Mediteren om in slaap te komen

Mediteren om in slaap te komen

Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel je geestelijke als fysieke gezondheid. Op tijd naar bed gaan, is dan ook verstandig. Echter kan het voorkomen dat je moeite hebt om daadwerkelijk in slaap te vallen. Zo mis je nog de nodige uurtjes om voldoende te kunnen herstellen van de beslommeringen van de dag. Mediteren om in slaap te komen is een positieve en effectieve methode. Hier zijn diverse manieren voor te bedenken en je kunt verschillende meditaties uit proberen om te zien welke het beste voor je werkt.

Begeleide meditatie


Wanneer je zelf nog niet zo bekend bent met de technieken van mediteren of het zelfstandig uitvoeren hiervan lijkt een te grote opgave en houdt je eerder wakker dan ontspannen, dan kun je ervoor kiezen om een begeleide meditatie op te zetten. Hiervoor zijn diverse opnames beschikbaar. Je kiest een mooie meditatie uit, stopt deze in je audioapparatuur en drukt op ‘play’. Zo hoef je enkel nog comfortabel in je bed te gaan liggen en te luisteren naar de opname.

Uiteraard stel de apparatuur dusdanig in dat deze automatisch zichzelf uitschakelt nadat de opname is beëindigd. Het is aan te raden geen koptelefoons te gebruiken, omdat je hier ’s nachts in verstrikt kunt raken. Je kunt de opname zo vaak afspelen als nodig is om tot volledige ontspanning te komen en in slaap te vallen.

Hier onder vind je een geleide meditatie die speciaal bedoeld is om in slaap te komen.


Ontspannen spieren


Als je een begeleide meditatie te veel gedoe vindt, of hierdoor juist onrustig wordt, kun je uiteraard ook gewoon zelf een meditatie doen om in slaap te vallen. De meest effectieve meditatie is hiervoor de methode die zich richt op progressieve spierontspanning. Je gaat hierbij rustig in bed liggen en voelt waar in je lichaam je spanning ervaart. Door systematisch verschillende spiergroepen aan te spannen en dan los te laten, breng je ontspanning naar deze delen van je lichaam.

Door deze ontspanning komt je lichaam tot rust en zul je bemerken dat stress verdwijnt. Uiteindelijk zul je hierdoor slaperig worden en in slaap vallen. Vaak duurt een dergelijke meditatie niet langer dan 10 tot 15 minuten. Afhankelijk van wat voor jou prettig voelt, begin je bij je tenen of juist bij je gezicht en werk je in tegengestelde richting alle spiergroepen af.

Ademhaling en gedachten


Als je liever een iets minder intensieve meditatie doet voor het slapengaan, kun je ervoor kiezen om je aandacht rustig op je ademhaling te richten. Door een paar keer aandachtig diep in te ademen en deze weer los te laten, zul je ook ontspanning gaan ervaren. Hierbij kun je eventuele gedachten gewoon voorbij laten komen en er vervolgens voor kiezen om deze los te laten. Zo beschouw je bewust, doch zonder stress, de dag en kun je je voorbereiden op een goede nachtrust.

mediteren om in slaap te komenDruk hoofd? Mediteren om in slaap te komen


Wanneer de gedachten te sterk zijn en te zeer je van slaap afhouden, kun je een bepaalde inbeeldingsoefening doen. Na de gebruikelijke ademhalingsoefeningen, kun je jezelf inbeelden zoals je op bed ligt. Vervolgens beeld je je een koker in die je aan je hoofd bevestigd.

Deze reikt tot ver de grond in. Je nodigt al je gedachten uit om via de koker uit je hoofd de grond in te zakken. Je geeft aan dat het voor vandaag genoeg is geweest en dat ze uit je hoofd mogen verdwijnen. Vaak geeft dit snel verlichting en val je als vanzelf in slaap.
Reactie plaatsen