Stel je zelf eens de vraag: wat is het eerste wat ik ’s ochtends denk als ik wakker word?
Heel veel van ons kunnen die vraag beantwoorden met: ‘Ik heb te weinig geslapen, ik ben nog niet uit gerust’ of ‘Wat moet ik allemaal doen vandaag, ik heb hier echt te weinig tijd voor’. Er zijn ook mensen die eerst het ene denken en kort daarna het andere.
Wat doe jij?
Wakker worden met tekort
Ikzelf word standaard wakker met de constatering dat ik te weinig geslapen heb. Heel soms word ik dan blij omdat ik nog even mag blijven liggen en manlief naar beneden gaat met de jongens. Maar op de andere zes dagen van de week begint mijn dag dus met de constatering dat ik iets tekort heb. Tekort aan slaap dus.
Of je dit herkent of niet, gedachten dat we ergens niet genoeg van hebben komen automatisch in ons op. Het grootste gedeelte van ons leven besteden we met het aanhoren, klagen en uitleggen over dat we ergens niet genoeg van hebben. We komen in onze optiek altijd tekort. Dus niet alleen tekort aan slaap en tijd, maar ook tekort aan geld, liefde, verbinding, aandacht, stilte en ga zo maar door.
Hoe doe jij dat nou? Waar heb jij allemaal tekort aan?
Denken aan tekort creëert tekort
Wat handig is om je bewust van te worden (of als je het niet geloofd in ieder geval in overweging te nemen) is het volgende:
Wanneer jouw hersenen gericht zijn op tekort, train je je gevoel dat je meer van alles nodig hebt. Hierdoor ga je onbewust op zoek naar bevestiging van deze overtuiging. Wat je uitzendt, trek je aan. Door je te richten op alles wat er niet is in je leven, wijs je dus onbewust alles af wat je wél hebt.
Doordat je steeds deze gedachten hebt, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je creëert een cirkeltje van gedachten over schaarste waardoor je het gevoel hebt dat alles mis gaat in je leven. Dat anderen alles hebben. Dat jij het allemaal niet kan en anderen wel.
Vervolgens komt daar ook nog de gedachte bovenop waarom het jou dan niet gegund is en voilá je negatieve zelfbeeld is geboren.
En als je vanuit dit zelfbeeld de wereld in kijkt en vanuit dit zelfbeeld handelt, zal je alleen maar bevestiging krijgen van wat jij over jezelf denkt. Even een paar voorbeeldjes:
- Als jij denkt dat je niet kan inparkeren, reken er dan maar op dat jij niet kan inparkeren. (Ik kan het nog steeds niet…)
- Als jij denkt dat je tijd te tekort hebt, zal je de stress ervaren die jou het gevoel geeft tijd tekort te hebben.
- Als jij denkt dat je een muurbloempje bent, krijg je de bevestiging van de buitenwereld dat je niet gezien wordt.
- Als jij denkt dat je niet voldoende slaap hebt gehad, geef ik je op een briefje dat je je zo zal voelen.
Zoals je ziet blokkeren dit soort gedachten je. Je gaat handelen naar wat zich in jouw hoofd afspeelt. Daarom is zelfvertrouwen zo belangrijk. Als je denkt dat je iets kan, is de kans groot dat je het ook daadwerkelijk kan. Nu heb ik het natuurlijk niet over alles, sommige dingen moet je ook gewoon oefenen. Maar ook bij die dingen zijn je gedachten heel bepalend in of je iets snel leert of niet.
Alles is perspectief
Bedenk je nou eens dat gedachten maar gedachten zijn. Dat ze niet waar of onwaar zijn. Dat ze er gewoon zijn in grote aantallen (60.000 per dag) en dat jij de keuze hebt om te bepalen of ze positief of negatief zijn. Of neutraal, dat kan ook.
Nu vraag ik je natuurlijk niet om ieder gedachte die voorbij komt te onderwerpen aan een onderzoek en er een positieve draai aan te geven. Daar zou je een dagtaak aan hebben. Maar het is wél mooi als je je gaat bedenken welke gedachtepatronen toch wel regelmatig aanwezig zijn in jouw brein.
Deze gedachtepatronen kun je gaan onderzoeken. Waardoor worden ze getriggerd? Met welke gedachte begint het? Welke gedachten komen er vervolgens achteraan? Want zo gaat het namelijk. Er gebeurt iets (je hoort, voelt, ziet of ruikt iets) en er komt direct een gedachte bij je op.
Met deze gedachte ga je vervolgens aan de haal. Er komt steeds een gedachte bij en voor je het weet zit er een rampscenario in je hoofd. Of je creëert een gigantische berg stress terwijl er in feite niks aan de hand is. Stress ontstaat namelijk op het moment dat we denken dat we iets moeten doen maar tegelijkertijd denken dat het niet kan.
De kracht van dankbaarheid
Het zou dus mooi zijn als we ons wat meer kunnen richten op alles wat we wel hebben. En dat we vanuit daar dankbaar kunnen zijn dat het er is. Dit hoeven trouwens helemaal geen grote dingen te zijn. Ook voor kleine dingen kun je dankbaar zijn. Het is vooral belangrijk dat je gaat leren zien wat er allemaal wél is in plaats van je focus te leggen op wat er niet is. Weer even een paar voorbeeldjes:
- Wanneer je de trein mist kun je er dankbaar voor zijn dat je extra calorieën hebt verbrand door het rennen.
- Wanneer het regent kun je er dankbaar voor zijn dat je niet weg hoeft op de fiets.
- Wanneer je hak afbreekt en de hele dag scheef moet lopen, kun je dankbaar zijn dat je ’s avonds een leuk verhaal te vertellen hebt aan tafel.
Zo zijn er natuurlijk duizenden voorbeelden te bedenken. Het heeft allemaal te maken met hoe jij ergens tegen aan wilt kijken. Jij hebt de keuze. Leg je de focus op het negatieve of kies je ervoor om het van de andere kant te bekijken?
Verander je eerste gedachten in de ochtend
Om het allemaal wat meer behapbaar te maken, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de dag niet te beginnen met de gedachte dat je slaap of tijd tekort hebt. In plaats daarvan ga je, vóór je uit bed stapt, in gedachten benoemen waar je dankbaar voor bent.
Dit kan bijvoorbeeld iets zijn over wat je die dag gaat doen. Maar het is ook prima om te benoemen dat je dankbaar bent dat je zo’n lekker bed hebt. Als het maar positief is.
Ik ben benieuwd wat voor een invloed het gaat hebben op je dag. Laat je het me even weten?