Spiritueel ontwikkelen: voor zweefteven of ook voor jou?
23 december 2016 

Spiritueel ontwikkelen: voor zweefteven of ook voor jou?

Laatste update: oktober 2019

Wat is jouw associatie bij spirituele ontwikkeling? De meeste mensen hebben het beeld van een vrouw in een paarse jurk die in kleermakerszit tarotkaarten aan het leggen is in een kamer die blauw ziet van de wierook. Kom ik in de buurt?

Als ik eerlijk ben heb ik dat beeld ook heel lang gehad. Je spiritueel ontwikkelen vond ik echt iets voor de ‘zweefteven’ en de ‘geitenwollensokken’. Maar was het beeld dat ik had eigenlijk wel juist? Ik denk het niet. Spiritualiteit kan ook heel praktisch zijn en is eigenlijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar de grote vragen des levens.

Inhoudsopgave

Wat is spiritualiteit eigenlijk?

Spiritualiteit is geloven in iets wat niet zichtbaar is. Althans, voor de meesten niet. Maar daar kun je natuurlijk ook in geloven of niet. Spiritualiteit is het gebied waar ons gevoel het overneemt van de feiten zoals we ze kennen. De wetenschap.
Spirituele ontwikkeling is het ontwikkeling van je bewustzijn. Als je je spiritueel wilt ontwikkelen ga je op zoek naar antwoorden.

  • Wat is de zin van het leven?
  • Waarom ben ik wie ik ben en ben ik niet de buurvrouw?
  • Wie heeft de natuur zo briljant gecreëerd?
  • Heb ik een bepaald doel in dit leven of doet het er allemaal niet toe?
  • Hoe zit het eigenlijk met de tijd?

Zijn dit dingen die jij je wel eens hebt afgevraagd? Dan is de nieuwsgierigheid er in ieder geval. Mogelijk wil je je verder ontwikkelen.

Hoe weet je dat je klaar bent om je spiritueel te ontwikkelen?

Als je klaar bent voor spirituele ontwikkeling komen de aanwijzingen vanzelf op je pad. Je krijgt bijvoorbeeld een nieuwe collega die hier mee bezig is en jou laat kennis maken met wat er mogelijk meer is. Of je krijgt een folder in de bus van een medium in de buurt die een gratis workshop geeft.

Eigenlijk is het heel simpel. Als je er voor open staat, je aanwijzingen ziet en je het haast als vanzelf opzoekt ben je er klaar voor. Als je er niet klaar voor was zou je dit artikel bijvoorbeeld ook niet lezen. Dan zie je niet wat voor informatie en aanwijzingen er allemaal zijn.

Raakvlak met persoonlijke ontwikkeling

Spirituele ontwikkeling heeft een raakvlak met persoonlijke ontwikkeling. Bij beide durf je kritisch naar jezelf te kijken. Persoonlijke ontwikkeling is alleen gericht op het ontwikkelen van de karaktereigenschappen die je hebt. Je probeert een soort van beste versie van jezelf te worden.

Spirituele ontwikkeling is gericht op het ontwikkeling van je bewustzijn. Je zesde zintuig zeg maar. Je mag het natuurlijk ook gewoon intuïtie noemen. Een iets minder ‘I see dead people’ gehalte. Kijk dit filmpje even als je niet weet waar ik het over heb. Ik krijg er nog steeds kippenvel van.

Negeren van je gevoel

De meesten van ons zijn ster in het negeren van onze intuïtie. We laten wat we doen bepalen door wat we denken en niet door wat we voelen. Heel raar eigenlijk aangezien onze gedachten de hele dag door beïnvloed worden door onze omgeving en je eigenlijk niet zo goed weet welke gedachten van jou zijn en welke van iemand anders.

Daar tegen over staat je gevoel. En je gevoel is iets dat nooit liegt. Jij bent namelijk je gevoel. Dus als je leert luisteren naar je gevoel zal je altijd keuzes maken die passen bij wie jij bent.

Ik zeg niet dat je moet stoppen met nadenken. Zeker niet. Door na te denken kun je jezelf de juiste vragen stellen om verder te komen in je ontwikkeling.

Zorg er vooral voor dat je hoofd en je gevoel goed samenwerken. Laat je hoofd de juiste vragen stellen en je gevoel antwoorden.

spiritueel ontwikkelen

10 Tips om je spiritueel verder te ontwikkelen

Als je serieus aan de slag wilt met je spirituele ontwikkeling heb je mogelijk wat aan onderstaande niet heel erg zweverige tips.

Tip 1: Zoek positieve energie op

Als jij mensen om je heen hebt die op hetzelfde pad zitten als jij versterkt dit elkaar. Dus als jij je omgeeft met mensen die positieve energie om zich heen hebben wordt het voor jou ook makkelijk je spiritueel te ontwikkelen.

Het werkt natuurlijk ook de andere kant op. Als jij de hele dag mensen om je heen hebt waar veel negatieve energie om heen hangt (klagers, zeikerds, pessimisten) heeft dit invloed op jouw ontwikkeling.

Houd in gedachten dat je krijgt wat je geeft. Ga jij mee in de negatieve energie van de mensen om je heen en ga je je ook focussen op de dingen die niet goed zijn in je leven, reken er maar op dat het nog veel vervelender wordt.

Krijg jij het juist voor elkaar om je je focussen op het goede, niet te oordelen en te kijken wat een ander nodig heeft, krijg je dit gegarandeerd terug.

Tip 2: Terug naar de natuur

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is tijd doorbrengen in de natuur. Vooral als je alleen bent. In de natuur is het makkelijker om rust én jezelf te vinden. Zelfs al heb je helemaal niks met spiritualiteit of ben je niet bezig met je ontwikkeling is het goed voor je om tijd door te brengen in de natuur.

Maak geregeld een wandeling in een van de bossen of natuurgebieden bij jou in de buurt. Kies een plek uit waar niet veel mensen komen en laat je telefoon thuis. Kijk met aandacht om je heen en snuif de frisse lucht op. Verwonder over al het moois om je heen en besef je hoe bijzonder de natuur is.

Als je dit beseft kun je misschien ook beter begrijpen hoe bijzonder wij mensen eigenlijk zijn. En hoe bijzonder jij bent. Als je je je hier bewust van bent kom je anders in het leven te staan. Je krijgt meer respect voor het leven en de mensen om je heen. Het wordt makkelijker om het mooie te zien in plaats van je te focussen op de in jouw ogen minder mooie dingen in het leven.

Tip 3: Pak een goed boek

Veel lezen helpt ook bij je spirituele ontwikkeling. En dan natuurlijk niet direct de kasteelromannetjes die zo lekker weglezen. Alhoewel, dit is altijd nog een betere manier van ontspannen dan een avond Netflixen.

Als je je echt wilt verdiepen in de zin van het leven moet je toch echt wat zwaarder werk pakken. Je kunt natuurlijk gaan voor de Bijbel of de Koran maar dat spreekt niet iedereen aan.

Wil je een boek lezen dat niet direct is gekoppeld aan een bepaald geloof dan is De nieuwe aarde van Eckhart Tolle een enorm aanrader. Echt een enorme aanrader.

Als je zoek bent naar iets anders kun je misschien wat vinden in deze lijst. Hier heb ik 11 boeken beschreven die mij persoonlijk veel gebracht hebben. Stuk voor stuk pareltjes.

Tip 4: Start met mediteren

De basis van spiritualiteit is het hebben van rust. Een goede manier om rust te vinden en even los te komen van alle dagelijkse bezigheden is meditatie. Wanneer je gaat mediteren word je je er bewust van dat je gedachten maar gedachten zijn en dat ze komen en gaan. Met dit besef wordt het veel makkelijker om dingen los te laten. Jij bent je gedachten niet. De echte jij zit van binnen.

Wanneer je begint met mediteren hoef je niet direct grote wonderen te verwachten. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk in het begin. Maar als je iedere dag een paar minuten oefent wordt je er al snel handiger in en ga je vanzelf de voordelen ervaren. Als je besluit om te beginnen met mediteren heb je misschien wat aan deze tips.

Tip 5: Luister naar je intuïtie

Ieder mens bestaat eigenlijk uit drie delen. Je lichaam, je mind (brein) en je ziel. Dat we een lichaam hebben en een brein dat voor ons waarneemt en denkt is voor iedereen te begrijpen. Dat we daarnaast ook nog een ziel hebben is minder grijpbaar en dus lastig te accepteren voor sommige mensen.

Alle drie de delen hebben hun eigen taal. Je lichaam laat iets weten door bijvoorbeeld pijn, kippenvel of transpireren. Je mind zet waarnemingen en gedachten om in woorden. Je ziel laat van zich horen aan de hand van je gevoel, je intuïtie. Als je leeft vanuit je gevoel leef je spiritueel gezien de hoogste manier van leven.

Het is voor veel mensen alleen ontzettend moeilijk om te voelen van de ziel duidelijk wil maken. We leven zo volgens bepaalde normen, waarden en patronen dat we onze intuïtie zijn ‘kwijt geraakt’. Het zit er natuurlijk gewoon bij iedereen maar vaak wordt het overschreeuwd door je gedachten.

Tip 6: Train je intuïtie

Als je wilt leren luisteren naar je je intuïtie is het belangrijk om te oefenen. Zie je intuïtie als een spier die je al heel lang niet gebruikt hebt. Je moet je intuïtie dus gaan trainen.

Dit doe je door jezelf de hele dag door vragen te stellen en je intuïtie antwoord te laten geven. Dit hoeven geen diepgaande vragen te zijn. Begin met kleine simpele dingetjes.

Welke kleding geeft mij vandaag het gevoel dat ik nodig heb? Zal ik vandaag met de auto gaan of met de fiets? Waar liggen mijn sleutels? Wie van mijn vriendinnen bel ik om een wijntje mee te drinken?

Hoe meer je traint, hoe sterker je intuïtie wordt. Je zal versteld staan over hoeveel wijsheid er verscholen zit.

Tip 7: Tarot kaarten leggen

Wat ook enorm helpt bij het leren luisteren naar je gevoel is het leggen van tarot kaarten. Voor de beginnende spirituele ontwikkelaar wellicht nog een brug te ver maar als je de zweverigheid weg kunt denken is het een enorm handig en praktische tool om inzicht te krijgen in je eigen gevoel.

Leg af en toe eens de drie kaarten die wat zeggen over je verleden, heden en toekomst en geef je intuïtie de kans om je de inzichten te geven die je nodig hebt om verder te komen. Je zal je verbazen over de wijsheid die in jou schuilt.

Ikzelf trek dagelijks één kaart uit onderstaande kaartenset. Heel erg helpend om in je kracht te komen en je weg te vinden in alles wat je doet. Daarbij zijn de boodschappen van deze kaarten niet alleen heel erg inspirerend, de kaarten zelf zijn ook een cadeautje om naar te kijken.

Tip 8: Leer het verschil kennen tussen angst en intuïtie

Er is een groot verschil tussen angst en intuïtie. Je angst is een schild dat je in je leven hebt opgebouwd om je te beschermen. Maar ditzelfde schild weerhoudt ons er vaak van voor de dingen te kiezen die we echt willen. Die echt bij ons passen.

Angst is het stemmetje in je hoofd dat bezwaren op roept. Of dat roept dat je bepaalde dingen niet kan. Intuïtie werkt juist vanuit aanmoediging.
Natuurlijk kan je intuïtie zich wel manifesteren in een naar gevoel. Vaak is dit de angst die allerlei redenen opwerpt om maar niet uit je comfort zone te stappen.

Als je voorbij dit gevoel kan kijken weet je dat dat het je intuïtie is omdat het je diep raakt. Je wéét gewoon dat het klopt wat je gevoel zegt.

Tip 9: Leef in het nu

Besef je goed dat je alleen in het nu iets kan veranderen. Het heeft dus geen zin om te piekeren over dingen die in het verleden zijn gebeurd. Ook heeft het geen zin om je druk te maken over de toekomst.

Wanneer je vanuit het nu leeft kom je meer in contact te staan met je gevoel en is het duidelijker wat je moet doen. Laat gedachten en emoties komen en gaan zonder er direct iets mee te willen doen. Zo geef je je intuïtie de ruimte om gehoord te worden.

Een boek wat heel helpend is om in het nu te komen is ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Toll. Een erg fijn en verhelderend boek.

Tip 10: Blijf nieuwsgierig en vind je eigen antwoorden

Je spiritueel ontwikkelen doe je door nieuwsgierig te blijven. Door vragen te stellen en door zelf na te blijven denken. Het is heel goed om een mentor te hebben of mensen om je heen die je verder helpen maar pas hierbij op dat je niet vast komt te zitten in andermans ideeën. Hou je eigen gedachten en laat je niks aanpraten.

Je spiritueel ontwikkelen betekent dat je je eigen pad bewandeld. Niet dat van een ander. Alleen jij kan weten en voelen wat in jou zit. Dus zoek je eigen waarheid en vind je eigen antwoorden.

Je spiritueel ontwikkelen gaat trouwens niet aan een stuk door. Je zal merken dat het in fasen gaat. De ene periode ben je druk met alles wat in je leven gebeurt (en dat moet ook) om vervolgens weer de behoefte te krijgen om verder op onderzoek uit te gaan. Voel je hier niet schuldig over of denk niet dat je het verkeerd doet als je ontwikkeling zo verloopt. Het is jouw ontwikkeling dus het is altijd goed.

Verder aan de slag met jouw ontwikkeling?

Wil je verder aan de slag met jouw spirituele en persoonlijke ontwikkeling? Schrijf je dan hier even in voor mijn nieuwsbrief en ontvang mijn nieuwste blogs, tips en inzichten in je mailbox.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën - Change of Heart
Door

Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën - Change of Heart

op 06 Jan 2017

[…] Spiritueel ontwikkelen: voor zweefteven of ook voor jou? […]

Reactie plaatsen