4 tips om een burn-out te voorkomen
Niemand wil een burn-out oplopen. Het is een vervelende gezondheidstoestand waardoor je eigenlijk volledig bent uitgeteld. Het is onmogelijk om nog werkzaamheden uit te voeren en vaak heb je ook nergens meer zin in.
Een burn-out kenmerkt zich door extreme vermoeidheidsverschijnselen, waarbij je na elke korte inspanning, op zowel mentaal als fysiek vlak, opnieuw vermoeid bent. Om een dergelijke situatie te vermijden, zijn hier enkele tips om een burn-out te voorkomen.
1. Herken een burn-out tijdig
Om er zeker van te zijn dat je geen burn-out oploopt, is het belangrijk om goed de signalen op te merken die aangeven dat een burn-out er zit aan te komen. Vaak gaat aan een burn-out een gevoel van overspannenheid vooraf. Ook hierbij zijn de symptomen duidelijk, namelijk vermoeidheid, verlies van concentratie, snelle irritaties en gebrek aan interesse voor leuke ondernemingen.
Wanneer je deze symptomen negeert en alsnog gewoon doorgaat op oude voet, kun je jezelf dusdanig voorbijlopen dat je lichaam ermee ophoudt. Het maant je vanzelf tot rust, doordat alle energie verbruikt is.
2. Zorg voor jezelf
Mensen die een burn-out krijgen, hebben vaak bepaalde houdingen gemeen met elkaar. Zo geven ze meer aan anderen dan aan zichzelf en blijven ze zorgdragen, ook wanneer er eigenlijk allang niks meer te geven is. Ze dragen zo veel lasten en nemen deze ook graag weg bij dierbaren of collega’s en dit breekt ze uiteindelijk op.
Bemerk je dat je zelf ook veel geeft, zonder er echt veel voor terug te krijgen om deze energie te compenseren, dan bestaat er ook een kans dat jij een burn-out kunt oplopen. Zeker als je weinig steun of hulp krijgt en alles voornamelijk zelf moet doen. Het is dan belangrijk om even pas op de plaats te doen en zorg aan jezelf te geven. Zo kun je tijdig opladen en je energieveld in balans brengen.
3. Verlaag je verwachtingspatroon
Vaak krijgen mensen een burn-out wanneer ze te veel hooi op de vork nemen. Een hoog verwachtingspatroonkan hiervan de oorzaak zijn. Wanneer je de lat te hoog legt en dit aanneemt als standaard, dan kun je jezelf ook erg veel belasten. Vaak is het helemaal niet nodig om zoveel te doen, maar wanneer je zelf verwacht dat dit van je geëist wordt, geef je meer dan is op te brengen.
Door het verwachtingspatroon enigszins aan te passen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Je kunt zo meer rust nemen en er is minder inspanning gemoeid in je activiteiten, waardoor je minder snel jezelf overbelast. Dit is één van de beste tips om een burn-out te voorkomen.
4. Aandacht verleggen
Om een burn-out te voorkomen, is het belangrijk om nieuwe vaardigheden in te zetten. Waar je eerder geneigd was om alles zelf te doen en vol gas te geven, zul je nu wellicht kunnen leren hoe je kunt delegeren. Ook is het belangrijk om grenzen aan te geven, zodat de mensen om je heen beter kunnen signaleren wanneer iets te veel voor je wordt.
Relativeren is ook een aspect wat kan helpen bij het inschatten van wat wel of niet gedaan hoeft te worden. Je gezondheid is immers het belangrijkst, dus je mag ook zeker een keer nee zeggen.
Meer tips om een burn-out te voorkomen?
Ben je op zoek naar meer tips om een burn-out te voorkomen? Lees dan even verder in onderstaande artikelen.
Welke stress symptomen zijn er te herkennen?
Wat is stressmanagement en hoe houdt het je gezond?