Die Buddha is zo gek nog niet

Je kent vast wel de uitspraak: het gaat niet om de bestemming maar om de reis. Deze mag dan wel van Buddha zijn maar ik vind het echt zo’n uitspraak die er vanuit gemak vaak in wordt gegooid op het moment dat de bestemming even onbekend is. Wanneer je plannen in duigen vallen en alles anders loopt dan je had gehoopt.

Voor iemand die op zo'n moment met deze tekst komt voel ik even niet zoveel liefde. En dan breng ik het nog heel netjes. Maar, hoe irritant ook, de persoon in kwestie heeft wel gelijk.

De bestemming is namelijk altijd in de toekomst. Wanneer je je bestemming hebt bereikt, heb je alweer een andere bestemming voor ogen. Het zit in ons mensen om altijd maar ergens naar toe te werken. Om ons te ontwikkelen.

En dat ontwikkelen, dat is dus de reis. Waar het volgens Buddha dus om en over gaat. De reis is namelijk het enige dat we daadwerkelijk kunnen ervaren. In iets wat nog niet is (de bestemming dus) kunnen we dat niet. Wél kunnen we visualiseren (hip woord voor fantaseren) en dat geeft weer richting aan wat we creëren en in de wereld zetten. Dit laatste, manifesteren, gebeurt dus echter wel weer in het nu. Volg je me nog???

De bestemming is dus voornamelijk richting gevend. Daarnaast werkt de bestemming ook inspirerend. Maar ook dat fijne vuurtje van binnen ervaar je alleen in het NU.

Dus. Los van dat deze vrolijke meneer Buddha met zijn bolle buik geen leugens vertelt is het dus belangrijk om je te realiseren dat het NU is waar de magic happens. Niet pas als je je grote liefde hebt gevonden. Niet pas als je eindelijk die functie hebt waar je al jaren op zit te azen. En al helemaal niet pas als je vijf kilo lichter bent en je weer in die fijne jeans past die al drie jaar in de kast ligt te wachten tot je billen weer wat gekrompen zijn. En ja, ook ik heb zo'n broek in de kast liggen.

Het doel van het leven

Het doel van het leven is (althans in mijn optiek) namelijk om het leven te ervaren. En dat doet jouw ziel door mens te zijn. Door gevoelens te ervaren in het lichaam dat je hebt gekregen waardoor je kunt groeien in bewustzijn en je steeds dieper kunnen openen voor het leven.

Precies daar in dat diepe openen voor het leven zit de zingeving, En echt waar, dat gebeurt gewoon f*cking in het nu. Tijdens het strijken, tijdens het uitlaten van de hond, terwijl je in de file staat, al wachtend in de rij bij de bakker en terwijl je je aan het inzepen bent onder de douche. Ieder moment IS de reis en daarmee het doel van het leven.

Aan jou dus om zoveel mogelijk van die momenten in het nu te benutten om bewust te mee te maken. Niet alleen het licht en de happy feelings maar ook het donker en alle heftigheid die daarbij komt kijken.

Want ik weet ook wel dat het leven niet alleen maar over heerlijk geurende roosjes en schattige fluffy puppy’s gaat. Misschien gaat jouw reis op het moment door een donkere tunnel en kun je even niet zien of er überhaupt ooit ergens nog licht komt.

En als dat zo is, misschien helpt het je dat ook ik (net als ieder ander mens) van tijd tot tijd door diepe dalen reis en in diepe zwarte gaten val waar het soms lijkt alsof ik nooit meer zal stoppen met vallen.

Wanneer dit het geval is zijn er twee zinnetjes die mij op de been houden en die ik dan bij tijd en wijle als een mantra herhaal.

De eerste is: this too shall pass 

Want dat is precies hoe het werkt. Ergens komt er een einde aan het donker en wordt het weer licht. En als het licht wordt zal je zien dat je reis door het donker niet voor niets is geweest. Je hebt het volgende level gehaald zonder game over te gaan. Je bent sterker en krachtiger dan ooit en weer een stukje dichter bij wie jij in essentie bent.

De tweede is: ik ben precies waar ik op dit moment moet zijn. 

Herinner jezelf er aan als je in het donker zit dat je blijkbaar weer wat te leren hebt. Want jezelf ontwikkelen gebeurt simpelweg niet op het moment dat alles van een leien dakje gaat. Ontwikkeling ontstaat pas op het moment dat er iets flink gaat schuren in de buitenwereld. Zonder wrijving immers geen glans toch?

Wanneer het pijnlijk begint te worden, word je gedwongen om naar binnen te keren om te ontdekken wat je te leren hebt. Of niet natuurlijk maar dan kun je er donder op zeggen dat het nog wel even donker blijft. Of de les die je te leren hebt komt op een later moment in je leven weer aan je deur kloppen. Net zo lang en net zo vaak tot jij bereid bent om je les te leren.

Het is allemaal niet zo belangrijk

Kortom, het is dus eigenlijk niet zo belangrijk om grootse doelen te hebben in het leven. Zolang je maar voldoende wakker bent voor alles wat er nu is en bereid bent om te ervaren wat er te ervaren valt. Dat is het enige wat telt.

Dus als je momenteel even niet weet welke kant het op moet gaan is dat blijkbaar wat je nu nodig hebt om te ervaren voor jouw ontwikkeling. Kunnen rusten in het 'niet weten' en leren vertrouwen op wat komen gaat. Een hele waardevolle les.

Laat dus vooral lekker los dat je de wereld moet redden (de planeet zou wel fijn zijn by the way), een miljoen op je bankrekening moet hebben staan of profvoetballer moet worden. Het doet er gewoon niet zoveel toe. Behalve als jouw ziel er heel erg blij van wordt natuurlijk, dan doet het er zeker wel toe.

Maar wat je ook doet, leef vooral je leven. Ervaar alles wat er te ervaren valt. En wees vooral een beetje lief voor de andere bewoners van de planeet (ook de diertjes please). Niet dat dit laatste voor 'het leven' uitmaakt maar voor mij wel. Vrede op aarde ;-)

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen