Wat is gezond eten? Pas op voor deze 'gezonde' producten!

Wat is gezond eten? Pas op voor deze 'gezonde' producten!

Ik zie het veel om me heen maar ik moet zeggen dat ik er zelf ook wel eens in trap. Meer eten van gezond eten dan gezond is omdat je denkt dat het wel kan omdat het gezond is. Volg je me nog?

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om te onderzoeken wat gezond eten is en of het eigenlijk wel zo gezond is als je denkt dat het is. Dit artikel geeft antwoord op deze twee vragen.

Onderzoek toont aan dat gezond eten tegen je kan werken

Uit onderzoek van de University of Texas is gebleken dat gezond eten tegen je kan werken. Dit klinkt heel gek maar het is wel waar. De uitkomt van het onderzoek was namelijk dat je geneigd bent om meer te eten als je het idee hebt dat het betreffende voedingsmiddel goed voor je is.

Popcorn

Aan het onderzoek hebben twee groepen deelgenomen. Beide groepen kregen popcorn te eten. De groep kreeg te horen dat de popcorn ‘gezond’ was en de andere groep kreeg te horen dat de popcorn ongezond was. En wat denk je?

De groep die het idee had dat de popcorn gezond was at twee keer zoveel van de popcorn. Schrikken hè? De oorzaak is dat je hersenen je het gevoel geven dat je minder vol zit als je voedsel eet dat gezond is. Of waarvan je denkt dat het gezond is.

Koekjes

In een ander onderzoek werd deze conclusie bevestigd. Hier kregen mensen een koekje waarbij tegen de een werd gezegd dat het gezond koekje was en tegen de ander dat het om een ongezond koekje ging. Het koekje was in beide gevallen exact hetzelfde.

De uitkomst van dit onderzoek was dat de mensen die het ‘gezonde’ koekje aten naderhand meer trek hadden en dus het gevoel hadden minder vol te zitten.

We mogen meer van ons zelf

Naast dat je hersenen je de verkeerde signalen kunnen geven zijn mensen ook geneigd om zichzelf meer toe te staan als ze gezond eten. Onder het mom van ‘het is toch gezond?’.

Het gevaar is namelijk dat de gezonde producten ook gewoon calorieën bevatten en je er ook te dik van wordt als je er teveel van eet. Van een gezond bordje bami van 600 calorieën kun je even dik worden als van een patatje met mayonaise waar ook 600 calorieën in zitten.

Calorieën zijn calorieën

Nu zeg ik natuurlijk niet dat je net zo goed patat kunt gaan eten want daar zitten natuurlijk veel minder voedingsstoffen in. Maar wees je er wel bewust van dat je niet onbeperkt kunt eten van ‘gezond’ eten onder het mom van ‘het is goed voor me’ en ‘ik word er toch niet dik van’. Aan het eind van de dag gaat het toch om het aantal calorieën op de balans. Of het nou gezonde calorieën zijn of niet.

wat is gezond eten

De meest gevaarlijke producten

Light en 0% vet

Het meest gevaarlijk zijn nog de producten waar je van dénkt dat ze gezond zijn. Denk hier met name aan de producten waar ‘light’ voor staat. Of de 0% vet producten. Deze producten zitten vaak vol andere troep en bevatten soms zelfs meer calorieën dan de ‘slechte’ variant.

Kijk voor de grap maar eens op de etiketten. Je schrikt je een ongeluk. Als je weet wat alle ingrediënten betekenen tenminste want dat doen de fabrikanten erg slim. De meeste mensen haken af als ze al die ingewikkelde termen zien.

Food that sucks

Naast de ‘light’ en 0% vet producten zijn er ook nog heel veel ‘gewone’ producten waarvan denken dat ze gezond zijn. Om je een beetje een beeld te geven naar wat je zonder problemen naar binnen werkt terwijl je denkt dat het gezond is, heb ik een lijstje opgesteld van food that sucks. Met andere woorden: eten waar je nog een keer extra over na moet denken voor je het naar binnen schuift.

1. Maaltijdsalades

Als we haast hebben en we even gauw wat moeten eten denken veel van ons dat we een gezonde keuze maken als we een kant en klare maaltijdsalade uit de koeling van de supermarkt grissen. Nou niet dus.

Door de grote hoeveelheid dressing, croutons, kaas en andere calorierijke ingrediënten heb je vaak een verborgen caloriebom te pakken. Let dus goed op welke salade je pakt en mik niet het hele zakje dressing over de sla als je een paar pondjes kwijt wilt.

2. Vruchtensap

Ondertussen bij de meeste mensen wel bekend door de nieuwe schijf van vijf maar just to be sure: vruchtensapjes zijn niet gezond. En nee, ook iedere dag een glaasje verse jus bij het ontbijt is niet ok. Vruchtensap zit boordevol suikers. Helemaal als het een sapje uit een pak is want dan wordt er nog extra suiker (en andere troep) toegevoegd.

