Wat is een burn-out? De feiten op een rij
Steeds meer mensen ervaren het, de burn-out. Maar wat is een burn-out nu precies? Men spreekt van een burn-out wanneer over langere periode, soms wel jaren, over grenzen is heen gegaan en alle reserves zijn opgebruikt.
Vaak is er sprake van een te grote emotionele belasting of een te hoog verwachtingspatroon waaraan je verwacht te moeten voldoen om iets in stand te houden. Dit kan je gaan opbreken, helemaal als je hierin weinig steun ervaart. Een burn-out ligt dan snel voor de deur.
Symptomen van een burn-out
Doordat je meer hebt gegeven dan je zelf aan energie had, ervaar je met een burn-out een gevoel van volledige uitputting, concentratieverlies en lusteloosheid. Doordat je zo extreem vermoeid bent, kun je weinig nog hebben. Menig geluid zal teveel zijn en je zult weinig nog kunnen ondernemen.
De kleinste inspanning zal je heel snel weer op de bank doen neerploffen, omdat je simpelweg niet de energie hebt om het uit te voeren. Werken is hierdoor ook niet mogelijk en ook je huishouden zal achter raken. Een ontspannende wandeling in de natuur zit er vaak al niet eens meer in. Met een burn-out zal het noodzakelijk zijn om voldoende rust te nemen, om weer voldoende op krachten te komen.
Overspannenheid versus burn-out
Wat is een burn-out en wat heeft het gemeen met overspannenheid? Er zijn vele overeenkomsten te noemen tussen overspannen gevoelens of een burn-out. Beiden brengen je energiepeil tot een nulpunt, echter gaat het met een burn-out net een streepje verder. Bij een overspannenheid heb je in een korte periode te veel van jezelf geëist en zul je eveneens een kortere periode nodig hebben om te herstellen.
Na ongeveer 6 weken zul je jezelf weer in balans voelen en kun je weer langzaamaan dingen op gaan pakken. Bij een burn-out ben je al veel langer voorbijgegaan aan je eigen kunnen en zul je daardoor ook veel langer nodig hebben om tot een herstel te komen. Een burn-out is eigenlijk een verwaarloosde overspannenheid, waarmee je te lang bent doorgelopen.
Oorzaken van een burn-out
Wat is een burn-out en wanneer krijg je die? Een burn-out vindt plaats na een langdurige periode van stress, angsten of trauma. Dit kan plaatsvinden door verschillende situaties. Zo kan er thuis sprake zijn van spanningen, ruzie of traumatische gebeurtenissen die veel zorg en aandacht vragen, zoals de verzorging van een dierbare of een overlijden.
Uiteraard leent ook de werkomgeving zich ideaal voor overmatige stress, door onduidelijkheden over contracten, taakinhoud of onprettige werkverhoudingen. Wanneer dit te lang aanhoudt, kan dit er ook toe leiden dat je een burn-out krijgt. Zodra je merkt dat je langdurig stress ervaart en dit ook thuis niet meer kunt loslaten, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Er zal gekeken moeten worden hoe de stress zoveel mogelijk verlaagd kan worden, zodat je niet echt met een burn-out eindigt.
Herstellen van een burn-out
Het herstel van een burn-out kan best lang duren. Soms duurt het zelfs wel langer dan een jaar. Een belangrijk onderdeel van het herstel is om deskundige hulp in te roepen. Er moet namelijk ook gekeken worden naar welke veranderingen er moeten worden gedaan om een dergelijk ziekteproces te voorkomen. Je zult worden aangemoedigd om anders te leren denken en handelen dan voorheen, zodat je niet opnieuw overspannen raakt.
Er wordt hierbij gekeken naar welke overtuigingen je hebt die ervoor zorgen dat je voorbij aan je kunnen actief bezig blijft, zonder voor jezelf tijdig op de rem te trappen. Wanneer je dit niet zou veranderen, is de kans groot dat je een volgende keer weer een burn-out krijgt.
Meer lezen over hoe je een burn-out kunt voorkomen?
Wat is stressmanagement en hoe houdt het je gezond?
Ontspanningsoefeningen tegen stress
Ontdek de 8 mentale tekenen van stress en voorkom een burn-out