In bed met Lilith: van angst naar inzicht
31 mei 2022 

In bed met Lilith: van angst naar inzicht

Laatst lag Lilith bij mij in bed. Niet letterlijk natuurlijk. Al voelde het wel zo. Ik ga er gemakshalve maar vanuit dat het een levensechte droom was. Maar een droom of niet, ik schrok me dood natuurlijk. 

Als je dan toch een mythologisch figuur in je bed moet hebben zou ik in eerste instantie niet voor haar kiezen. Want, voor de mensen die Lilith niet kennen, Lilith is een vrouwelijk demonisch figuur uit de Joodse mythologie. En een niet heel erg aantrekkelijke helaas. Daarbij komt dat ze had geprobeerd zich te vermommen als kind zodat ik zou denken dat ze mijn oudste zoon was maar dat maakte haar helaas alleen maar enger. 

Dat Lilith uiteindelijk een lekker plekje vond naast mij in bed stond ik eigenlijk niet gek van te kijken. In de week voorafgaand aan deze ontmoeting kwam ze al verschijnende keren op mijn pad. Onder andere in het boek dat ik las (de Kabbalist van Geert Kimpen) en in een serie op Netflix (the Witcher). Beide aan te raden overigens.

Wanneer Lilith in mijn bed mijn hand vastpakt en ik me besef dat dit niet mijn zoon is, schiet ik overeind. Terwijl ik haar koude hand nog in die van mij voel doe ik snel mijn nachtlampje aan. Ik voel me net een klein kind dat bang is voor het monster onder haar bed. Haar energie is nog voelbaar in mijn slaapkamer. Met het hart in mijn keel bedenk ik me dat het nu misschien toch echt tijd wordt om eens uit te zoeken wat ze mij wil vertellen.

Schaduwwerk

Vanuit de astrologie weet ik dat Lilith een punt is in je horoscoop dat alles vertelt over de eigenschappen die je het liefst wil verbergen (ook voor jezelf) maar tegelijkertijd een bijzonder krachtig deel is van je persoonlijkheid. Mits je dit onder ogen wilt zien en kunt transformeren naar eigenschappen die vóór je werken tenminste.

Omdat ik nog te bang ben om het licht weer uit te doen en te gaan slapen besluit ik direct de koe bij de horens te vatten. Ik pak mijn laptop en vraag Google om hulp. 

Als eerste zoek ik dus op waar Lilith staat in mijn horoscoop. Ik zie dat ze in Waterman staat, wat onder andere aangeeft dat ik voortdurend in situaties terecht kom waarin ik het gevoel kan krijgen in mij vrijheid te worden beperkt. Ik schiet in de lach. Meer kloppend had het niet kunnen zijn. 

Vervolgens zoek ik op waar Lilith als archetype voor staat. Ik kom tegen dat Eva (die uit de rib van Adam is gemaakt) niet de eerste vrouw was van Adam. God had namelijk eerder en tegelijk met Adam een andere vrouw geschapen: Lilith. Zij ging in op Adam zijn voorstel om seks te hebben maar ze weigerde om onderop te liggen, aangezien ze tegelijk en van dezelfde stof waren geschapen. In haar ogen (en die van mij) was zij dus gelijk aan hem. In een notendop: ze kregen ruzie, God werd boos en Lilith vluchtte de woestijn in waar ze orgies had en demonen baarde.

Ik lig in een deuk. Ik mag deze vrouw nu al. Maar waarom ze nou precies naast mij in bed kruipt begrijp ik nog steeds niet precies. Mijn zoektocht duurt dus nog even voort.

De boze bui van God

Als ik verder lees ontdek ik dat God vervolgens drie engelen stuurt om haar terug te halen, onder het dreigement dat elke dag honderd van haar demonische kinderen sterven als ze weigert. Lilith laat zich echter niet chanteren (good for her) en vele van haar kinderen overleven de boze bui van God niet. Hierop zweert ze dat ze elk pasgeboren kind zal kwellen in hun eerste dagen op aarde.  

Als gevolg van deze legende werd vroeger dus gedacht dat Lilith aan het werk was wanneer pasgeborene baby’s vlak na hun geboorte stierven. Lilith wordt dus van oudsher geassocieerd met het kwaad, het verleiden van mannen en kindermoord.

Hmmm ok, in het kwaad en het verleiden van mannen kan ik me nog wel in vinden maar kindermoord? Die jongens van mij plak ik geregeld graag achter het behang maar veel verder dan dat ga ik echt niet. Ik zoek nog even verder in de hoop dat het archetype van Lilith ook wat positieve eigenschappen in zich heeft.

Vrijgevochten vrouw

Godzijdank ontdek ik dat Lilith in de moderne tijd wat positiever wordt gewaardeerd. Ze wordt met name geassocieerd met ‘vrijgevochten vrouw’. Een vrouw met een flinke dosis (sexual) empowerment. Ok, daar kan ik wel wat mee.  

Lilith is dus een vrouw die wordt uitgesloten om haar vrouwelijke kracht en haar levensenergie. Ze verandert in een furie op het moment dat ze niet mag zijn wie ze ten diepste is. Er begint een lampje te branden. Eigenlijk is het helemaal niet gek dat Lilith mij de stuipen op het lijf jaagt ’s nachts. Ik ben haar aan het uitsluiten.

Terugkijkend naar de jaren die achter mij liggen kan ik in één keer zien hoelang ik al volledig vaar op mijn mannelijke energie (Yang). De doelgerichte energie die gericht is op dingen in de wereld zetten. Heel erg bruikbaar wanneer je je leven opnieuw aan het inrichten bent maar, wanneer niet in balans, behoorlijk uitputtend. 

Mijn vrouwelijke energie (Yin), de ontvangende energie, het in de rust gaan en vanuit daar de flow van het leven te volgen, laat ik al een tijdje achterwege. Mijn ego denkt namelijk dat ik alleen wat kan bereiken als ik op mijn hoofd te vertrouw en niet wanneer ik mijn innerlijke stroom volg. 

Daarnaast spiegelt Lilith mij dat ik meer in mijn vrouwelijke kracht mag gaan staan. Dat ik als vrouw minstens zoveel heb in te brengen als een man en dat het echt niet nodig is om mij aan te passen of mij onderschikt op te stellen. Stiekem ben ik daar van nature toch al veel te eigenwijs voor maar ik mag dit duidelijk meer in het licht zetten. 

Samenvattend en om het in de context van Lilith haar strijd met Adam houden: ik mag wat vaker bovenop. Helder.

Terwijl ik mijn laptop dichtklap ben ik Lilith dankbaar dat ze de moeite heeft genomen om mij de stuipen op het lijf te jagen. Mijn angst is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de stukjes in mij die het verdienen om op de voorgrond gezet te worden. 

Even twijfel ik als ik mijn nachtlampje uit doe. Wat nou als ze terug komt? Maar iets in mij vertelt mij dat ze dat niet zal doen. Ze heeft haar punt gemaakt. 

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen