Alles over de invloed van de maan (inclusief de volle maan in 2021)
23 december 2020 

Alles over de invloed van de maan (inclusief de volle maan in 2021)

Inhoudsopgave

Inleiding

Tot een paar maanden geleden was ik mij nog niet zo bewust van de maan en wat voor een uitwerking deze heeft. Natuurlijk hoorde ik wel genoeg mensen over dat ze onrustig hadden geslapen en dat dit de invloed van de volle maan wel zou zijn.

Ook was ik als kind gek op griezelverhalen (nog steeds groot Harry Potter fan) dus de verhalen rondom weerwolven ben ik ook voldoende bekend mee. En ook de wetenschappelijk onderbouwde invloed van de maan heb ik vroeger netjes meegekregen op school. En nog onthouden ook. Wie had dat gedacht.

Invloed van de maan op je gestel en emoties

Maar hoe het nou toch echt zat met de invloed van de volle maan op je gestel en emoties was ik me niet zo bewust van. Tot ik sinds een paar maanden steeds op een bepaalde manier gewezen werd op de maan en haar invloed. In nieuwsberichten, in mensen die ik sprak, in afbeeldingen die ik tegen kwam. Ook mijn eigen kinderen leken alerter op deze magische witte bol in de donkere hemel.

Tijd voor mij dus om me hier eens verder in te verdiepen. Tijdens de lessen astrologie die ik heb gevolgd ontdekte ik al dat in de astrologie de maan staat voor je innerlijke wereld. Ik was dan ook niet verbaasd om te ontdekken dat de stand van de maan in real life ook invloed heeft op hetgeen zich binnenin ons afspeelt.

De maan volgens de wetenschap

Voordat ik daar verder op in ga wil ik voor de mensen die geen zak hebben met spiritualiteit toch nog even herhalen wat voor een invloed de maan volgens de wetenschap heeft. Niet dat veel mensen met weinig spirituele interesse dit artikel überhaupt lezen maar just in case. Misschien kan ik een twijfelaar nog verleiden om over te lopen naar de duistere zijde. Grapje natuurlijk.

Eb en vloed

Volgens mij is iedereen bekend met het fenomeen ‘eb’ en ‘vloed’. Dit heeft te maken met de getijdenwerking die ontstaat doordat de zon en de maan samen om de aarde draaien. Wanneer de maan dichtbij de aarde staat, trekt de maan doormiddel van haar aantrekkingskracht het water uit de oceanen en zeeën naar zich toe. Als dit gebeurd ontstaat hetgeen wij vloed noemen.

Tegelijkertijd is aan de andere kant van de aarde dan sprake van eb. De maan staat aan die kant immers verder weg van de aarde en heeft dus juist minder aantrekkingskracht. Doordat de aarde in slechts één dag om haar as draait, is het twee keer eb en twee keer vloed per dag.

Invloed op je nachtrust

Naast eb en vloed is ook wetenschappelijk aangetoond dat mensen over het algemeen actiever zijn tijdens volle maan. Hierdoor ontstaat ook meer stress wat weer resulteert in meer ruzies. Ook hebben mensen vaak meer onrustige nachten. Dit laatste is ondertussen ook wetenschappelijk bewezen.

Aan de universiteit van Balen is onlangs door een team van Zwitserse biologen aangetoond dat de maancyclus onze nachtrust beïnvloed. Er hebben 30 vrijwilligers meegedaan aan dit onderzoek waarbij hun hersenactiviteit, de oogbewegingen en hun hormonen werden geobserveerd. De vrijwilligers waren overigens niet op de hoogte van waar het onderzoek over ging zodat hun overtuigingen de resultaten niet zouden beïnvloeden.

De resultaten waren verassend: het blijkt dat vier dagen vóór volle maan en vier dagen ná volle maan onze nachtrust wordt verkort met 20 minuten. Daarnaast duurt het gemiddeld vijf minuten langer om in slaap te komen en vermindert de duur van onze diepe slaap met 30%.

