Page content

Wat is een zelfbeeld? De feiten op een rij

Wat is een zelfbeeld? De feiten op een rij

Wat is een zelfbeeld en hoe ontstaat het? Een zelfbeeld is een beeld dat je over jezelf hebt gevormd in de loop van je leven. Het omschrijft hoe je over jezelf denkt, voelt, of wat je van jezelf verwacht. Net zo kan het gaan over hoe je denkt dat de wereld en de mensen om je heen jou zien en ervaren. Een zelfbeeld kan, op grond van ervaringen, negatief zijn, maar ook positief. Dit kan in de loop der jaren wisselen.

Het kan ook zijn dat je een gemengd zelfbeeld hebt, waarbij je vele positieve kanten aan je persoonlijkheid kunt benoemen, maar waarbij je alsnog kampt met een matig zelfvertrouwen. Het is zeker belangrijk om regelmatig te bekijken welk zelfbeeld je over jezelf hanteert en of je hierin wat zou willen aanpassen.

Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld wordt vaak al jong opgebouwd. Toch kan het ook zeker ontstaan op latere leeftijd, wanneer er iets gebeurt wat je raakt. Iemand kan bijvoorbeeld invloed op je uitoefenen en lelijke dingen over je zeggen, wat na verloop van tijd blijft hangen. Ongeacht wanneer het optreedt, er ligt vaak een negatieve ervaring aan ten grondslag.

Of je nu jarenlang wordt wijsgemaakt dat je niet meetelt, nergens goed in bent of gewoonweg niet leuk genoeg bent, of pas recentelijk een ingrijpende ervaring opdoet die in je zelfvertrouwen hakt, een negatief zelfbeeld kan bij iedereen te allen tijde de kop opsteken. Zelfs als je basisgevoel aangeeft dat je tevreden bent met hoe je bent.

Positief zelfbeeld

Je zult zelden iemand treffen die enkel en alleen maar een positief zelfbeeld over zichzelf heeft. Toch zijn er genoeg mensen die een groot zelfvertrouwen hebben en daardoor overtuigd van hun kwaliteiten. Ook twijfelen mensen met een positief zelfbeeld niet over hun sociale vaardigheden. Ze weten zich altijd wel welkom te voelen en gaan confrontaties ook niet uit de weg.

Iemand met een positief zelfbeeld bepaalt zelf welke kant hij op wil in het leven en zet daarbij ook graag de hulp van anderen in. Een positief zelfbeeld zorgt voor meer zelfvertrouwen, geluk en succes. Alles wat op basis van het zelfvertrouwen wordt verkregen, bevestigt vervolgens weer het positieve zelfbeeld van de persoon.

Ombuigen van een zelfbeeld

Wat is een zelfbeeld en heb je hier controle over? Zeker wel. Een zelfbeeld is een eigen idee dat iemand heeft over zichzelf en het is mogelijk om een negatief zelfbeeld om te draaien naar een positiever zelfbeeld. Door aandachtig te kijken naar de elementen die een negatief zelfbeeld hebben veroorzaakt, kun je dit verwerken en omdraaien.

Je dient hiervoor bewust te zijn van het feit dat jijzelf de touwtjes in handen hebt en dus in staat bent om het gevoel dat je over jezelf hebt, te draaien naar een aanmoedigend en waarheidsgetrouw beeld. Je zult hiervoor vaak wel uit je comfort zone moeten stappen.

Om gewenste veranderingen in jezelf te kunnen verwezenlijken, zul je je grenzen moet durven verleggen en stappen ondernemen die in eerste instantie beangstigend en onhaalbaar lijken.

Zelfvertrouwen kan groeien

Door je te realiseren dat je zelfvertrouwen zal toenemen met elke nieuwe stap die je durft te zetten, wordt het mogelijk om telkens iets te ondernemen in de richting van een beter zelfbeeld. Door actief aan je zelfbeeld te werken, kom je steeds meer over jezelf te weten en leer je ook welke ideeën over jezelf van jou zijn of afkomstig zijn van anderen. Je bepaalt hierin zelf welke ideeën je wilt behouden en ontwikkelen en welke weg mogen.

Je krijgt zo steeds meer controle over je eigen zelfbeeld en zult dit daardoor ook beter kunnen uitdragen naar de buitenwereld. Het beeld dat de mensen in je omgeving daardoor van je zullen hebben, zal ook aanpassen en steeds verder overeenkomen. Uiteindelijk zul je in je eigen zelfbeeld worden bevestigd. Je hebt hier zelf controle over.

Meer lezen over het veranderen van je zelfbeeld?

Jezelf zijn: makkelijk gezegd maar moeilijk gedaan

Negatief zelfbeeld? Download de zelfbeeld test en weet het!

Hoe ontstaat faalangst? Een duidelijk verhaal

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is een zelfbeeld? De feiten op een rij

    Plaats een reactie


    *