3. Sushi

Deze vond ik zelf echt shocking. Bij gezond eten denk je toch direct aan sushi? Sushi is toch super gezond en veilig als je een beetje op je lijn let?

Helaas is dit niet altijd het geval. De rijst van de sushi zit vaak vol met suiker of gezoete rijstazijn. En als je gek bent op de California Roll of andere varianten, hier zit vaak veel mayonaise in.

En dan heb ik het nog niet eens over al het zout dat in de sojasaus zit of de gefrituurde torpedogarnaal. Oh, en ook al zijn de vetten in de zalm en avocado gezonde vetten, hier zitten wel heel veel calorieën in.

Als je op je lijn let is het dus veilig om te gaan voor de stukjes sushi met komkommer, tonijn of garnaal. En laten dat nou net de stukjes zijn die altijd blijven liggen omdat ze het minst lekker zijn. Balen hè?

4. Mueslirepen

Ze klinken best gezond. En met muesli op zich is ook niet veel mis. Maar de mueslireep is toch iets wat je niet te vaak ik je tas moet gooien. Ze plakken vaak ook behoorlijk en dat zou al genoeg moeten zeggen. Ze zitten vol met suikers.

Je kunt dus beter gaan voor een bakje kwark met muesli (geen cruesli!) als alternatief tussendoortje. Dat bakje kwark zou ik trouwens ook niet zo in je tas gooien. In ieder geval niet zonder deksel maar ik neem aan dat je dat begrijpt.

5. Yoghurtijs

Met yoghurtijs denken we een beter alternatief te hebben dan een gewoon ijsje. Maar niets is minder waar. Veel yoghurt wordt tegenwoordig warm verwerkt. Hierdoor worden veel nuttige bacteriën die yoghurt gezond maken gedood.

Om dan ook nog een lekkere smaak aan de yoghurt te geven wordt er meestal glucosestroop of fructosestroop toegevoegd. En dat wil zeggen dat er suiker in zit. Vaak veel suiker.

6. Vegetarische groenteburgers en andere varianten

Om de vegetarische producten een prettige textuur te geven wordt door de fabrikant de groenteburger vaak volgestopt met gluten, soja, mais en zetmeel. Het vult flink en je krijgt een flink berg calorieën binnen.

Vaak ook omdat deze producten zich in de pan volzuigen met de olie of boter waar je in bakt. Helaas zit in het vulmateriaal (gluten, soja etc.) weinig voedingstoffen waardoor je binnen no time weer ontzettende trek hebt.

7. Sportdrankjes

Ik sta er bij de sportschool altijd van te kijken en snap de logica ook niet. Ben je je een uur uit de naad aan het sporten om wat calorieën te verbranden, neem je na die tijd (of zelfs tijdens) een sportdrankje waar ontiegelijk veel suiker in zit.

Sportdrankjes zijn bedoeld voor marathon lopers of mensen die andere zware lichamelijke inspanningen verrichten. Maar als jij minder dan twee uur sport kan jouw lijf dat echt prima handelen zonder je tekorten aan te vullen met een sportdrankje. Pak dus gewoon een glas water anders sport je echt voor niks. Zonde!

8. Studentenhaver en andere notenmixen

Studentenhaver begon ooit heel gezond met gezonde ingrediënten zoals gedroogd fruit en noten. Tegenwoordig zie ik varianten staan met suikerpinda’s, chocolade pinda’s, gezouten nootjes, chocolade rozijnen en zelfs smarties.

Chocolade is op zich niks mis mee maar dan heb ik het wel over de pure variant van minimaal 85%. Overigens zit in gedroogd fruit ook heel veel suiker dus werk dat ouderwets gezonde bakje studentenhaver ook niet in een keer naar binnen.

9. Couscous

Couscous kennen we allemaal wel en wordt tegenwoordig niet alleen door de allochtone Nederlanders gegeten maar ook door de autochtone Nederlanders. Het staat bekend als een gezond product maar helaas valt dat tegen.

Couscous is namelijk geraffineerde tarwe. Tijdens het raffineren wordt de tarwe ontdaan van zijn mineralen en vitaminerijke zemelen en kiemen. Hierdoor ontbreken dus essentiële voedingsstoffen. Daarbij komt dat geraffineerde tarwe ook nog eens moeilijk verteerbaar is. Couscous valt dus duidelijk niet onder de categorie gezond eten.

10. ‘Vetvrije’ levensmiddelen

Op de verpakking staat meestal in grote letters Low Fat of Vet Vrij. Er zal dan misschien wel minder vet in zitten maar dat wordt gecompenseerd door de chemische ingrediënten en ongezonde suikervervangers.

