Ben jij erg kritisch op jezelf? Zeg vaarwel tegen je innerlijke criticus

Ben jij erg kritisch op jezelf? Zeg vaarwel tegen je innerlijke criticus

‘Stomme trut, je weet dat het niet goed gaat, waarom dan toch doen?’ ‘Die broek kun je echt niet aan, met dat rolletje over die rand.’ ‘Zie je wel dat het je niet lukt dat rondje hard te lopen zonder te stoppen.’ ‘Waarom regel je het niet direct als je weet dat je het gaat vergeten?’

Maak kennis met Kenau, mijn meest dominante mentale mol. We hebben allemaal verschillende mentale mollen. Samen vormen zij je innerlijke criticus. Kenau is mijn meest dominante mentale mol. Zij is echt een enorme bitch en weet me altijd een slecht gevoel te geven over mezelf. Voor haar doe ik het nooit goed en voel ik me schuldig als ik de volle wasmand laat staan tot de volgende dag.

Dat uitstellen van dingen wordt trouwens veroorzaakt door Doris. Doris is mijn innerlijke slampamper. Doris zorgt ervoor dat ik nog een extra glaasje wijn inschenk. Dat ik te laat uit bed kom. Dat ik het sporten afzeg en mijn administratie maar blijf uitstellen. Doris is dol op de makkelijke weg en probeert me zo vaak als het kan mee te sleuren.

In de clinch

Kenau en Doris kunnen het dan ook niet zo goed vinden met elkaar en liggen geregeld met elkaar in de clinch. En dat geef mij een enorm onrustig gevoel. Het gevoel dat je hebt als je ’s avonds op de ploft waardoor je toch niet echt lekker ontspannen zit. Het gevoel wat ervoor zorgt dat je toch vaak weer op staat om de keuken nog even te stofzuigen. Dit laatste heb ik trouwens niet heel erg vaak en daar irriteert Kenau zich mateloos aan.

Het lastige is dat het nooit goed is wat ik doe. Als ik doe wat Kenau wil gaat Doris schreeuwen dat ik relax moet doen en als ik tijd voor mezelf neem roept Kenau aan een stuk door dat ik een lui varken ben. Klinkt gezellig hè?

Domineren van mijn innerlijke criticus

Naast Kenau en Doris heb ik nog meer mentale mollen maar die kan ik na 36 jaar wel aardig handelen. Kenau en Doris domineren duidelijke mijn innerlijke criticus. En het lastige is dat allebei het tegenovergestelde willen van mij.

Gelukkig weet ik ze steeds beter de mond te snoeren. Daarom heb ik ze ook van die belachelijke namen gegeven. Zodat ik weet dat ik ze niet al te serieus moet nemen. Naast het geven van gekke namen heb ik ze ook een kleur gegeven. Kenau is gifgroen en Doris is lila. Zegt genoeg over hun persoonlijkheid lijkt me.

Heb jij ook erg dominante mentale mollen? Met onderstaande tips kun je ze misschien wat beter op hun plek zetten.

Tip 1: Maak ze herkenbaar

Het begint dus bij een gekke naam voor je grootste en meeste dominante mentale mollen. Bedenk vervolgens hoe ze er uit zien. Zijn ze groot of klein? Lijken ze op trollen, snorkels of lego poppetjes? Hebben ze haar? Hebben ze kleren aan?

Misschien hebben ze zelfs wel een staart en hoorntjes zoals de Duivel? Het zijn jouw mentale mollen dus jij bepaald hoe ze er uit zien. Hoe gekker ze eruit zien, hoe makkelijker het voor jou is om te beseffen dat het niet altijd waar is wat ze zeggen.

Tip 2: Schrijf op

Noteer wat jouw mentale mollen allemaal tegen je zeggen. Zo kun je heel duidelijk zien wat voor een mentale mollen jij hebt en of ze gelijk hebben of niet. Je gaat ook zien hoe tegenstrijdig ze soms zijn. Door de mollen te herkennen en te weten wat hun doel is, kun je veel beter relativeren wat ze je proberen wijs te maken.

Tip 3: Besef dat jij het niet bent

De stem van jouw innerlijke criticus is niet jouw stem. Het is de stem van alle normen en waarden en oordelen die je hebt verzameld in de tijd dat jij op aarde bent. Zie jouw mentale mollen dan ook als iets ‘externs’ en behandel ze ook zo.

Neem wat ze zeggen niet direct aan voor waarheid. Beoordeel vanuit jezelf of de mentale mol gelijk heeft of niet. Natuurlijk kan jouw mentale mol gelijk hebben maar vaak is het nooit zo zwart-wit als jouw mol beweert.

Ik ben ontzettend benieuwd welke mentale mollen jouw innerlijke criticus domineren. En vooral ook hoe ze er uit zien en wat hun naam is. Laat je het hieronder even weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Anita
Door

Anita

op 07 Dec 2016

Gave tips! Ik ga het uitproberen,dankje

Bregtje
Door

Bregtje

op 07 Dec 2016

Dankjewel Anita. Benieuwd of je er wat aan hebt :-)

Drie inzichten die je leren luisteren naar je gevoel - Change of Heart
Door

Drie inzichten die je leren luisteren naar je gevoel - Change of Heart

op 20 Mar 2017

[…] Ben jij erg kritisch op jezelf? Zeg vaarwel tegen je innerlijke criticus […]

Liegen tegen jezelf: ook jij doet het - Change of Heart
Door

Liegen tegen jezelf: ook jij doet het - Change of Heart

op 20 Mar 2017

[…] Ben jij erg kritisch op jezelf? Zeg vaarwel tegen je innerlijke criticus […]

Reactie plaatsen