prioriteiten? Is het antwoord ‘nee’? Denk dan nog eens goed na voordat je je keuze maakt.

14. Je hoeft niet overal bij te zijn

We hebben de neiging om ‘ja’ te zeggen op alle leuke dingen die voorbij komen. Je moet je goed afvragen of deze dingen je leven eenvoudiger maken. Door altijd maar overal bij te willen zijn zal je er minder van genieten omdat het ‘moeten’ wordt.

Ook een leven propvol met alleen maar leuke dingen is een propvol leven. En een propvol leven is verre van een eenvoudig leven. Wees dus selectief in waar je ‘ja’ tegen zegt.

15. Minder kopen is minder werken

Sta een stil bij alles wat je koopt. Dan bedoel ik niet het wc-papier in de supermarkt maar die tweede tablet, die nieuwe broek, andere tuinkussens en die keukenmachine. Al het geld dat je uitgeeft moet ergens vandaan komen. Je moet het verdienen door te werken.

Het principe is eigenlijk heel simpel: hoe meer je uitgeeft, hoe meer tijd je kwijt bent aan werken. Als je van je hobby je werk hebt gemaakt is dit natuurlijk geen straf maar ik denk dat een heel groot deel van de mensen werkt om te leven. En dat het werk wat ze doen ze niet gelukkig maakt. Need I say more?

16. Heb aandacht voor wat je doet

Met andere woorden: leef zoveel mogelijk in het hier en nu. Dit is namelijk het enige dat bestaat en dat betekenis kan geven. Laat je niet meeslepen door teveel gepieker over gisteren of morgen.

Zie dat de zon schijnt, voel de zachtheid van je kussen, ruik het pruttelende stoofpotje en hoor het grappige liedje van je kind. Dat zijn de dingen die betekenis geven. Niet de gedachten die je meenemen naar scenario’s die waarschijnlijk toch nooit gebeuren.

Wil je meer weten over hoe je in het het nu kan leven? Lees dan eens het boek van Eckhart Tolle. Dit is écht een boek in de categorie van Must Read. Enorme eye opener.

17. Ga drama uit de weg

Het is heel mooi dat je er wilt zijn voor je vriendin in nood maar pas op dat je je niet laat meeslepen in het drama van een ander. Hoe graag je een ander ook wilt helpen, de ander is de enige die het op kan lossen.

Kiest jouw vriendin er dus voor om iedere keer in dezelfde valkuil te stappen of wil ze eigenlijk niet geholpen worden? Blijf dan een beetje op afstand want dit gaat ten koste van jouw energie en jouw gemoedstoestand.

Wil je meer lezen over hoe het kan dat er drama in je leven is? Of zou je wat minder in de reddersrol willen schieten? Lees dan dit artikel even.

18. Kijk naar alles wat er is

We hebben de neiging om ons te focussen op alles wat er niet is. Het is natuurlijk mooi en vooral ook heel belangrijk om doelen te hebben maar vergeet niet te kijken naar alles wat je al hebt (bereikt). Zie punt 16: het enige wat betekenis kan geven is wat er IS. Het is niet voor niets betekenIS.

Geniet van het feit dat je een mooi gezin hebt, dat je die opleiding hebt afgerond, dat je beide ouders nog gezond zijn, de band die je hebt met je zus of dat mooie schilderij dat je hebt gemaakt. Er gaan ongetwijfeld nog duizend dingen komen waar je nog van kunt genieten maar dat komt nog en IS nog niet.

Zo krijg je een eenvoudig leven

Volgens mij heb ik mijn punt wel gemaakt. Ik pleit duidelijk voor een (meer) eenvoudig leven. We klagen namelijk allemaal dat we het zo druk hebben maar we doen het allemaal zelf. Omdat we alles willen doen en hebben beperken we onszelf steeds meer in onze vrijheid.

Dus ik stel voor dat we allemaal eens kritisch gaan kijken naar alle overbodige spullen, hobby’s en mensen in ons leven. Om vervolgens alles wat ons veel van onze kostbare tijd kost een dikke vette streep door te zetten.

Zo krijg je steeds meer tijd voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Als jij bijvoorbeeld iedere dag ergens 5 minuten tijd kan besparen, levert je dit op jaarbasis ruim 30 uur vrije tijd op.

Reken maar eens uit wat het oplevert als je gemiddeld een half uur per dag kan besparen. Dan kun je haast een keer extra op vakantie. Daar wordt een mens pas gelukkig van.

Toch nog vragen?

Mocht je na het lezen van dit artikel nou toch nog meer inspiratie nodig hebben over hoe je je leven eenvoudig kunt inrichten? Lees dan vooral onderstaand boek van Mark Verhees. Een heerlijk boek dat je inspireert om alles wat je leest ook daadwerkelijk toe te passen in je leven. Aanrader!


Bronvermelding