Ook zitten er in verhouding veel meer koolhydraten in deze producten dan in de gelijkwaardige, maar volvette, varianten. En omdat je denkt dat het een gezonde variant is, is de kans groot dat je er meer van eet dan je zou doen bij de ‘normale’ variant.

11. Gebakken aardappelen

Aardappelen hebben een extreem hoge glycemische waarde, zelfs hoger dan suiker. Als je ze bakt in de pan of frituur zijn ze ook nog eens moddervet en echt heel veel voedingswaarde zit er niet in.

Natuurlijk is het heerlijk om af en toe eens aardappelen te bakken of patatjes te eten, maar varieer met andere producten zoals rijst en (volkoren) pasta.

12. Energierepen

In energierepen zit belachelijk veel suiker en dus heel veel calorieën. Energie geven doen ze zeker maar helaas voor maar een korte periode. Door alle suikers krijg je een enorme boost maar daarna zakt je energieniveau als een kaartenhuis in elkaar.

Met het gevaar dat je vervolgens nog een reep pakt om weer een energieboost te krijgen. Ver uit de buurt blijven van die repen dus.

13. Kant-en-klare ontbijtproducten

Cornflakes, honeypops, voorverpakte brinta, je dag beginnen met zoveel suiker is echt het slechtste wat je kunt doen. Neem bijvoorbeeld die zakjes Brinta. Je denkt dat het gezond is, maar een zakje van 23 gram bevat 14 gram suiker.

Ook al vind je suikervrij eten onzin, als je alleen al naar je calorie inname kijkt is het niet handig om te eten. Dan kun je net zo goed een snickers eten bij het ontbijt. Eet in plaats van deze rommel gewone havermout. Heerlijk met een paar stukjes appel en wat kaneel.

14. Bruin brood

Jij denkt braaf voor de bruine variant te gaan? Hoe donkerder hoe beter denk je zeker he? Word je toch mooi even bij de neus genomen. In de supermarkt is bruin brood vaak namelijk hetzelfde als witbrood, maar dan is er moutmeel of gekarameliseerde suiker aan het bloem toegevoegd, waardoor het brood een bruine kleur krijgt.

Ga dus niet alleen voor het uiterlijk, maar ook voor het innerlijk. Staat er op het etiket als eerste ingrediënt volkorenmeel? Dan zit je goed.

15. Honing

Let je op je suikers en ga je nu alleen nog maar voor honing? Let dan wel op welke je koopt. Sommige honing die je in de supermarkt koopt wordt gemaakt door bijen die suikerwater als voedsel krijgen in plaats van nectar.

Hierdoor is het grootste gedeelte van de honing suiker. Dan kun je beter gewone suiker gebruiken, veel goedkoper. Daarbij komt, ook (de goede) honing is zoet en bevat de nodige calorieën.

16. Yoghurt met een smaakje

Hmmmm lekker zo’n bakje aardbeien yoghurt. Die aardbeien moet je er alleen wel zelf nog in doen. Veel fruit zit er namelijk niet in fruityoghurt. Vaak zit er wél 20 gram suiker in wat betekent dat de yoghurt voor 20% uit suiker bestaat.

Daar gaat je gezonde toetje. Je kunt dus beter gewone yoghurt kopen en er vers fruit doorheen roeren. En als je het echt te zuur vind kun je er nog een klein beetje honing doorheen doen.

17. Olijfolie

In plaats van echte Italiaanse olijven, zit er vaak lampenolie in olijfolie. Gadverdarrie. Kijk dus goed welke je koopt. Ook al staat er op het etiket ‘pure olijfolie’, dan nog hoeft dit niet zo te zijn. In drie stappen wordt lampenolie geur- en kleurloos gemaakt.

Wanneer je er een scheutje extra vierge olijfolie aan toevoegt mag je het al pure olijfolie noemen. En nee, ook Bertolli is gewoon lampenolie. Voor echte olijfolie moet je toch naar de Italiaanse speciaalzaak. Een daar moet je dus voor betalen.

18. Kant-en-klaar maaltijden

Uit onderzoek van I Am A Foodie is gebleken dat slechts 1 van de 75 maaltijden voldoet aan de richtlijnen van Het Voedingscentrum om in de categorie ‘bij voorkeur’ te vallen. Te veel zout, te veel suikers en te veel E-nummers. En veel te weinig voedingstoffen die er toe doen.

Wil je ook gezond eten als je wat minder tijd hebt? Kook dan met regelmaat een portie te veel en stop dat in de vriezer.