Parallel met menstruatiecyclus

Naast bovenstaande wetenschappelijke onderbouwing is er nog een bizar verschijnsel waardoor je in mijn optiek niet kan ontkennen dat de maan een planeet is met bijzondere krachten. Of dat de natuur op zijn minst briljant in elkaar zit.

Er is namelijk een verbazingwekkende gelijkenis tussen de gemiddelde menstruatiecyclus van westerse vrouwen en de cyclus van de maan. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt namelijk 28 dagen, precies even lang als de cyclus van de maan. Daarnaast lopen de vier fasen van de menstruatiecyclus parallel aan die van de maan.

Zo komt de pre-ovulatiefase overeen met de wassende maan, de ovulatie met een volle maan, de premenstruele fase met een afnemende maan en de menstruatie met nieuwe maan. Bizar toch? Wie dit toch ook bedacht heeft bij het scheppen van dit alles verdient op zijn minst de nobelprijs in mijn optiek.

De invloed van de volle maan op je emoties

Verder gaan er natuurlijk heel veel verhalen de ronde met betrekking tot wat er allemaal gebeurt wanneer het volle maan is. Een groot deel hiervan zal ongetwijfeld onzin zijn.  Ik heb een rijke fantasie maar bijvoorbeeld weervolven gaan zelfs mij iets te ver. Toch ben ik er ergens van overtuigd dat de invloed van de maan groter is dan we tot nu toe wetenschappelijk kunnen bewijzen.

Als de maan kan zorgen voor eb en vloed en dat ze invloed heeft op onze slaap, geloof ik ook zeker dat ze invloed heeft op onze emoties. Dit laatste wordt door sommigen uitgelegd door de wisseling van mannelijke energie (de zon) naar vrouwelijke energie (de maan) tijdens de maancyclus. Misschien (nog) niet wetenschappelijk bewezen maar het klinkt mij wel plausibel in de oren.

Gebaseerd op mijn overtuiging dat de stand van de maan meer van invloed is op onze emoties dan sommige mensen willen geloven, zet ik hieronder de verschillende fases van de maan uiteen en geef ik hierbij aan welke invloed ze mogelijk kunnen hebben.

De 8 fases van de maancyclus

volle maan 2021

De maan kent in acht verschillende fases en iedere maanfase draagt weer een andere energie met zich mee. Ik beschrijf hieronder de acht verschillende maanfasen zodat je een beeld krijgt van in welke fase de maan zit wanneer je zelf ’s avonds naar de hemel kijkt.

Er zijn overigens acht fases maar meestal worden er maar vier beschreven. Iets verderop zal ik bij het beschrijven van de energieën ook maar vier fases hanteren zodat de verschillen tussen de energieën duidelijker worden.

Oh en mocht je het je nou nog niet realiseren, we kijken altijd naar dezelfde kant van de maan. Deze wordt alleen steeds in meer of mindere mate verlicht door de zon. En nee, het is niet erg dat je dit niet wist. Was voor mij ook weer iets wat ik heel diep uit met geheugen heb moeten opgraven…

1. Nieuwe maan

In deze fase bevindt de maan zich precies tussen de aarde en de zon, waardoor de zijde van de maan die wij vanaf de aarde kunnen zien, niet door de zon wordt beschenen en vrijwel onzichtbaar wordt aan de nachthemel.

2. Wassende halve maan

In de twee weken na de nieuwe maan spreken we van een wassende halve maan. Het woord ‘wassen’ staat hiervoor ‘groeien’ of ‘toenemen’. Omdat deze fase duurt tot er sprake is van een halve maan (eerste kwartier), noemen we deze fase de wassende halve maan.

3. Eerste kwartier

Dit is de fase van de maan precies twee weken na de nieuwe maan. De rechterkant van de maan is nu precies voor de helft zichtbaar doordat ze verlicht wordt door de zon.

4. Wassende maan

In deze vierde fase spreken we wederom van een wassende (groeiende) maan alleen groeit in deze fase de maan niet tot het eerste kwartier (de halve maan) maar tot de volle maan.

