Stress? Zo hou je balans in je drukke bestaan

Stress? Zo hou je balans in je drukke bestaan

Wat is dat nou eigenlijk, balans hebben? Balans komt van balanceren, je weet wel, zoiets wat een koorddanser doet. Je gewicht zó verdelen dat je over dat hele dunne koord kan lopen zonder te vallen.

De balans tussen en werk en privé is soms net zo moeilijk om te houden. Helemaal om dat we steeds meer van ons zelf gaan vragen.

We willen tegenwoordig niet alleen een goede moeder, partner en werknemer zijn, we vinden ook nog dat we een fantastisch leven moeten hebben op social media.

Gelukkig is balans houden met een paar handige tips door iedereen te leren. Mits je je er iedere dag bewust van bent hoe belangrijk het is om balans te houden én prioriteiten durft te stellen.

1. Wees realistisch

Voor mij is het een eye-opener geweest om eens een weekplanning in te vullen. Ik was altijd aan het rennen en vliegen en ik had nooit het gevoel dat ik klaar was. Op advies van een coach heb ik toen eens een planning gemaakt van hoe mijn week eruit zag en wat ik er allemaal in wilde proppen.

De conclusie was dat voor wat ik allemaal wilde doen er 32 uur in een dag moest zitten in plaats van 24 uur. Vanaf dat moment heb ik mijn verwachtingen bijgesteld én een schoonmaakster aangenomen.

Dus kijk eens realistisch naar wat jij allemaal probeert te doen in een week. Het is zinloos om je te frustreren over iets waarvan je van te voren weet dat het toch niet gaat lukken om te doen.

2. Inzicht in de dingen die je doet

Het is belangrijk dat je inzichtelijk hebt hoeveel ballen je eigenlijk in de lucht houdt of probeert te houden. Schrijf eens op waar je allemaal mee bezig bent en geef vervolgens per item antwoord op de volgende vragen:

  • Doe ik dit voor mezelf of voor een ander?
  • Wil ik dit doen of vind ik dat ik dit moet doen?
  • Kost dit me energie of geeft het me energie?

De activiteiten die je voor een ander doet en die jou veel energie kosten zou je eigenlijk niet meer moeten doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vrienden die je eigenlijk alleen maar energie kosten. Of het vrijwilligerswerk waar je geen voldoening uithaalt.

3. Anders inrichten

De activiteiten die je moet doen maar die je ook veel energie kosten zou je eigenlijk anders moeten inrichten. Als je hiervoor de middelen hebt tenminste. Zo kun je een schoonmaakster aannemen die voor jou de vervelende en tijdrovende schoonmaakklussen doet zoals de ramen wassen en de koelkasten schoonmaken.

Mocht je niet de middelen hebben om een schoonmaakster in dienst te nemen, kijk dan eens naar wat minimaal noodzakelijk is om aan het huishouden te doen. Grote kans dat je meer doet dan eigenlijk nodig is. Als dat het geval is, verlang dan gewoon minder van je zelf en besteed de tijd die je over hebt aan dingen waar je blij van wordt.

Of misschien ga jij iedere dag naar de supermarkt. Je kunt enorm veel tijd besparen door bijvoorbeeld op zondag te bepalen wat je de hele week eet en op maandag alle boodschappen te doen. Het kost even wat tijd om uit te zoeken wat je gaat eten en een boodschappenlijst te maken maar uiteindelijk scheelt het heel veel tijd.

4. Vraag om hulp en laat het los

Dus wees creatief en probeer een ‘andere manier’ te verzinnen om bepaalde activiteiten uit te voeren. En wees hierbij vooral niet bang om hulp te vragen van anderen. Je partner is vast niet te beroerd om je ’s ochtends even te helpen met de kinderen in de kleren te krijgen of staartjes te maken bij je dochter.

Dan gaat ze maar een keer niet met ingevlochten haar naar school. Dus vraag om hulp (mannen doen die dingen vaak niet uit zichzelf) en laat los dat het anders gaat dan jij het zo doen.

5. Luister naar je gevoel en je lijf

Het belangrijkste is dat je goed luistert naar je gevoel en je lijf. Ervaar je dagelijks veel stress? Heb je vaak hoofdpijn en ben je de hele dag moe? Dan weet je eigenlijk al dat de balans niet op orde is. Je bent aan het wiebelen op het koord. Om niet te vallen moet je het jezelf (en je omgeving) gunnen om prioriteiten te stellen.

Laat de dingen die geen prioriteit hebben even voor wat ze zijn en focus je alleen op de belangrijke dingen. Echte vrienden begrijpen het wel als je even buiten beeld bent. Als je uitgewiebeld bent kun je deze dingen gerust weer oppakken.

6. Goed is goed genoeg

Dit is een moeilijk voor de perfectionisten onder ons maar niet alles hoeft perfect te zijn. (Guilty as charged.) Je kind belandt later echt niet bij de psychiater als je deze keer de traktaties voor in de klas gewoon op internet besteld. En je wordt ook echt niet onterft als je geen zelfgemaakte quiche en salade meeneemt naar de familie barbecue.

Op scherp

Bovenstaande tips zetten mij ook weer even op scherp. Ik neem net zoals heel veel anderen vaak te veel hooi op mijn vork. Als je dat niet dagelijks doet is dat helemaal niet erg. Zolang je maar weet wat je moet doen als je de balans even kwijt bent.

Mocht je het lastig vinden om je balans te bewaren en ervaar je veel stress? Lees dan dit artikel even en ontdekt hoe je binnen no time je stress level reduceert.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Kort lontje? Tem je boosheid met deze tips - Change of Heart
Door

Kort lontje? Tem je boosheid met deze tips - Change of Heart

op 10 May 2017

[…] Stress? Zo hou je balans in je drukke bestaan […]

Reactie plaatsen