19. Margarine en halvarine

Om margarine smeerbaar te maken wordt transvet toegevoegd. En transvet is een gevaarlijk goedje. Transvet heeft de volgende negatieve effecten op je gezondheid:

  • Het verhoogt de cholesterol
  • Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten
  • Het vergroot de kans op diabetes
  • Het zorgt voor verlaagde testosteronwaarden bij mannen
  • Het geeft een verslechtering van de LDL/HDL-verhouding

Genoeg reden om alles met transvet te vermijden. Begin in ieder geval met het vervangen van je margarine of halvarine met een biologische smeerboter zonder transvet. Er staat overigens niet altijd ‘transvet’ op de verpakking.

Fabrikanten proberen het gebruik van transvet te verbergen door de term (gedeeltelijk) geharde olie of vet te gebruiken.

20. Pindakaas

Is zelfs pindakaas nu slecht? Nee, zeker niet. Pindakaas is een gezonde (maar wel calorierijke!) manier om je boterham te beleggen. Maar je moet wel uitkijken welke pindakaas je koopt. Zeker in de goedkopere huismerk pindakaas wordt nog steeds transvet verwerkt. En zoals je hier boven hebt gelezen is transvet heel slecht voor je.

Het bekendste merk is natuurlijk Calvé pindakaas en staat bij de meeste mensen op tafel. Deze bevat gelukkig geen transvet meer maar is zeker niet de beste keus. Als je bij de ingrediënten kijkt bevat een pot maar 81 – 85% pinda’s. De rest wordt opgevuld met goedkope oliën.

Kies daarom voor een pindakaas waar 100% pinda’s worden gebruikt. Tegenwoordig staan er voldoende varianten in de schappen bij de supermarkt. Wel wat duurder maar veel gezonder.

21. Ontbijtkoek

De ontbijtkoek lijkt onschuldig door zijn naam. Hoe kan koek die je kunt eten als ontbijt nou ongezond zijn? Helemaal toen Sonja Bakker het bestempelde als ‘gezond’ tussendoortje was dit voor veel mensen reden om weer vaker ontbijt koek te eten. Of om aan hun kinderen mee te geven.

Helaas is ontbijtkoek toch echt een ‘koek’ en zit het boordevol suikers. Per 100 gram is dit 40,8 gram. Een plak koek bestaat dus voor 40% uit suikers. Zelfs de minder suiker variant van Peijnenburg bestaat nog voor 25% uit suiker.

Extra ondersteuning bij het afvallen?

Heb je veel gehad aan bovenstaand artikel maar zou je toch nog wat extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het afvallen? Dan is het boek ‘Afvallen voor hopeloze gevallen’ een echte must read.

Dit boek laat je namelijk zien hoe je je brein kunt inzetten bij jouw strijd met de extra kilo’s. Geen simpel boek met trucs die toch niet werken maar goed doordacht een boek (dat kan ook niet anders geschreven door twee psychologen) wat je met een flinke dosis humor met je neus op de feiten weet te drukken.

Het geeft je confronterende inzichten en doormiddel van de praktische oefeningen ervaar je direct de impact van jouw nieuwe manier denken. Kortom, aanrader!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Sarina
Door

Sarina

op 12 Oct 2016

Ik wist het meeste wel al....alleen als je dus echt die lijst zou volgen en dat allemaal NIET zou eten....?? Wat blijft er dan nog over...? Je kunt tegenwoordig niets meer eten zonder dat je bang moet zijn voor wat er in zit..... Ik denk dat je gewoon je "gezonde verstand" moet gebruiken en alles met mate moet eten. Want ik mis bijvoorbeeld wel de zogenaamde "superfoods" op jouw lijstje. Daar zal vast en zeker ook vanalles mis mee zijn toch...?? Als ik jouw lijstje volg mag ik mijn stukje vlees niet bakken in olijfolie maar ook niet in boter...? En wat moet er dan op mn brood...?? Ik denk dat we vooral "normaal" moeten doen. Onze (groot)ouders aten bijna al deze producten ook gewoon en ik denk dat het grootste deel van deze producten téveel onderzocht is....zelfs kraanwater mag straks misschien niet meer....???

Bregtje
Door

Bregtje

op 21 Oct 2016

Je hebt absoluut gelijk Sarina. Gewoon ons gezonde verstand gebruiken is de beste oplossing. Er zijn alleen een heleboel mensen die écht geen idee hebben. Die denken dat ze gezond bezig zijn als ze alles eten waar light en minder suiker op staat. Vind het soms bizar hoe de consument voor de gek wordt gehouden. Nou ja, dat is een andere discussie :-)

Binnen no-time je energieniveau op peil met deze 11 tips - Change of Heart
Door

Binnen no-time je energieniveau op peil met deze 11 tips - Change of Heart

op 20 Mar 2017

[…] Van gezond eten word je dik: producten die gezond zijn (denk je) […]

Reactie plaatsen