Meer positiviteit in je leven? Focus je op de juiste dingen

Meer positiviteit in je leven? Focus je op de juiste dingen

Is het je wel eens opgevallen dat waar jij je op focust bepaalt hoe jij je voelt? Denk er maar eens aan de laatste keer dat jij je rot voelde, waar zat je toen met je gedachten? Waar besteedde jij je aandacht aan?

Vast niet aan die mooie zonsondergang, die vogel die prachtig aan het zingen was of hoe zacht je nieuwe kussens op de bank waren. Naar alle waarschijnlijkheid keek je vooral naar alles wat niet goed was in jouw leven.

Waarschijnlijk zat je vooral te balen van je spiegelbeeld, van die ene fout die je maakte op je werk of dat het gras van de buren simpelweg veel groener was dan dat van jou.

Wanneer je je focus alleen op de negatieve dingen hebt, zal je je simpelweg ook rot voelen. En hoe rotter je je voelt, hoe meer je geneigd bent om te kijken naar alles wat niet goed is in je leven. Tadaa! De negatieve spiraal is geboren.

Het is dus echt de kunst, en dat is het echt want het is niet altijd makkelijk, dat je je gaat focussen op de dingen die wél goed gaan in je leven als je je beter wil gaan voelen.

Misschien ben je inderdaad een paar kilo te zwaar maar heb je wél fantastische lange en gespierde benen. Je bent misschien een klant kwijtgeraakt maar jij en je collega’s hoeven niet meer dagelijks zijn kont te kussen. En omdat jouw gras niet groen maar dood is, hoef jij in ieder geval niet iedere week het gras te maaien.

Het is maar hoe je het bekijkt

Het is dus maar net hoe je tegen de dingen aankijkt. Jij bepaalt zelf hoe mooi jouw leven is. En dat heeft alles met focus te maken. Jij kiest er dus voor hoe je je voelt en welke keuzes je maakt. Wat je aandacht geeft groeit en wordt sterker. En dit werkt twee kanten op, zowel positief als negatief dus wees je daar meer dan bewust van.

Hieronder een aantal inzichten die je gaan helpen om je te focussen op de juiste dingen. De dingen waar je gelukkig van wordt.

1. Focus op jezelf

De belangrijkste soort focus die er is, is de focus op jezelf. Richt je op je eigen ontwikkeling en je eigen gemoedstoestand. Je kunt een ander toch niet veranderen dus waarom je focus daar op richten?

En bijkomend probleem: als je je focus op een ander richt kun je het niet tegelijkertijd richten op jezelf. Je verliest dus dubbel. Je verandert de ander niet én ook jezelf niet omdat je focus verkeerd ligt.

Daarom is het ook zo zinloos om te oordelen over een ander. Te eerste omdat het een negatieve gedachte is en of die nou op een ander zijn gericht of op jezelf, negatieve gedachten hebben altijd invloed op je gemoedstoestand. Ten tweede richt je met oordelen je focus op een ander en dus niet op jezelf. Zonde van je tijd dus.

2. Wees dankbaar

Wij mensen, althans degene die nog niet door hebben hoe het werkt, zijn geneigd om ons te focussen op alles wat verkeerd gaat. In onze veeleisende maatschappij die gericht is op snelheid en perfectie leggen we vaak de lat veel te hoog. En wat gebeurt er als je een lat te hoog legt? Juist, dat is de kans dat je tekort schiet ENORM. Gevolg van dit tekort schieten is dat we ons rot en gestrest voelen. Dag in, dag uit.

Realiseer je dus goed wat je jezelf eigenlijk aan doet door teveel en te hoge eisen te stellen aan jezelf. Het leven zal nooit perfect zijn, hoe hoog jij die lat ook legt. Er zal altijd iets zijn wat mis gaat ontbreekt. Kies je ervoor om hier je focus op te leggen? Dat kies je er dus eigenlijk voor om je rot te voelen.

