Drie inzichten die je helpen te luisteren naar je gevoel

Drie inzichten die je helpen te luisteren naar je gevoel

Luisteren naar je gevoel. Het klinkt ontzettend soft en zweverig. Iets waar ik helemaal niet van hou. Doe mij maar praktisch en efficiënt. En dat is precies wat luisteren naar je gevoel is.

Het is namelijk een verdomd handig instrument om te bereiken wat je écht wilt. Als je weet hoe je het moet gebruiken tenminste.

Als je nog niet voldoende naar je gevoel kan luisteren luister je alleen maar naar dat stemmetje in je hoofd. En dat stemmetje zit er soms volledig naast.

En zo beland je dus in situaties waarvan je op een gegeven moment denkt: hoe ben ik hier in godsnaam in verzeild geraakt?! Om dit te voorkomen moet je dus leren naar je gevoel te luisteren. Onderstaande inzichten helpen je hier hopelijk bij.

Luister naar je lichaam

Een goede graadmeter om te achterhalen wat je voelt is je eigen lijf. Je gevoel gebruikt je lichaam namelijk als instrument om je bepaalde dingen duidelijk te maken. Kippenvel terwijl het buiten 30 graden is? Dan kun je er donder op zeggen dat er iets gebeurt wat jou raakt.

Ik heb het zelf met een mooi liedje of als er een happy moment in een film. Maar ik krijg ook kippenvel als iemand me een verschrikkelijk verhaal vertelt over een kind wat verongelukt is.

Oh-fuck-momentje

In één keer aan het zweten? Dan heb waarschijnlijk een oh-fuck-momentje. Ik ga namelijk acuut zweten als ik iets heel stoms heb gedaan. Zoals iets in de groepsapp gooien terwijl het maar voor één persoon is bedoeld.

Verder heb je nog de welbekende vlinders in je buik, de brok in je keel en de steen op je maag. Er zijn er natuurlijk nog veel meer te verzinnen maar ze zijn ook voor iedereen anders. Let dus eens goed op hoe je lijf reageert en in welke situaties dit is. Heel leerzaam.

Hoe reageert je buik?

Als je een beetje door hebt hoe je lijf reageert in bepaalde situaties zal je waarschijnlijk zijn opgevallen dat je buik vaak ergens op reageert. En dan niet heel opzichtig door je acuut buikloop te bezorgen maar door je een blij of juist onbestemd gevoel je geven.

En dat is het gevoel waar je heel goed naar moet luisteren bij het maken van beslissingen. Tenminste, als je het belangrijk vindt om te doen wat bij je past.

Veel geld of iets leuks doen?

Als je bijvoorbeeld een klap geld kan verdienen door een klus te doen die je niet leuk vindt zal het stemmetje in je hoofd waarschijnlijk zeggen dat het moet doen. Het verdient immers goed en het is maar tijdelijk.

Maar als je in zo’n situatie te rade gaat bij je buik voel je waarschijnlijk dat het toch niet zo’n goede zet is. Je gaat namelijk iets doen wat je niet leuk vindt en dus niet bij je past. Aan jou de keuze.

Kijk uit voor het ja-maar monster

Als je keuzes maakt op basis van je gevoel krijg je onherroepelijk te maken met het ja-maar monster. Dit kleine blauwe harige monster leeft op angst en zal proberen jou tegen te houden in het doen van dingen buiten je comfort zone.

Nieuwe dingen zijn namelijk spannend en kunnen misschien anders uitpakken dan verwacht. Ze kunnen zelfs tegenvallen. En daar houd het ja-maar monster niet zo van. Ik kan je overigens op een briefje geven dat álles anders uitpakt dan je verwacht maar dat terzijde.

Als het ja-maar monster de kop op steekt, vertrouw dan op je gevoel en stel het monster gerust door te relativeren. Terugkomen op een bepaald besluit of het veranderen van koers kan altijd als je keuze toch niet de juiste is geweest.

Niet makkelijk

Leren luisteren naar je gevoel is niet altijd makkelijk. En er naar handelen is al helemaal een uitdaging. Maar als je ervaart wat je ermee kunt bereiken is het zeker de moeite waard.

Heb jij nog aanvullende tips om beter te leren luisteren naar je gevoel? Laat ze hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Wat is stress en wanneer wordt stress gevaarlijk?
Door

Wat is stress en wanneer wordt stress gevaarlijk?

op 01 Nov 2017

[…] Drie inzichten die je helpen te luisteren naar je gevoel […]

Reactie plaatsen