De 11 beste spirituele boeken ooit (en nog leesbaar ook)
02 december 2020 

De 11 beste spirituele boeken ooit (en nog leesbaar ook)

Ik krijg wel eens de vraag van mensen wat ze het beste kunnen doen om zich zo snel mogelijk spiritueel te ontwikkelen. Van binnen moet ik dan altijd een beetje lachen. Niet omdat ik het een gekke vraag vind. Ik lach vooral om het ongeduld en het zó graag willen weten en begrijpen. En natuurlijk, eerlijk is eerlijk, omdat ik dit gevoel ZO herken.

Voor ik mijn eigen ontwikkeling écht kon starten moest ik loslaten dat het er vooral niet om gaat om ergens zo snel mogelijk te komen. De eerste en meest belangrijke stap in je spirituele ontwikkeling is vooral om te zien dat je precies bent waar je zou moeten zijn. En om vanuit deze plek, het nu, te leren wat je te leren hebt in dit leven.

Belangrijk advies

Lekker vaag hè? Dat hoort natuurlijk ook wel een beetje bij spiritualiteit. Toch geef ik de mensen die mij deze vraag stellen altijd één advies. En dat is om hun telefoon wat vaker aan de kant te leggen en om de tijd die ze besteden aan Netflix te gaan investeren in het lezen van een aantal briljante spirituele boeken.

In mijn optiek zijn er namelijk een aantal boeken die je echt gelezen MOET hebben om bepaalde inzichten te krijgen op spiritueel gebied. Deze boeken ga ik hieronder voor je op een rijtje zetten.

‘Wat zegt dit over mij?’

Kleine kanttekening: dit zijn boeken die ik zelf heb gelezen en veel heb uitgehaald. Omdat jij mij niet bent (joh) kan het zijn dat sommige boeken niet helemaal resoneren met jou en jij hier juist een hele andere ervaring mee hebt. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde.

Klein zijspoor: een interessante vraag die je jezelf in dit geval kan stellen is waarom je het boek niks vond en wat dit dan zegt over jou. Niet dat je niet ok bent als je een bepaald boek niet tof vindt natuurlijk.

Voor mij is spiritualiteit ook zien dat alles een een spiegel is. Van alles wat jij tegenkomt in de buitenwereld kun je wat leren. De vraag ‘wat zegt dit over mij’ is dus een hele mooie (en belangrijke!) om jezelf geregeld te stellen.

beste spirituele boeken

De 11 beste spirituele boeken ooit

Ik heb de boeken allemaal in willekeurige volgorde geplaatst. Voor mij is de een is niet beter dan de ander. Ze hebben me allemaal iets bijzonders gebracht. Allemaal op hun eigen manier.

1. Een ongewoon gesprek met God – Neale Donald Walsch

Eén van de allergrootste bestsellers in de geschiedenis en tegelijkertijd één van de eerste boeken op mijn spirituele pad. In 1992 schreef Neale Donald Walsch ontevreden en boos een brief aan God. Tot zijn verbijstering kreeg hij antwoord.

Een ongewoon gesprek met God heeft mij doen begrijpen waarom mensen in een God geloven. Al zullen de mensen die op de traditionele kerkelijke manier in God geloven zich waarschijnlijk niet helemaal kunnen vinden in de boodschap van het boek. En waarschijnlijk ook niet in de dingen die ik geloof maar dat terzijde.

Wanneer je een nuchtere Hollander bent, laat vooral de titel van het boek los en het idee dat de auteur daadwerkelijk een gesprek heeft gevoerd met God. Als hier doorheen kunt prikken (of niet als het je juist wél aanspreekt) lees je een boek wat grootse inzichten bevat en enorm inspirerend is.

Dit is er in mijn optiek dus echt wel één die je gelezen MOET hebben. Ik denk dat ik dit boek vanavond maar weer eens uit de kast pak en voor de derde keer ga lezen.

2. Een nieuwe aarde – Eckhart Tolle

Wauw. Nog zo’n mooie.  Als je geïnteresseerd bent in non-dualiteit, ego-denken en synchroniciteit of benieuwd bent naar wat dit is, is dit boek een echte must read. De boodschap van dit boek is dat het tijd is voor de mensheid om ‘wakker te worden’ voor we onszelf, elkaar en de wereld nog verder verwoesten.

De oorzaak voor deze verwoesting is volgens Eckhart Tolle ons ego, wat een natuurlijke behoefte heeft aan macht. In dit boek leer je het ego te doorzien en krijg je een kijkje in hoe bewustzijn werkt.

Een nieuwe aarde heeft echt mijn ogen geopend voor de invloed van ons ego op ons welzijn. Wanneer je je ego leert doorzien kom je op een compleet andere manier in het leven te staan. Veel milder en met beide voeten op de grond. Ook kun je met meer compassie naar een ander kijken omdat je doorziet wanneer het ego aan het werk is.

Ik kan me  overigens voorstellen dat het een boek is waar je aan toe moet zijn. Als het kwartje nog even niet valt (wat helemaal ok is!) kan het ook echt een heel vaag boek zijn lijkt mij. Ik denk dat ik het zelf 10 jaar geleden ook echt nog niet begrepen had. Maar man oh man, als je wél kan zien waar Eckhart Tolle het over heeft verandert dit boek echt je kijk op ALLLES.

3. De kracht van het nu – Eckhart Tolle

Als Nieuwe Aarde in het rijtje staat mag deze ook zeker niet ontbreken. Ik heb dit boek echter niet gelezen maar geluisterd terwijl ik in de auto zat naar mijn werk. Ik ging zo op in het verhaal van Eckhart Tolle dat ik vol achterop een andere auto ben geklapt… Het was in ieder geval duidelijk dat ik niet in het NU was…

Het mooie van dit boek vind ik dat je je echt gaat beseffen hoe vaak je eigenlijk in de greep van je gedachten bent en hoe zinloos dit vaak is. Wij creëren vaak problemen in ons hoofd door bezig te zijn met het verleden of met de toekomst terwijl er in het NU helemaal niks aan de hand is. Dit besef kan het leven een stuk eenvoudiger maken.

Dat Eckhart Tolle een briljant (spiritueel) denker en schrijver is blijkt duidelijk uit dit boek. Hij weet iets wat compleet ongrijpbaar is en haast onmogelijk is om met je verstand bij te komen, bijna tastbaar te maken met zijn woorden en de praktische voorbeelden die hij weet te geven uit zijn eigen praktijk.

Must read dus! Luisteren in de auto kan ik daarentegen minder aanbevelen…

4. De verboden vrouw spreekt – Pamela Kribbe

Dit is echt een pareltje. Althans dat vind ik. Voor de mensen die wat aardser zijn is het boek misschien wat minder toegankelijk. Of je moet bepaalde dingen gewoon even naast je neerleggen. De verboden vrouw spreekt is een boek waarin de schrijfster haar gesprekken (via channeling) met Maria Magdalena op papier heeft gezet.

Door dit boek kreeg ik heel helder waarom de meeste vrouwen zich diep van binnen nog steeds niet goed genoeg vinden. Ook wordt heel duidelijk uitgelegd wat mannelijke en vrouwelijke energie is (zowel mannen en vrouwen hebben beide in zich) en hoe belangrijk het is dat deze energie bij zowel man als vrouw in balans is.

Deze balans ontstaat op het moment dat vrouwen meer hun mannelijke energie gaan leven en mannen meer hun vrouwelijk energie kunnen omarmen. Prachtig boek!

5. Energetische basiskennis – Wilka Zelders

Dit boek is van een hele andere orde dan bovengenoemde boeken. Het is dan ook een heel ander onderwerp natuurlijk. Energie is een begrip dat vaak veel vragen oproept. Vooral omdat het niet zichtbaar is. Toch is het voelbaar. Erg intrigerend als je het mij vraagt. Dit was voor mij dan ook de reden om te onderzoeken wat energie nou eigenlijk is en hoe ik dit voor mij kan laten werken.

Het boek Energetische basiskennis is heel verhelderend. Het geeft je een soort van overzicht van je energetische anatomie. Het laat bijvoorbeeld zien hoe je chakrasysteem werkt en wat de rol is van de drie Centra van Kracht en de vier Sluizen. Maar ook geeft heeft inzicht in de uitdagende beperkingen van je schaduw, pijnlichaam en beschermende bepantsering.

Wat ik heel prettig vind aan het boek is dat je met simpele oefeningen zelf kan ervaren hoe energie werkt en hoe dit je kan helpen om lekkerder in je vel te komen. Voor mij ging er een onzichtbare wereld open en heeft het hele begrip energie veel meer handen en voeten gekregen.

6. Verslaafd aan de liefde – Jan Geurtz

Dit boek zet op een heldere manier uiteen hoe wij mensen vaak geneigd zijn om alles buiten onszelf te zoeken. De al dan niet bewuste pijn (afwijzing van onszelf) die wij van binnen voelen proberen we te verdoven door iets te halen bij een ander.

Iets wat averechts werkt want we worden alleen nog maar meer onzeker doordat we afhankelijk worden van iets buiten onszelf. Zo zie je vaak dat mensen de neiging hebben om de pijn van de ene verbroken relatie op te vullen met een nieuwe relatie. Alles om maar niet de onze eigen innerlijke pijn te hoeven voelen.

Met humor en praktische voorbeelden laat Jan Geurtz zien hoe je uit deze vicieuze cirkel kan komen en hoe je een liefdevol en rijk leven kan leiden mét of zonder relatie.

Kleine kanttekening: dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Loskomen van zelfafwijzing en leren om de oplossing in jezelf te zoeken in plaats van buiten jezelf is nogal een klusje… Desalniettemin, een prachtig boek wat je hele waardevolle inzichten geeft en het begin is van de weg die zelfliefde heet.

7. De ontembare vrouw – Clarissa Pinkola Estés

Iedere vrouw ter wereld zou dit boek moeten krijgen bij haar geboorte. Wat een wijsheid zit er verstopt in dit boek! De schrijfster van dit boek gebruikt diverse (soms al eeuwen oude) sprookjes en mythen om aan de hand daarvan de diepere betekenis uit te leggen over de innerlijke kracht van de vrouw.

De schrijfster is psycho-analytica is EN verhalenvertelster en weet op een betoverde manier de combinatie te maken tussen wetenschap en magie. Dit boek heeft mij kanten laten zien van mijzelf waarvan ik niet wist dat ik ze in me had. Door dit boek heb ik zicht gekregen op de diepere laag van bepaalde gebeurtenissen in mijn leven waardoor ik ze in perspectief kon plaatsen en de lessen kon zien die ik te leren had.

Als je op zoek bent naar een boek dat je (weer) in je vrouwelijke kracht weet te zetten, dan moet je deze bijbel écht in je kast hebben staan. Ik weet zeker dat je dit boek je hele leven zal blijven lezen en dat je er keer op keer andere wijsheden weet uit te halen.

8. Laboratorium van de geest en de kracht van compassie – André Visch

Dit is een boek wat je zeker weten een aantal keren gaat lezen. Het is net als het boek Energetische basiskennis (hier boven genoemd) een boek waarin wordt uitgelegd wat energie is en hoe het werkt.

Hierbij is het fijn dat er heldere praktijkvoorbeelden worden genoemd die dit ‘ongrijpbare’ begrip wat meer handen en voeten geven. Door deze voorbeelden kreeg ik al snel in de smiezen dat ik mij van heel veel dingen al bewust was maar dat ik het nooit bestempeld heb als het voelen van energie en het werken hiermee.

André Visch geeft ook prachtige oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt om je energiehuishouding op peil te houden en om je bewust te worden van hoe het fenomeen energie echt vóór je kan gaan werken in plaats van tegen je. Vooral voor de gevoelige mensen onder ons wil ik dit boek aanraden. Het geeft veel zicht op hoe hoogsensitieven (of ‘schotelantennes’ zoals André Visch ze noemt) de dupe worden van hun gevoeligheid.

Voor mij is dit een boek waarin alles samen komt. Chakra’s, aura’s, uittredingen en nog meer van dit soort begrippen komen aan bod en worden helder uitgelegd. Alles heeft te maken met energie.

En niet geheel onbelangrijk, het boek is absoluut niet zweverig. Dit maakt dat het werken met energie iets is wat je gewoon kan toepassen in je dagelijkse bezigheden zonder dat je direct het gevoel hebt weg te zweven.

9. De kunst van het geluk – Dalai Lama

Een ouwetje maar zeker de moeite waard om in te duiken! Want we streven er natuurlijk allemaal naar: geluk. Echter is het geluk vinden niet zo vanzelfsprekend als we denken. Naar mate we volwassen worden krijgen we langzamerhand in de smiezen dat de meeste sprookjes niet bestaan en dat geluk iets is wat heerlijk voelt maar ook zo weer vervliegt. Zeker als je denkt dat het geluk te vinden is in bepaalde macht en materie. Of in een ander persoon.

In dit boek van de Dalai Lama leer je aan de  hand van concrete voorbeelden hoe je geluk kunt bereiken. Door een andere manier van denken en door je omgang met anderen aan te passen (compassie) ontdek je hoe je beter kan omgaan met tegenslagen om zo je innerlijke rust te vinden. Je verandert je staat van zijn. En die specifieke staat van zijn is noodzakelijk voor een gelukkig leven.

10. Vier vragen die je leven veranderen – Byron Katie

Voor wie de titel niet herkent: dit is de best seller (The Work) van Byron Katie in een nieuw jasje. In dit boek worden vier vragen uiteen gezet die je kunt stellen wanneer je tegen een bepaald probleem aanloopt. Door het stellen van deze vragen ontdek je dat je het betreffende probleem in een heel ander licht gaat zien.

Het is dus niet het probleem wat het ons moeilijk maakt, het is de manier waarop wij onze gedachten vormen rondom het probleem. Byron Katie laat je aan de hand van herkenbare voorbeelden zien hoe jij dit zelf kan toepassen in jouw leven. Enorme eye-opener!

Byron Katie heeft op basis van dit gedachtegoed ook een briljant kinderboek geschreven: Tijger-Tijger, is het waar? In dit mooi geïllustreerde boek kun je jouw kinderen op jonge leeftijd (ca 4 tot 10 jaar) al mee kan nemen in het feit dat hun gedachten bepalen hoe ze zich voelen en hoe het leven vorm krijgt.

Het verhaal gaat over een klein tijgertje dat denkt dat zijn hele wereld instort: zijn ouders houden niet van hem. Zijn vrienden hebben hem in de steek gelaten. Het leven is oneerlijk. Maar een wijze schildpad stelt hem vier vragen… en alles verandert.

Ik heb dit boek zelf al een aantal keren gelezen met mijn jongens en ik verbaas me over hoe snel ze dit oppikken en met wat voor een (soms hilarische) voorbeelden ze zelf komen. Voor mij overigens ook een mooie reminder af en toe.

11. De kracht van kwetsbaarheid

Een tijd geleden kreeg ik het boek de kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown cadeau. Omdat ik de titel nogal soft en zweverig vond heeft het boek vervolgens nog een paar maanden in de kast gelegen. Gemiste kans want dit boek geeft inzichten die iedereen zou moeten krijgen.

In de kracht van kwetsbaarheid stelt Brené Brown (na 12 jaar onderzoek) dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. Dit klinkt een beetje abstract maar iedereen die dit boek leest zal zich herkennen in wat ze schrijft.

Ze gaat onder andere dieper in op de emoties schaamte en schuldgevoel: wat het verschil is maar ook de beste manier om deze emoties te handelen. Erg waardevol want als er een aantal emoties flink vervelend en hardnekkig zijn, zijn het deze twee wel.

Mocht je het lastig vinden om je kwetsbaar op te stellen (wie niet!) en het moeilijk vinden om te benoemen waar het nou écht om gaat, dan is dit boek zeker een aanrader!

Heb jij nog aanrader voor mij?

Nou, dit zijn de eerste 11 boeken die ik graag met je wil delen omdat ze mij zo ontzettend veel gebracht hebben. Ik heb er nog wel een aantal maar daar zal ik later eens op terug komen anders wordt dit artikel wel een heel erg lang epistel.

Ik ben natuurlijk benieuwd of je wat hebt aan bovenstaande lijst. Er zitten er ongetwijfeld een paar bij die je al kent maar vast niet allemaal. Ik ben trouwens altijd op zoek naar nieuwe spirituele boeken, dus als je tips hebt…plaats ze even in een reactie. Wie weet kan ik deze lijst dan aanvullen met één van jouw favorieten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
L H
Door

L H

op 01 Aug 2022

Mooie lijst! Hierin ontbreken voor mij de boeken van de amerikaanse non Pema Chodron; Liefdevolle vriendelijkheid en Als je wereld instort.

Daisy
Door

Daisy

op 05 Nov 2023

Bedankt voor de tips, ik bekijk ze zeker. Ik wil alvast nog Michael A Singer meegeven, eender welk boek 😉

Reactie plaatsen