5. Volle maan

Na vier weken (28 dagen) kunnen we spreken van volle maan. De maan staat ten opzichte van de zon direct achter de aarde. Hierdoor word haar door de aarde gekeerde zijde geheel beschenen door de zon.

6. Afnemende maan

Dit is de fase waarin de maan weer kleiner wordt. Vandaar de naam ‘afnemende maan’. Deze fase duur net als de wassende maan twee weken. Het verschil is alleen dat de maan kleiner wordt in plaats van groter en dat de linker kant van de maan nu verlicht wordt in plaats van de rechter.

7. Laatste kwartier

In deze fase wordt opnieuw precies de helft van het maanoppervlak door de zon beschenen, maar neemt het verlichte gedeelte ervan langzaam af, richting nieuwe maan. De linker kant van de maan wordt nu verlicht.

8. Afnemende halve maan

In deze laatste maanfase wordt opnieuw minder dan de helft van het maanoppervlak door de zon beschenen. Aan de linker kant van de maan is nu een maansikkel te zien.

Niet helemaal duidelijk?

Mocht bovenstaande nou nog niet echt voldoende een beeld geven. Kijk dan onderstaand filmpje even. Erg verhelderend.

Volg de natuurlijk cyclus van de maan

Zoals je ziet aan bovenstaande fases van de maan heeft de maan een natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei, afbouwen en loslaten. Omdat de maan invloed heeft op onze innerlijke wereld is het in mijn optiek dus logisch om de cyclus van de maan te volgen als je dichtbij jezelf wilt blijven.

Als je de energie van de maan volgt, volg je jouw innerlijke natuur en leef je met de stroom mee in plaats van er tegen in te zwemmen. 

Energieën per fase van de maan

volle maan 2021

Wanneer je leeft met de maan en deze energie volgt wordt het makkelijker voor je om te manifesteren. Met andere woorden, iets concreet in de wereld te zetten.

Kort door de bocht:

  • bij nieuwe maan bepaal je je intenties voor komende maand
  • bij de wassende maan (periode tot volle maan) concretiseer je deze intenties
  • bij volle maan bepaal je of je intenties levensvatbaar zijn
  • bij de afnemende maan (periode tot nieuwe maan) zet je intentie in de wereld of laat je deze juist los.

Welke impact de energie van de maan nog meer heeft, lees je hieronder.

Energie bij nieuwe maan – winter – binnenwereld

De energie van de nieuwe maan staat gelijk aan een nieuw begin en is perfect om te ‘zaaien’. De nieuwe maan energie werkt van ongeveer twee dagen vóór nieuwe maan tot twee dagen na nieuwe maan. De aarde blokkeert nu het zonlicht waardoor we een volledig donkere maan zien.

Nieuwe maan staat wedergeboorte en transformatie. Een goed moment om te voelen welke nieuwe creaties je de wereld in wilt brengen en om plannen te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van journalling, mediteren of een nieuwe maan ritueel. Belangrijk hierbij is om je te laten leiden door positiviteit. En, niet geheel onbelangrijk, dat je de durf hebt om te dromen.

De nieuwe maan energie klinkt heerlijk toch?

Toch kan je binnenwereld wat zwaar aanvoelen. De maan is nu op zijn donkerst dus de nieuwe maan energie kan er ook voor zorgen dat je donkere emoties meer de boventoon voeren. Het is een periode van stilte, introspectie en afzondering. Luister goed naar je lichaam en bouw tijd in voor jezelf om naar binnen te keren om deze emoties aan te kijken.

Mocht je nou gaan journallen, wat ik enorm kan raden als je zicht wil krijgen op je binnenwereld, is onderstaand journal wel echt een hele mooie.

Energie bij wassende maan – lente

De wassende maan is een periode van de lente en vernieuwing, een stijging van de lichamelijke energie. Wassende maan is de periode waarin de maan groeit tot volle maan. Deze periode duurt van drie dagen na nieuwe maan tot drie dagen vóór volle maan.

