Bewust buiten mijn comfort zone

Iets doen buiten je comfort zone. Het geeft je een ego boost en een geweldig gevoel. Iets buiten je comfort zone doen betekent dat je iets doet wat je normaal niet doet.

Iets waar je een beetje bang voor bent. Iets wat je een ongemakkelijk gevoel geeft. Van te voren vind je het spannend of raar om te doen maar achteraf voel je je ontzettend goed. Je bent namelijk voorbij je eigen grens gegaan en hebt daarmee je wereld een beetje groter gemaakt.

Sinds ik zelf ervaren heb wat het met je zelfvertrouwen doet als je af en toe iets spannends doet, heb ik mezelf beloofd dit met regelmaat te doen. Niet iedere dag natuurlijk, maar eens in de paar weken probeer ik iets te doen wat een beetje een drempel opwerpt. Natuurlijk heb ik het alleen over dingen waarvan ik denk dat ze positief kunnen uitpakken, dingen die goed voor me zijn. Paddo’s eten zou ik bijvoorbeeld ook heel spannend vinden maar daar weet ik van dat het niet bijdraagt aan (in mijn ogen) een gelukkig leven.

Bewuste keuze

Mijn eerste keer bewust uit m’n comfort zone stappen is nog helemaal niet zo lang geleden. Ik werd op mijn werk gevraagd om projectleider te worden voor het organiseren van een symposium. Omdat ik niet iemand ben die graag in de spotlights staat kreeg ik hier acuut uitslag van. Dit betekende dat ik voorzitter moest zijn van vergaderingen terwijl ik mij tot die tijd alleen bezig hield met de notulen. Dit betekende ook dat ik managers moest gaan vertellen wat ze moesten doen en ze achter de broek aan moest zitten. Maar het meest spannende vond ik dat ik voor een grote groep mensen moest gaan spreken. Hier maakte ik mij al druk om vóórdat ik überhaupt ‘ja’ had gezegd tegen het projectleiderschap.

Open deuren

Vlak voordat ik gevraagd werd had ik met mijn trainer (Mark) gesproken over uit je comfort zone stappen. Wat dat voor een deuren kan openen. Daarom wist ik dat als ik verder wilde komen ik een keer uit de schaduw moest stappen. Ik heb dus geprobeerd niks van mijn angst te laten merken en heb volmondig ‘ja’ gezegd. En als ik nu terug kijk ben ik zoooooo blij dat ik dit ontzettend gave project gedaan heb. En ik was er nog goed in ook! Natuurlijk was het wel duidelijk dat ik niet gewend ben om te spreken voor een grote groep mensen maar ik stond er mooi wel! Het gaf echt een enorme kick.

Leiding over mijn leven

Deze ervaring heeft mij ervan bewust gemaakt dat ik meer in mijn mars heb dan ik denk. Ik heb toen ook besloten om niet meer alleen te kiezen voor ondersteunende rollen maar zelf de leiding te nemen over mijn leven. En nu, 1,5 jaar later geef ik me gewoon bloot op internet. Wie had dat ooit gedacht. Mijn keuze van toen heeft echt deuren voor mij geopend.

Dus mijn tip aan jou: doe wat je een ongemakkelijk gevoel geeft. Geef jezelf een uitdaging en open deuren. Ik geloof dat je daar nooit spijt van kan krijgen.

Benieuwd naar mijn volgende uitstapje buiten mijn comfort zone? Lees dan dit artikel.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen