Het hebben van een hobby is zo suf nog niet

Als iemand zegt dat hij of zij een hobby heeft moet ik direct denken aan puzzelen, breien, tuinieren en vissen. Het hebben van een hobby heeft in mijn ogen een beetje een suf imago. Heel jammer want er zijn natuurlijk heel veel andere dingen die je kunt doen.

Maar wat valt nou eigenlijk onder de categorie hobby? Een hobby is een bezigheid waar je graag je tijd aan besteed en waar je je ook graag in wilt ontwikkelen. Deze ontwikkeling geeft je een bepaalde kick, voldoening en ontspanning die je inspireert in het dagelijks leven.

Het is dus heel gezond en fijn om een hobby te hebben. Helaas zijn we tegenwoordig zo druk met van alles dat we geen tijd meer hebben om echt een hobby te hebben. En aangezien je met een hobby meestal geen geld verdient of een ander een plezier doet, legt je hobby het vaak af tegen over je werk, je familie en vrienden. En je telefoon niet te vergeten.

Om je inzicht te geven waarom je toch eigenlijk tijd zou moeten claimen voor jezelf hieronder de voordelen van het hebben van een hobby op een rij.

Je presteert beter op je werk

Uit recent onderzoek blijkt dat het hebben van een hobby je helpt bij het presteren op je werk. Hoe meer je betrokken bent bij je hobby, hoe groter de kans dat je tijdens je werk creatieve oplossingen weet te vinden voor de problemen waarmee je geconfronteerd wordt.

Je groeit als persoon

Als je een echte hobby hebt probeer je verder te komen. Je te ontwikkelen. En als je je ontwikkelt groei je niet alleen als persoon maar groeit ook je zelfvertrouwen.

Je vermindert stress

Als jij bezig bent met je hobby ben je ontspannen. Zelfs als je een lichamelijk intensieve hobby hebt ben je metaal in een ontspannen stand. Je doet namelijk iets wat je leuk vindt. Als je mentaal in een ontspannen stand bent krijgt stress even geen kans en krijg je de ruimte om op te laden.

Daarbij komt, als je baan de enige factor is waaraan je je zelfbeeld ophangt, krijg je sneller te maken met psychische stress en ben je vatbaarder voor een burn-out

Energie en motivatie

Van iets leuks doen krijg je energie. Als je je ontwikkelt raak je gemotiveerd om je verder te ontwikkelen. Deze energie en motivatie neem je mee in je dagelijkse leven.

Sociaal contact

Het ligt een beetje aan het soort hobby dat je hebt maar sommige hobby’s doe je samen met andere mensen. Contact met mensen die buiten je ‘vaste’ kringetje staan voorkomt dat je vast komt te hangen in sociale patronen. Andere mensen geven ook andere inzichten. Zo blijf je ‘open staan’ voor de rest van de wereld.

Mocht je nou niet kunnen verzinnen wat je zou kunnen doen als hobby heb je misschien wat aan onderstaande niet zo vanzelfsprekende lijst.

1. Wijn

Met stip op nummer 1. Misschien wel een mooie hobby voor mij. Het bestaat niet alleen uit het drinken van wijn natuurlijk. Er is ook ontzettend veel te leren. En dan heb ik het nog niet eens over alle ‘verplichte’ tripjes die je moet maken langs de wijnboeren in Frankrijk.

2. Paaldansen

Deze hobby moet je niet gaan doen om op korte termijn je man te verrassen met een sexy dansje. Paaldansen vergt nogal wat oefening voor je dit kunt. Tot dit tijd ziet het er echt niet uit. Maar volgens mij is het wel superleuk om te doen, heel goed voor je lijf en vooral ontzettend goed voor je lachspieren.

3. Salsadansen

Ik heb dit zelf jaren gedaan en speel nog steeds met de gedachten om weer te beginnen. Het is zo ontzettend leuk om te doen en als vrouw helemaal niet zo mogelijk. De basis is super simpel en dan moet je gewoon volgen wat de man doet. Misschien is dit voor de eigenwijze, koppige en dominante vrouwen onder ons niet de ideale hobby.

4. Eigen films produceren

Filmen is een creatieve hobby die tegenwoordig heel toegankelijk is geworden. En dan bedoel ik niet de films die sommige mensen maken in de slaapkamer. Dat zijn beelden die je lekker voor jezelf moet houden. Of althans niet aan mij hoeft te laten zien.

5. Theatersport

Theatersport is een vorm van improvisatietoneel. Je kunt een beetje denken aan wat de Lama’s deden op BNN. Het is niks voor mij maar ik kan me voorstellen dat je hier ontzettend veel plezier en energie uit kunt halen. En ik had het niet verwacht maar je kunt dit op heel veel plekken in Nederland doen.

6. Larpen

Dit gaat nog een stapje verder dan Theatersport. Larpen staat voor Live Action Role Play en is een rollenspel waarbij enkele tientallen tot honderden spelers tegelijkertijd in een verhaal meespelen. Wederom niks voor mij maar het moet fantastisch zijn om compleet op te gaan in een verhaal en je eigen rol. Alsof je in een andere wereld zit.

7. Parachute springen

Dit lijkt me ontzettend gaaf om een keer te doen. Maar om hier nou echt mijn hobby van te maken? Los van dat het redelijk aan de prijs is en aardig wat tijd kost ben ik toch bang dat die parachute een keer niet open gaat. En dan zou je willen dat je toch maar gekozen had voor breien als hobby. Al kunnen die naalden ook best gevaarlijk zijn.

Ik ben ontzettend benieuwd of jij een van bovenstaande hobby’s hebt. Of misschien heb je wel een bijzondere hobby die op dit lijstje zou moeten. Laat je het hier onder even weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Faalangst bij volwassenen: 6 tips die écht helpen - Change of Heart
Door

Faalangst bij volwassenen: 6 tips die écht helpen - Change of Heart

op 06 Jan 2017

[…] Het hebben van een hobby is zo suf nog niet […]

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen - Change of Heart
Door

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen - Change of Heart

op 03 Feb 2017

[…] Het hebben van een hobby is zo suf nog niet […]

Stress verminderen met voeding? Dit moet je eten! - Change of Heart
Door

Stress verminderen met voeding? Dit moet je eten! - Change of Heart

op 16 May 2017

[…] Het hebben van een hobby is zo suf nog niet […]

Een eenvoudig leven suf? Juist niet! - Change of Heart
Door

Een eenvoudig leven suf? Juist niet! - Change of Heart

op 19 May 2017

[…] Het hebben van een hobby is zo suf nog niet […]

Hooggevoeligheid: 1 op de 5 mensen heeft het dus misschien jij ook wel?
Door

Hooggevoeligheid: 1 op de 5 mensen heeft het dus misschien jij ook wel?

op 21 Jun 2017

[…] Het hebben van een hobby is zo suf nog niet […]

Reactie plaatsen