In deze veertien dagen zal je merken dat je behoefte hebt aan het opnemen van energie. Om bij te tanken. In rust (je hebt meer behoefte aan slaap) maar ook in voeding.  Alles wat je in deze periode tot je neemt zal dubbel zo sterk uitwerken of opgeslagen worden. En ook hierbij geldt, hoe dichter bij volle maan, hoe sterker de energie.

In deze fase overheerst mentale kracht en gedachten zijn helderder, emoties stabieler en de levensenergie gaat richting haar hoogtepunt. Tijd om nieuwe plannen te onderzoeken en kansen te grijpen.

Energie bij volle maan – zomer – buitenwereld

De energie van volle maan is bijzonder krachtig en voedend. Waar het bij de nieuwe maan tijd is om te zaaien is het bij volle maan tijd om te oogsten. De energie van volle maan werkt het sterkst twee dagen voor de Volle Maan tot en met een dag erna.

Alles wat je tot je neemt bij volle maan heeft extra impact. Zorg er dus voor dat je alles wat je tot je neemt daadwerkelijk voedend is voor je. Hier bedoel ik dus niet alleen letterlijk voeding mee maar ook de informatie die je tot je neemt, de mensen die je om je heen hebt en het innerlijk werk dat je doet. Als je het slim aanpakt heb je rond volle maan dus tonnen energie. Dat wil zeggen, als je kiest voor de juiste voeding.

Volle maan is een actieve fase waarin emoties zijn versterkt en naar boven worden gehaald. Tijdens volle maan kun slaapproblemen krijgen (slaapwandelen, niet kunnen slapen, intens dromen) en conflicten die sluimeren kunnen tot uitbarsting komen. Veel mensen voelen zich nu energiek, creatief en wellustig.

Energie bij afnemende maan – herfst 

De afnemende maan staat voor de herfst en de energie neemt af. Blaadjes vallen van de bomen en het is een periode van rust, reinigen en loslaten wat ons niet meer dient. De energie van de afnemende maan ontgift, reinigt en helpt je met loslaten van emoties zoals boosheid, angst en verdriet.

In deze tijd lijkt alles eenvoudiger te gaan en alles wat je aanpakt heeft een grotere kans van slagen. Hoe dichter bij de nieuwe maan, hoe sterker de energie wordt. Deze periode is een goed moment om afscheid te nemen van slechte gewoontes. Dus wanneer je wilt afvallen of stoppen met roken kun je daar het beste mee beginnen wanneer je ondersteund wordt door deze energie.

Mocht het afnemende maan zijn wanneer je dit leest en je wilt graag afvallen? Onderstaand boek kan je niet alleen enorm ondersteunen hierbij, het is ook nog eens een boek met een gezonde dosis humor.

En voor de mensen die graag van het roken af willen, raad ik het onderstaande boek aan. Jan Geurtz helpt je zicht te krijgen op waarom je rookt. In mijn optiek iets waar je mee aan de slag zal moeten als je er ooit van af wilt komen. Ook enorm geschikt voor andere verslavingen overigens.

Ik ben overtuigd

Of je het nou geloofd of niet, ik ben er na wat persoonlijk onderzoek toch echt van overtuigd. Die magische zilver/witte bal heeft een grote aantrekkingskracht. Letterlijk en figuurlijk. En het mooie is dat je deze kracht ook nog voor je kunt laten werken als je je afstemt op de energieën van de maan.

Heb je interesse in hoe je jouw leven kan afstemmen op de maan en haar energieën? Dan is onderstaand boek er één die je zeker wilt lezen. Met praktische oefeningen, heldere voorbeelden en de schat aan informatie geeft Yasmin Boland je de handvatten om je leven bewust te creëren en beter te sturen.

Invloed van het dierenriemteken op de energie van de volle maan

Wil jij ook leven met de maan? Hieronder geef ik aan wanneer de volle maan te zien is in 2021. Daarbij geef ik ook aan in welk dierenriemteken de maan staat. Dit is namelijk van invloed op het soort energie van die volle maan. Als de volle maan in Stier staat is de energie namelijk compleet anders dan wanneer deze in Kreeft staat.