Door ervoor te kiezen alleen te kijken naar wat er allemaal niet is, zal je nooit zien wat er allemaal wèl is. Je kunt je aandacht, zoals ik eerder aangaf, maar op één ding tegelijk hebben.

Probeer dus dankbaar te zijn voor alles wat je wèl hebt. Ik snap dat het makkelijk zeggen is. Helemaal als één van je ouders op sterven ligt of je huwelijk net gestrand is. Maar ook in dit soort situaties heb je de keuze hoe je er mee om gaat. Er is altijd iets moois om je op te richten. Ook al zijn de donderwolken nog zo zwart.

Focus je je op wat je verloren hebt? Of ben je dankbaar voor wat er nog wel is? Er is namelijk ontzettend veel om dankbaar voor te zijn. Helaas vergeten we dat nog wel eens in ons rijke landje.

3. Focus op het heden

Vroeger was alles beter. Ik word altijd een beetje kriegel van die mensen die doen alsof alles vroeger beter was. Wat een ontzettende onzin! Ik word er nu al zo geïrriteerd van als ik er alleen al aan denk dat ik er maar niet verder op in ga.

Maar er zijn ook mensen die blijven hangen in de slechte dingen uit het verleden. Wat een ander hen ooit heeft aangedaan. Hoe zij ooit echt slachtoffer zijn geworden en daar maar niet los van kunnen komen.

Deze mensen blijven zich focussen op wat slecht was terwijl ze het nu misschien wel heel erg goed hebben. Maar dat zien zij zelf niet omdat hun focus verkeerd ligt. Speciaal voor deze mensen heb ik de volgende quote nog even opgezocht. Een quote die mij ook veel gebracht heeft.

focus

Met andere woorden: het heeft dus geen zin om te kijken naar hoe het vroeger was en wat iemand jou ooit heeft aangedaan. Vergeef en laat los. Niet voor de ander maar voor jezelf. Zolang jij blijft wrokken is het onmogelijk om je focus te verleggen naar alles wat goed is in het heden. Zo ontzettend zonde want daarmee verspil je kostbare tijd. Het heden is namelijk de enige tijd die we hebben, besteed hem goed!

Waar ligt jouw focus?

Voel je je betrapt nu je dit artikel hebt gelezen? Dat je ook de neiging hebt om te kijken naar wat je niet hebt? Of heb jij juist de kracht om in een moeilijke situatie te kijken naar de mooie dingen?

Als je hiermee aan de slag zou willen is het volgende boek echt een aanrader. Ik heb dit boek ooit geluisterd in de auto als audio boek. Ik werd er zo door in beslag genomen dat ik op de snelweg vol op een andere auto ben geklapt. In mijn optiek dus slim om het boek gewoon lekker veilig op de bank te lezen. Onder een dekentje en met een stuk chocolade natuurlijk.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
josefine
Door

josefine

op 22 Nov 2016

De blog komt binnen.. Ik ben al jaren thuis en in april voor mijzelf begonnen met goede moed. Veel bedrijven benaderd en goede gesprekken gehad maar dan hoor ik niks..nu een tijdje druk in mij hoofd qua bedrijf..ik mag mij meer concentreren op het positieve..

J.P.
Door

J.P.

op 23 Nov 2016

Goedemorgen, pas met mijn man hier een gesprek overgehad! klopt zeker en mooi beschreven!

Dé oefening om positief te leren denken - Change of Heart
Door

Dé oefening om positief te leren denken - Change of Heart

op 30 Jan 2017

[…] Meer positiviteit in je leven? Focus je op de juiste dingen […]

Stress? Zo hou je balans in je drukke bestaan - Change of Heart
Door

Stress? Zo hou je balans in je drukke bestaan - Change of Heart

op 28 Jun 2017

[…] Meer positiviteit in je leven? Focus je op de juiste dingen […]

Reactie plaatsen