Eenzaam na scheiding

Eenzaam na scheiding

Wanneer je jaren met elkaar hebt samengeleefd, dan is het logisch dat de leegte na een scheiding een gevoel van verdriet met zich meebrengt. Het is een natuurlijke vorm van verdriet, doordat je een geliefde hebt verloren. Ook al was de relatie mogelijk niet volledig gezond.

Naast je geliefde heb je wellicht vrienden verloren. En als je naar jezelf kijkt, lijk je jezelf ook verloren te zijn. Er is een breuk ontstaan met jezelf, met je gevoelens, met je identiteit en met dat wat je dacht leuk te vinden.

Nadat je lange tijd geleefd hebt als echtpaar, moet je nu jezelf opnieuw hervinden en ontdekken wie je werkelijk bent. Wat vind je leuk en met wie wil je je tijd gaan doorbrengen. Het is een enorm moeilijke fase.

Maar zodra je geleerd hebt om je eenzaamheid te overwinnen, of misschien positiever gezegd, wanneer je weer leert om te genieten. Dan kom je in een fase waarin je anders kunt gaan denken. Maar voordat je zover bent, kunnen onderstaande tips jou helpen op de moeilijke weg na een scheiding.

Neem het besluit om de situatie te willen accepteren

is een van de moeilijkste processen na een scheiding. Maar wanneer acceptatie lukt, dan is dit het meest effectieve wapen om het pijnlijke proces te overwinnen. Probeer voor jezelf de dingen te begrijpen zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen.

Waar het over gaat is dat de liefde voorbij is en daar heeft niemand schuld aan, behalve de twee partijen die de relatie hebben gevormd. Ga ook niet proberen verklaringen te zoeken of jezelf de schuld te geven over wat je allemaal beter had kunnen doen.

Eenzaamheid ligt op de loer. Ga daarom je routine stap voor stap herinrichten. Zo kan je langzaam wennen aan de nieuwe situatie. Denk aan veranderingen aan je uiterlijk, of een verandering in de decoratie van je huis, of het kiezen van andere televisieprogramma`s. Alle kleine stapjes die jou blij maken, zullen je helpen.

Overwin je eenzaamheid

Wanneer een relatie eindigt, dan heeft dat meestal net zoveel impact als wanneer je een relatie start. Sociale netwerken gaan in beide gevallen vaak verloren. En hoewel we onze sociale contacten graag onderhouden, blijkt dit toch vaak niet te lukken.

Het is daarom belangrijk dat je jouw vrienden die je al lang niet hebt gesproken, opnieuw opzoekt. Er zijn immers maar weinig mensen die hulp weigeren, zeker wanneer je oprecht bent. Je hoeft geen groot netwerk op te bouwen. Wanneer je al een handvol mensen om je heen hebt op wie je kunt rekenen, zullen zij je helpen om uit de eenzaamheid te stappen.

Oefen om optimistisch te zijn

Het oefenen van optimisme zal je onbewust veel kracht geven. Denk na over de positieve dingen die de nieuwe situatie jou kunnen brengen. Bijvoorbeeld, je hebt meer vrijheid, je hoeft geen uitleg te geven over waar je bent, geen ruzies meer of discussies, je gaat je volledig op jezelf concentreren en uiteindelijk komt er weer ruimte voor een nieuwe liefde.

Om dit visueel te maken, zou je een lijstje kunnen maken met alle dingen die je voorheen niet kon doen en waar nu wel de mogelijkheid toe is. Doordat je je hersenen leert om je te concentreren op positieve dingen, ga je je gelukkiger voelen en zullen gevoelens van angst, eenzaamheid en stress steeds verder naar achteren geschoven worden.

Kies voor geluk en sluit de fase af

Er zijn gevallen waarbij je na een scheiding je ex-partner blijft zien. Simpelweg omdat er kinderen in het spel zijn, of vanwege financiële of juridische kwesties. In dit soort gevallen is het belangrijk dat je op een goede manier met je ex-partner kunt blijven omgaan. Echter, betekent dit niet dat je controle blijft houden op het leven van de ander. Alles buiten de kwestie die jullie nog bindt, mag je loslaten.

Ieder zal zijn eigen omgeving hebben, eigen huis en nieuwe vrienden. Het is daarnaast belangrijk om op social media de contacten zoveel mogelijk te verbreken. Niet om jezelf af te zonderen en eenzamer te voelen. Maar hoe minder informatie je over de ander krijgt, des te minder pijn je zult voelen.

Je hebt energie nodig om gevoelens van angst en alleen zijn te overwinnen. Je gaat op weg om onafhankelijk te worden. Onafhankelijkheid is een heel belangrijk deel van het genezingsproces. Wanneer je dit namelijk niet bewust in gang zet, zal je altijd op een bepaalde manier betrokken blijven bij het leven van de ander. Dit zorgt voor een pijn die volledig zinloos is.

Koester wat je wel kunt

Een van de belangrijkste uitdagingen na een scheiding, is om je te herinneren dat er ook een deel van je leven was waarin deze persoon niet bij jou hoorde. Natuurlijk heb je je leven samen met iemand opgebouwd, maar buiten dat heeft elke persoon:

  • De kracht om zelf beslissingen te nemen
  • De vrijheid om doelen te stellen en strategieën te definiëren

Maak een nieuw levensplan

Maak voor jezelf opnieuw een levensplan. Dat klinkt misschien wel heel heftig als je zelf nog midden in het verdriet zit. Het lijkt onmogelijk om jezelf alleen te zien. Maar realiseer je dat dit alleen maar gedachtes zijn. Het is geen waarheid. Het is echt mogelijk om je kracht opnieuw te zoeken.

Want door je eigen krachten en vaardigheden te kennen, kun je jouw structuren van afhankelijkheid doorbreken. Structuren die gevoelens van eenzaamheid veroorzaken. Door dit te doorbreken, ga je nieuwe paden bewandelen en nieuwe keuzes maken. Je gaat je richten op wat je kunt, je gaat je richten op wat JIJ wilt.

Stop met idealiseren van wat is geweest

Het is voor de toekomst zinvol om het verleden niet te idealiseren. Het verleden komt niet terug en de relatie is geëindigd, omdat het niet goed werkte. Je zult dus moeten accepteren dat de relatie voorbij is, vooral met het oog op een veelbelovende toekomst

En natuurlijk voelt elke scheiding aan als een duel, een enorme strijd die je vanbinnen voert. Maar het dwingt je wel om te wennen aan het leven zonder de ander. Stap voor stap zul je merken dat het gevoel in jezelf verandert. Je zult momenten van geluk ervaren en die geven heel veel kracht. De zon gaat echt weer schijnen, maar het kost tijd.

En mocht het jezelf toch niet lukken, zoek dan hulp. Er zijn specialisten genoeg. Houd altijd meer van jezelf dan van iemand anders. Als je zover bent dat je dat kunt voelen, dan zal het gevoel van eenzaamheid verleden tijd zijn.

Reactie plaatsen