Naast dat de maan in een bepaald dierenriemteken staat, staat ook de zon iedere maand in een ander teken. Dit is óók van invloed op de energie van de maan.

Stel we hebben een volle maan in Stier (aardeteken) maar we zitten in de maand november (Schorpioen, element water), dan hebben we te maken met twee heel tegenstrijdige energieën. Het is dus goed om met beide dierenriemtekens rekening te houden. 

Hieronder geef ik overigens alleen aan in welk teken de maan staat dus als je nog meer verdieping wilt is het raadzaam om ook te kijken in welk teken de zon staat.

Volle maan in 2021

Hieronder op een rijtje wanneer het volle maan is in 2021. Onder de afbeelding vertel ik meer over de energie van de volle manen.

volle maan 2021

Volle maan in Leeuw – 28 januari 2021 om 20:18 uur

Een Leeuw (vuur element) is charmant, hartelijk en staat graag in de spot light. Ook is hij trots, ijdel en iet wat melodramatisch. De volle maan in Leeuw maakt dat je gemakkelijker op de voorgrond treedt dan normaal. De energie van volle maan in leeuw zorgt er ook voor dat een verlangen naar passie wordt aangewakkerd en dat je creativiteit meer stroomt.

 Volle maan in Maagd – 27 februari 2021 om 09:19 uur

Een Maagd (aarde element) is Maagd is betrouwbaar, bescheiden en erg dienstbaar. Ook is de Maagd erg perfectionistisch, kieskeurig en sceptisch. De energie van Maagd zorgt er tijdens deze volle maan voor dat je nauwkeuriger bent dan normaal en kritischer bent op een ander. Daarentegen kun je meer de behoefte voelen een ander te helpen.

Volle maan in Weegschaal – 28 maart 2021 om 20:50 uur

Een Weegschaal (lucht element) is vreedzaam, diplomatiek en goed met relaties (in de breedste zin van het woord). Daarnaast is een Weegschaal ook emotioneel afhankelijk, besluiteloos en ijdel. De energie van de volle maan in Weegschaal zal je behoefte aan harmonie aanwakkeren maar je ook emotioneel afhankelijker maken in je relaties.

Volle maan in Schorpioen 27 april 2021 om 05:33 uur (supermaan)

Een Schorpioen (water element) is dynamisch, gepassioneerd en heeft een sterk psychologisch inzicht. Ook is de Schorpioen argwanend, onbuigzaam en de neiging tot geobsedeerd gedrag. De energie van de volle maan in Schorpioen kan een positieve invloed hebben tussen de lakens maar zal er ook voor kunnen zorgen dat je wat meer wrokkig bent dan normaal.

Volle maan in Boogschutter 26 mei 2021 om 13:14 uur (supermaan)

Een Boogschutter (vuurelement) is onafhankelijk, vrijheidslievend, enthousiast en kan goed de grote lijnen zien. Daarnaast is een Boogschutter, impulsief, slordig en weinig emotioneel. De energie van de volle maan in Boogschutter zorgt ervoor dat je optimistisch bent en eerder buiten je comfort zone gaat dan normaal. Tegelijkertijd heb je meer de neiging om de kantjes ervan af te lopen.

Volle maan in Steenbok 24 juni 2021 om 20:40 uur

Een Steenbok (aarde element) is betrouwbaar, ambitieus en goede leiders. Maar een Steenbok kan ook een behoorlijke controle freak zijn, bekrompen denkwijzen hebben en is emotioneel wat geremd. De energie van deze volle maan laat je dichtbij jezelf blijven. Je mag varen op je eigen normen en waarden.

Volle maan in Waterman 24 juli 2021 om 04:37 uur

Een Waterman (lucht element) is idealistisch, humanitair en heeft slimme humor.  Maar een Waterman kan ook moeilijk bij zijn emoties komen en kan bij tijd en wijlen behoorlijk rebels zijn.

De energie van deze volle maan zorgt ervoor dat je in staat bent het grote geheel te zien wat maakt dat je keuzes maakt die goed zijn voor iedereen in plaats van dat je focus op jezelf ligt.

Volle maan in Waterman 22 augustus 2021 om 14:02 

Deze volle maan in augustus staat ook nog in Waterman. Bovenstaande energie zet zich nog even door in augustus.

Toch zal de energie zich wel anders uiten omdat de zon op 22 augustus in Maagd (lucht element) staat terwijl de zon tijdens vorige volle maan in Leeuw (vuur element) staat.

Volle maan in Ram 21 september 2021 om 01:54 uur

Een Ram (vuur element) is optimistisch, moedig en onafhankelijk. Een Ram is ook vaak erg op zichzelf gericht, impulsief en kan een behoorlijk kort lontje hebben. De energie van volle maan in Ram kan wel wat egocentrisch en strijdlustig maken.

Je reageert misschien te impulsief waardoor een strijd of discussie ontstaat die achteraf gezien nergens over gaat. Anderzijds kan deze energie er ook voor zorgen dat je eindelijk eens de stoute schoenen aantrekt en doet wat je stiekem al erg graag wilt doen.

Volle maan in Stier 29 november 2021 om 09:59 uur

Een Stier (aarde element) is betrouwbaar, een Bourgondiër en een echte doorzetter. Daarnaast kan een Stier ook bezitterig, materialistisch en lui zijn. Een Stier houdt niet van verandering. De energie van deze volle maan zorgt er dan ook voor dat je gericht bent op stabiliteit. Alles mag even blijven zoals het is en je geniet meer van alles wat er nu is in je leven.

Volle maan in Ram 20 oktober 2021 om 16:57 uur

Zoals hierboven aangegeven is de Ram een gedreven teken wat zorgt voor energie om vooruit te kunnen. Een Ram is een ster aan dingen beginnen maar vindt het vaak moeilijker om dingen af te maken. Dit laat hij dan ook graag aan anderen over zodat hij weer aan iets nieuws kan beginnen. De energie van deze volle maan geeft je dan ook een boost om nieuwe dingen op poten te zetten.

Volle maan in Tweelingen 19 december 2021 om 05:37 uur

Een Tweeling (lucht teken) is een ster in communiceren. Ze zijn nieuwsgierig, energiek en flexibel. Daarnaast zijn Tweelingen ook snel verveeld, kunnen ze wat oppervlakkig zijn (door het snel willen wisselen van bezigheid) en vinden ze het lastig om bij hun emoties te komen.

De energie van deze volle maan zorgt ervoor dat er veel beweging ontstaat en je de energie hebt om van alles aan te pakken. Let goed op dat je niet voorbij gaat aan emoties die wel graag gezien en doorvoelt willen worden.

Twee keer een supermaan in 2021

Naast de volle maan in 2021 is er ook twee keer een supermaan te zien (april en mei). Deze maan wordt een supermaan genoemd omdat de maan dan dichter bij de aarde staat dan normaal waardoor de maan groter lijkt. Omdat de afstand tot de aarde kleiner is zijn de energieën van de maan beter te voelen.

Mocht bovenstaande je interesse wekken en wil je meer weten over astrologie? Onderstaand boek leert je de basisprincipes van astrologie. Veel boeken over astrologie zijn behoorlijk ingewikkeld maar dit boek is erg toegankelijk voor beginners.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Sanne
Door

Sanne

op 20 Feb 2021

Bregtje! Wow, super bedankt voor je uitgebreide en overzichtelijke info, super fijn en net wat ik nodig had. Heb je ook ergens zo'n mooi lijstje over de nieuwe manen van 2021 en de daarbij horende energie en thema's.Ik ben een vrouwencirkel aan het plannen en zou dit graag omstreeks de nieuwe en volle maan doen. Dus dan is het super fijn om te weten en te voelen in welke stukken we mogen bewegen in die bijpassende maan energie.Ik hoor graag van je,Liefs, Sanne

Reactie plaatsen