De 8 belangrijkste signalen dat je NIET op het juiste pad zit
09 november 2020 

De 8 belangrijkste signalen dat je NIET op het juiste pad zit

Het mooie van het leven is dat je eigenlijk geen idee hebt welke kant het op gaat. Nou ja, er zijn natuurlijk wel een aantal zekerheden. Ik noem er een paar:

  • Als je iets omhoog gooit komt het altijd weer naar beneden. Behalve een ballon gevuld met helium natuurlijk maar daar zit dan weer een andere natuurwet aan vast.
  • Na de winter komt echt weer het voorjaar. Soms lijkt het in ons land wat uitzichtloos maar de lente komt altijd, ook al lijkt het soms eeuwig te duren.
  • Hoe donker de nacht ook is geweest, het wordt altijd weer ochtend. Daar houd ik me vaak aan vast als in de nacht mijn ‘problemen’ heel groot lijken.
  • Iets minder gezellig: we gaan allemaal dood. En we weten geen van allen wanneer dit is en in welke vorm dit gegoten wordt. Ga je vredig in je slaap of ben je één van de giga pechvogels die toch echt onder een bus loopt? Time will tell…
  • Om af te ronden nog even een vrolijke zekerheid in ons bestaan: we hebben allemaal slaap nodig. Halleluja. Niets lekkerder dan slapen.

Schijnzekerheden

Bovenstaand rijtje opschrijvend kom ik er achter dat er ECHT heel weinig échte zekerheden zijn in het leven. Toch hebben wij mensen op een of andere manier een enorme behoefte aan de schijnveiligheid die ‘zekerheid’ ons biedt. Ik zeg schijnveiligheid omdat het toch echt een feit is dat de meeste (in onze ogen) zekerheden NUL garantie bieden.

Zo willen de meesten van ons alles in een contract vastleggen. Een vaste baan, een koophuis, trouwen met de ware etc etc. Toch blijkt bij een groot deel van deze mensen dat ze ergens in hun leven  1 van deze drie ‘zekerheden’ kwijtraken. Ze worden ontslagen, hun huis brandt af of hun ware liefde blijkt al jaren ware liefde voor de buurvouw te voelen.

Blessing in disguise

Er zijn zelfs pechvogels die niet één maar AL hun zekerheden kwijtraken. In één keer. Op het moment dat dit gebeurt lijkt het rampzalig maar vaak blijkt het een blessing in diguise. Als jij namelijk niet bereid bent om de lessen te leren die nodig zijn voor jouw ontwikkeling, zorgt het leven er uiteindelijk zelf wel voor dat jij in actie komt. Iets in het kader van, wie niet horen wil die moet voelen.

Aangezien mensen soms heel hardleers zijn, is in sommige gevallen bepaalde duidelijkheid nodig. En dat is vaak van invloed zijn op de zekerheden waar zoveel waarde aan wordt gehecht. Probeer dus op het moment dat jij één of meer van jouw ‘zekerheden’ kwijtraakt, te ontdekken wat jij in betreffende situatie te leren hebt.

Als jij op deze manier kan kijken naar de vervelende situatie waar jij in zit, is de kans erg groot dat je op een dag terugkijkt en kan stellen dat dit een van de beste dingen is geweest die jou is overkomen. Uitzonderingen daargelaten. Er zijn natuurlijk bepaalde situaties waar je ongetwijfeld sterker uit komt maar die voor altijd een zwarte rand dragen.

Natuurlijke stroom van het leven

Mocht je nou toch een beetje zelf het roer in handen willen houden, let dan op de signalen die er zijn waaruit je kan opmerken of jij op het juiste pad zit. Eigenlijk is het heel simpel. Voel je je goed, loop je over van energie, ben je happy en verloopt alles easy? Dan zit je op het juiste pad en volg je duidelijk de natuurlijke stroom van het leven.

Merk je daarentegen dat alles heel stroperig gaat, dat er vaak dingen mis gaan en je niet lekker in je vel zit? Ga dan eens bij jezelf ten rade wat het is in jouw leven dat niet klopt.

signalen dat je niet op het juiste pad zit

8 signalen dat je niet op het juiste pad zit

Om je een klein beetje op weg te helpen hieronder de acht meest duidelijke signalen dat je niet op het juiste pad zit.

Signaal 1: Check in bij je lichaam

Als je wilt weten hoe het met je gaat en of je op het juiste pad zit kun je het beste regelmatig inchecken bij je lichaam. Hieraan kun je namelijk goed merken hoe je in je vel zit. Is jouw energielevel gedaald tot het nulpunt? Vlieg je emotioneel alle kanten op? Heb je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn? Ervaar je veel stress?

Natuurlijk heeft iedereen hier wel eens last van maar als je dit langere tijd ervaart is het goed om eens bij jezelf na te gaan waar dit nou eigenlijk door komt. Hoe komt het dat je slecht slaapt? Wat is er de oorzaak van dat je halverwege de dag al door al je energie heen bent?

De kans is groot dat je ergens in je leven iets gespiegeld krijgt. Een bepaalde situatie die jou leeg trekt en waar je dus eigenlijk iets aan zou moeten doen. Althans, dat vindt jouw lichaam.

