arrow_drop_up arrow_drop_down

Meer positiviteit in je leven? Focus je op de juiste dingen

Waar jij je op focust bepaalt hoe jij je voelt. Zit je in een negatieve spiraal? Dan focus je je niet op de juiste dingen. Je kijkt dan alleen naar alles wat niet goed is in je leven.

Je baalt van je spiegelbeeld, op het werk heb je een enorme fout gemaakt en het gras van de buren is veel groener dan dat van jou. Als je je beter wilt voelen moet je je focussen op alle dingen die wèl goed gaan.

Misschien ben je een paar kilo te zwaar maar heb je een paar fantastische benen. Je bent misschien een klant kwijtgeraakt maar jij en je collega’s hoeven niet meer dagelijks zijn kont te kussen. En omdat jouw gras niet groen maar dood is, hoef jij in ieder geval niet iedere week het gras te maaien.

Het is maar hoe je het bekijkt

Het is dus maar net hoe je tegen de dingen aankijkt. Jij bepaalt hoe mooi jouw leven is. En dat heeft alles met focus te maken. Jij kiest er dus voor hoe je je voelt en welke keuzes je maakt. Wat je aandacht geeft groeit en wordt sterker. Dit geldt niet alleen voor de positieve dingen maar ook zeker voor al het negatieve in je leven.

Focus op jezelf

De belangrijkste soort focus die er is, is de focus op jezelf. Richt je op je eigen ontwikkeling en je eigen gemoedstoestand. Je kunt een ander toch niet veranderen dus waarom je focus daar op richten?

Als je je focus op een ander richt kun je het niet tegelijkertijd richten op jezelf dus je verliest dubbel. Je verandert de  ander niet én ook jezelf niet omdat je focus verkeerd ligt.

Daarom is het ook zo zinloos om te oordelen over een ander. Te eerste omdat het een negatieve gedachte is en of die nou op een ander zijn gericht of op jezelf, negatieve gedachten hebben altijd invloed op je gemoedstoestand. Ten tweede richt je met oordelen je focus op een ander en dus niet op jezelf. Zonde van je tijd dus.

Dankbaarheid

We zijn geneigd om ons te focussen op alles wat verkeerd gaat. En als we dat doen gaan we ons rot en gestrest voelen. Het leven is nooit perfect dus er zal altijd iets zijn wat mis gaat of ontbreekt. Je kunt er dus voor kiezen om je focus hier op te leggen. Dan kies je ervoor om je rot te voelen.

Als je je focust op wat er allemaal niet is in je leven, zal je nooit zien wat er allemaal wèl is. Je kunt je aandacht maar op één ding tegelijk hebben. Er is altijd iets moois om je op te richten. Ook al zijn de donderwolken nog zo zwart.

Wat heb je wèl?

Probeer dus dankbaar te zijn voor alles wat je wèl hebt. Ik snap dat het makkelijk zeggen is. Helemaal als één van je ouders op sterven ligt of je huwelijk net gestrand is. Maar ook in dit soort situaties heb je de keuze hoe je er mee om gaat.

Focus je je op wat je verloren hebt? Of ben je dankbaar voor wat er nog wel is? Er is namelijk ontzettend veel om dankbaar voor te zijn. Helaas vergeten we dat nog wel eens in ons rijke landje.

Focus op het heden

Vroeger was alles beter. Ik word altijd een beetje kriegel van die mensen die doen alsof alles vroeger beter was. Wat een ontzettende onzin! Ik word er nu al zo geïrriteerd van als ik er alleen al aan denk dat ik er niet verder op in ga.

Maar er zijn ook mensen die blijven hangen in de slechte dingen in het verleden. Wat een ander hun ooit heeft aangedaan. Deze mensen blijven zich focussen op wat slecht was terwijl je het nu misschien wel heel erg goed hebt. Maar dat zie je niet omdat je focus verkeerd ligt.

Het heeft geen zin om te kijken naar hoe het vroeger was. Of dit in jouw ogen nou beter of slechter was. Het verleden is geweest en komt niet meer terug. Blijf dus niet hangen in het verleden want dat zorgt er voor dat je je focus niet hebt op de tijd die het allerbelangrijkste is. En dat is NU.

Waar ligt jouw focus?

Voel je je betrapt nu je dit artikel hebt gelezen? Dat je ook de neiging hebt om te kijken naar wat je niet hebt? Of heb jij juist de kracht om in een moeilijke situatie te kijken naar de mooie dingen?

Laat het me hier onder even weten. En mail me even als je moeite hebt om de lichtpuntjes te vinden, ik help je hier graag bij.

josefine
Door

josefine

op 22 November 2016

De blog komt binnen.. Ik ben al jaren thuis en in april voor mijzelf begonnen met goede moed. Veel bedrijven benaderd en goede gesprekken gehad maar dan hoor ik niks..nu een tijdje druk in mij hoofd qua bedrijf..ik mag mij meer concentreren op het positieve..

J.P.
Door

J.P.

op 23 November 2016

Goedemorgen, pas met mijn man hier een gesprek overgehad! klopt zeker en mooi beschreven!

Dé oefening om positief te leren denken - Change of Heart
Stress? Zo hou je balans in je drukke bestaan - Change of Heart
Reactie plaatsen