arrow_drop_up arrow_drop_down

Zinloze gedachten vervangen

Je kent het vast wel. Je ligt in bed en je gedachten gaan lekker hun eigen weg. Ze fladderen van hier naar daar en soms komen ze uit op onderwerpen waar je helemaal niet over na wilt denken.

Zo lag ik laatst in bed te denken aan wat mijn bloedjes van kinderen allemaal wel niet kan gebeuren. Hele nare gedachten zijn dat. Ook hele zinloze gedachten want ze hebben geen enkele functie. Door na te denken over alle gevaren behoed ik ze niet van de dingen die misschien ooit (maar waarschijnlijk nooit) in de toekomst gebeuren.

Mijn gedachten

Gelukkig ben ik me er tegenwoordig aardig bewust van wat ik allemaal denk. En dat ik hier zelf invloed op heb want het zijn mijn gedachten. Ik word er ook steeds beter in om bepaalde gedachten uit mijn hoofd te bannen en na te denken over leukere dingen.

Of ik kies gedachten uit die in ieder geval zinvol zijn. Ik maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje in mijn hoofd, bedenk wat ik ga koken als de familie komt of ik bedenk wat een planning voor de volgende dag is.

Oordelen

En zo werkt het niet alleen met angstige gedachten maar ook met gedachten waarin je oordeelt over een ander. Want man, wat zijn mensen er goed in om wat te vinden van een ander. En het erge is dat de meeste mensen (waaronder ikzelf) deze gedachten niet hardop durven uit te spreken.

En als ze dat toch doen, doen ze het nooit in het gezicht van de ander maar lekker achter hun rug om. Bijvoorbeeld hard roepen dat ze een hekel hebben aan buitenlanders maar dit niet tegen een buitenlander zelf durven te zeggen. Zou ik ook niet doen maar ik ben gelukkig ook geen racist.

Geen ruimte meer

Het jammere is dat als jouw gedachten gevuld zijn met negatieve en zinloze gedachten er geen ruimte meer is om ergens anders over na te denken. Je kunt namelijk niet twee dingen tegelijkertijd denken.

Is jouw brein dus bezig met de veel te dikke enkels van de buurvrouw of het buitenlandse gezin dat in het dorp is komen wonen, is er geen ruimte meer om na te denken over wat een gezegend mens je bent. Of je creatieve idee uit te werken in je hoofd. Of voorpret te hebben voor het reisje naar Rome samen met je moeder.

Jouw keuze

Belangrijk is dat je je er bewust van bent dat je zelf bepaald wat je denkt. Je hoeft dus niet te oordelen over een ander of negatieve dingen te denken over jezelf. Dat is een keuze. Als je wilt kun je deze gedachten direct uitbannen en aan wat anders denken.

Kies er dus voor om te lekker te fantaseren over Orlando Bloom of Michiel Huisman in plaats van je druk te maken over wat een ander vindt van de keuzes die jij maakt. Of bedenk een plan om je lief te ontvoeren voor een romantische weekendje weg in plaats van je te frustreren over waarom je de putten in je billen maar niet weg krijgt.

Het kan helpend zijn om een vaste blije gedachte te kiezen die je kunt gebruiken als je merkt dat je aan negatieve dingen denkt. Laat je me even weten welke blije gedachte dit is voor jou?

Praktische anti stress oefeningen die ècht helpen - Change of Heart
Het grote geheim achter succes - Change of Heart
Reactie plaatsen