Signaal 2: Je bent alleen maar met de toekomst bezig

Als jij maar weinig in het nu bent en dankbaar kunt zijn voor wat er nu in jouw leven is, zit je duidelijk niet op het juiste pad. Natuurlijk moet je nadenken over de toekomst. Maar als je eigenlijk niets anders doet dan bezig zijn met alles wat je nog wilt bereiken, is het duidelijk dat het heden niet voldoende is voor jou. En aangezien het heden het enige is dat bestaat zou je toch echt andere keuzes moeten gaan maken om happy te zijn.

Signaal 3: Je vindt het lastig om keuzes te maken

Iedereen twijfelt wel eens natuurlijk. Zeker in de huidige maatschappij waarin iedereen bijna chronisch last heeft van keuzestress door alle opties die we hebben. Toch is constant twijfelen een duidelijk signaal van dat je niet helemaal op het pad zit waar je hoort te zitten.

Als je merkt dat je niet goed weet wat je wil is het raadzaam om bij jezelf in te checken en te onderzoeken waar de twijfel vandaan komt. Is het een patroon? En zijn er ook momenten dat je wél zonder problemen keuzes maakt? Zo ja, wanneer is dat en waarom lukt het dan wel?

Signaal 4: Je doet teveel dingen met TE ervoor

Je werkt te hard, je drinkt te veel, je sport obsessief, je huis is eng schoon, de zakken chips en repen chocola zijn niet aan te slepen….Allemaal vormen van verslaving. Dat klinkt heel heftig maar eigenlijk is alles met TE ervoor een soort van vluchtgedrag. En ja, daar valt ook telefoongebruik en binge watching onder.

Met andere woorden, extremen duiden erop dat je een beetje (soms zelfs veel) van het juiste pad af bent. Obsessief je huis poetsen kan je het gevoel geven heel erg nuttig bezig te zijn. Toch is het eigenlijk een manier om niet bezig te zijn met waar het écht om gaat. Jouw binnenwereld.

Dus ben jij ergens ‘extreem’ in? Vraag jezelf dan eens af wat je niet wilt zien en voelen. Dit is namelijk precies waar je moet zijn om weer op het juiste pad te komen.

Signaal 5: Je kijkt niet in de spiegels om je heen

Dit bedoel ik natuurlijk niet letterlijk maar figuurlijk. Jouw buitenwereld is namelijk een spiegel van jouw binnenwereld. Als jij hier in durft te kijken en hier naar durft te handelen volg je automatisch jouw pad. Doe je dit niet, dan creëer je dus een wereld om je heen die niet is afgestemd op wat jij van binnen verlangt.

Dus als je keer op keer weerstand ervaart op je werk, wat heeft dit jou te vertellen? Als jij je buitengesloten voelt in je vriendengroep, wat heb jij hier dan te leren?

In plaats van alsmaar te wijzen naar de ander of een externe situatie waar je last van hebt, durf jezelf dan eens te vragen wat dit over jou zegt.

Signaal 6: Je wilt er niet over nadenken

Ken je dat? Van die situaties waarvan je weet dat je er wat mee moet maar dat je het niet kan opbrengen om er over na te denken? De kans is groot dat je dit bewust of onbewust uit de weg gaat om dat de mogelijke antwoorden je waarschijnlijk niet aanstaan.

Ergens weet je wel wat je moet doen of welke keuzes je moet maken om weer jouw pad te kunnen volgen maar je hebt angst voor de consequenties. Zoals iedereen weet is angst een slechte raadgever dus heb de moed om te onderzoeken waar het voor jou over gaat en de antwoorden te aanvaarden die je krijgt.

Signaal 7: Je wilt heel graag iets wat een ander heeft

Dit is een heel duidelijk signaal. Als jij jaloers bent op iemand in jouw omgeving betekent dit dus dat iemand iets heeft of doet wat jij ook graag zou willen. Een duidelijkere aanwijzing kun je eigenlijk niet krijgen. Toch is het wel van belang dat je kijkt naar wáár je jaloers op bent.

Als je jaloers bent op materiële zaken is het namelijk niet het juiste pad om ook zo’n mooie auto of dat grote huis te krijgen. Wanneer het over materie gaat weet dan dat je in de buitenwereld aan het zoeken bent naar iets wat van binnen aangepakt moet worden. Je zoekt naar kortstondig geluk wat de leegte in jou niet gaat opvullen.

Signaal 8: Loslaten is een dingetje voor je

Loslaten is iets wat lastig is voor veel mensen. Dit heeft weer met die schijnzekerheid te maken. Als je iets loslaat weet je namelijk nooit wat je ervoor terug krijgt. Toch is het van groot belang om dit te leren als je jouw unieke pad wilt volgen.

Soms is het nodig om keuzes te maken die passen bij jou maar waar jouw omgeving volledig tegen is. Ook is het af en toe nodig om iemand te vergeven die jou pijn heeft gedaan. Wanneer je deze wrok loslaat ontstaat er ruimte voor wat anders.

Stel jezelf dus de vraag: wat heb ik los te laten om verder te kunnen komen?

Reminder bij het volgen van jou pad

Herken je jezelf in 1 of meer van bovenstaande signalen m.b.t. dat je niet op het juiste pad zit? Don’t worry, er is echt geen man over boord. Je kan er ieder moment voor kiezen om dichterbij jezelf te komen en te blijven. Want dat is eigenlijk waar het volgen van jouw pad over gaat. Daarbij komt, het hoort erbij dat het met ups en downs gaat en dat je hier en daar een omweg neemt. That’s life!

Verder lezen?

Mocht je nou geïnspireerd zijn door dit artikel dan kan ik je onderstaand boek van Edith Eger écht aanbevelen. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen