arrow_drop_up arrow_drop_down
Moe, hoofdpijn of vaak honger? Water drinken helpt!
20 maart 2017 
in Body

Moe, hoofdpijn of vaak honger? Water drinken helpt!

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Ongeveer 75% van ons lichaam is water en slechts 25% is vaste stof. Het is dus niet gek dat je voor een energieniveau dat op peil is voldoende water moet drinken.

Water is op zuurstof na de belangrijkste substantie voor het menselijk lichaam. Het is namelijk de basis van alle biologische processen in ons lijf.

Wat doet water voor je lijf?

Water is belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen, het verwerken van afval, celactiviteiten en alles wat nodig is om in leven te blijven. Het drinken van voldoende water is zelfs essentieel om ziektes te voorkomen en voldoende energie te hebben om de dag door te komen.

Water zorgt ook voor dat je lichaam de juiste temperatuur behoudt. Daarom moet je bijvoorbeeld zoveel water drinken als je koorts hebt. Water neemt warmte op en voert het af door te zweten.

Gevolgen van te weinig water drinken

Als je onvoldoende water drinkt gaat je lichaam in een soort overlevingsstand dat ervoor zorgt dat de meest vitale delen van je lichaam nog steeds voldoende water krijgen. Je lijf maakt stresschemicaliën aan om met de situatie om te kunnen gaan.

Hierdoor gaat je lichaam water vasthouden in je benen, voeten, armen of gezicht en/of je hoeft minder te plassen. Dit heeft als gevolg dat je geen schadelijke afvalstoffen kwijt kunt.

Als deze chemicaliën over een lange periode vrijkomen, kan dat allerlei schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam en kan zelfs ziektes tot gevolg hebben.

Water drinken beïnvloed je reactiesnelheid

Uit onderzoek in 2013 van de Universiteit van East London blijkt dat het drinken van water een positieve invloed heeft op de reactiesnelheid van mensen.

Na het drinken van een glas water reageren mensen tot 14 procent sneller bij een cognitieve taak, bijvoorbeeld wanneer ze zo snel mogelijk de grootste cirkel op een computerscherm moeten aanklikken.

Het effect is het sterkste bij mensen die veel dorst hebben en daarmee is aangetoond dat milde uitdroging een grote invloed heeft op de cognitieve prestaties van mensen, aldus de onderzoekers.

Wil je afvallen? Drink voldoende water

In 2010 hebben voedingsonderzoekers aan het Virginia Tech in Blacksburg bewezen dat water drinken echt helpt als je wilt afvallen. Vooral het drinken van twee glazen water vóór een maaltijd zorgt ervoor dat je minder eet.

De proefpersonen die twee glazen water dronken vóór de maaltijd waren na drie maanden 2,5 kilo meer afgevallen dan de personen die dit niet deden. Ook na een jaar waren degenen die water dronken beter op gewicht gebleven.

Symptomen van een tekort aan water

Er zijn meer symptomen van een tekort aan water dan alleen een droge mond. Een belangrijke indicator of je voldoende drinkt is de kleur van je urine. Als je voldoende water drinkt is je urine (bijna) kleurloos. Een gele, diep gele tot oranje kleur betekent dat er te weinig water in je lichaam zit.

Andere symptomen zijn: honger, vermoeidheid, spierpijn, duizeligheid, depressieve gevoelens, angsten, te snelle hartslag of misselijkheid. Voel je je moe, heb je honger, spierkrampen of voel je hoofdpijn opkomen? Drink dan eerst eens een glas water en wacht tien minuten. Vaak voel je je een stuk beter.

Overigens, als je geen dorst hebt wil dat nog niet zeggen dat je lichaam geen behoefte heeft aan water. Zodra het lichaam namelijk gelooft dat er niet voldoende water is, wordt het dorstmechanisme ‘uitgezet’. Let dus goed op bovengenoemde symptomen.

Hoeveel water moet je drinken?

Een veel voorkomend excuus om niet meer water te gaan drinken is dat mensen bang zijn dat ze teveel naar de wc moeten. Als het lichaam gedurende lange tijd uitgedroogd is geweest, dan kan het water niet meer efficiënt tot zich nemen.

Ga je dus opeens veel water drinken, zal je lichaam het eenvoudigweg uitstoten omdat het niet weet waar het voor nodig is. Na een tijdje raakt het lichaam aan je nieuwe waterinname gewend en verdwijnt de aandrang om veelvuldig te plassen.

De algemene richtlijn is om ongeveer twee liter water te drinken per dag. Wat meer mag ook maar ga geen vijf liter drinken want dat heeft andere nadelige gevolgen voor je lichaam.

Hoe krijg ik waterdrinken in mijn systeem?

De reden dat de meeste mensen het niet volhouden om twee liter water te drinken is dat ze van de ene op de andere dag van niets naar de volle twee liter gaan. Het is lastig voor je lichaam om deze verandering in één keer te verwerken.

Bouw je waterinname dus rustig op. Zo kunnen jij en je lijf beide wennen aan deze nieuwe gewoonte en zal het ook makkelijker zijn om vol te houden.

Maak het jezelf makkelijk

Om het jezelf makkelijker te maken zet je ‘s ochtends de twee liter water voor de hele dag al klaar in bijvoorbeeld in een grote glazen kan. Dit maakt visueel hoeveel het is en je weet precies wat je nog ‘moet’ opdrinken.

Begin de dag meteen met 1 tot 3 glazen water. Je lichaam heeft ’s nachts urenlang geen vocht binnen gekregen en dit tekort moet op peil worden gebracht.

Als je het lastig vindt om de hele dag door water te moeten drinken kun je er ook voor kiezen om drie keer per dag te ‘binge’ drinken. Kies dus drie momenten waarop je veel water in een keer drinkt. Met drie keer drie grote glazen water kom je al een heel eind.

Water met een smaakje

Raak je een beetje uitgekeken op water, dan zou je ook een smaakje aan het water kunnen toevoegen. Probeer eens stukjes watermeloen, een schijfje citroen of limoen, aardbeien met wat rozemarijn of een paar plakjes komkommer.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Binnen no-time je energieniveau weer op peil - Change of Heart
Stress? Zo hou je balans in je drukke bestaan - Change of Heart
Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies