Heb je al een tijdje last van allerlei vage klachten, zowel lichamelijk als psychisch? Dan is de kans aanwezig dat je al een tijdje met te veel spanning te maken hebt. Het is dan vooral zaak dat je leert ontspannen.
Hoe kan ik ontspannen?
Dat doe je door een aantal maatregelen te nemen in je leven. De eerste stap is om te bepalen welke klachten je eigenlijk allemaal last van hebt. Vaak loop je al zo lang met bepaalde klachten dat je eigenlijk niet meer door hebt dat het überhaupt symptomen zijn van te veel spanning. De lichamelijke klachten zijn vaak wel duidelijk aanwezig maar de psychische klachten sluipen er vaak in.
Lichamelijke klachten bij te veel spanning
De klachten die je ervaart kunnen flink uiteenlopen wanneer je last hebt van overspannenheid. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn bijvoorbeeld rugpijn en pijn in je schouders en nek. Door alle spanning verkramp je in feite en gaan je spieren zeer doen.
Ook maag- en darmpijn zijn duidelijke symptomen van teveel spanning en stress. Verder is het goed mogelijk dat je last hebt van vermoeidheid maar dat je tegelijkertijd niet goed kunt slapen. Gevolg is dat je de hele dag als een soort van zombie rondloopt. Of je hebt het gevoel dat je in een bubbel leeft. Al dit soort klachten horen bij stress.
Psychische klachten bij te veel spanning
Voorbeelden van psychische klachten zijn snel geïrriteerd zijn, je voortdurend gejaagd voelen en angst of somberheid. Omdat de psychische klachten er vaak insluipen heb je soms helemaal niet door dat je anders bent of ander gedrag vertoont dan voorheen.
Als je echt wilt weten of je psychische klachten hebt moet je voor de grap je omgeving eens vragen of ze je veranderd vinden. Zij ervaren natuurlijk duidelijk jouw korte lontje, je chagrijnige buien of je dat je je terug trekt en nergens meer zin in hebt.
Combinatie van klachten
Als jij duidelijk een combinatie van klachten ervaart is de kans het groot dat je met teveel stress en spanning te maken hebt. Dat je dit besef hebt is al een flinke stap in de goede richting. Je kunt er dan namelijk wat aan gaan doen.
Concreet zijn er twee dingen die je kan doen. Ten eerste kun je meer ontspannen door stressvolle situaties uit de weg te gaan of anders aan te pakken. Zo verminder je de hoeveelheid stress. Ten tweede kun je ook kun je zorgen dat je de stress die je ervaart terug brengt naar een normaal niveau door te ontspannen.
Het is ook belangrijk om inzicht te krijgen in je draagkracht en je draaglast. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan eens naar dit artikel.
Om iets concreter te zijn, je kunt ook aan de slag gaan met onderstaande tips.
1. Loslaten
Loslaten is ook de tip die je veel zal krijgen van mensen in je omgeving. Dit is echter flink abstract. Wanneer je iets letterlijk in je handen hebt, dan is het gemakkelijk om los te laten. Maar wanneer het om figuurlijk loslaten gaat, dan komen daar toch hele andere dingen bij kijken.
Het loslaten hiervan doe je door je gedachten te verzetten. Dit is niet heel gemakkelijk als je in een stressvolle situatie zit, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Veel mensen hebben immers in het verleden een stressvolle situatie op deze wijze succesvol achter zich kunnen laten.
Je gedachten verzetten kun je niet alleen doen door leuke dingen te gaan doen. Je kunt ook iets te gaan doen waarbij je hersenen op een dusdanige manier actief zijn, dat je nergens anders meer aan kan denken. Dit is bijvoorbeeld zo als je aan het puzzelen bent. Het klinkt heel suf maar het is heerlijk ontspannen.
2. Geef jezelf ruimte
Het eerste wat je moet doen is jezelf afleren dat er bij alles een gevoel van moeten komt kijken. Dit is de belangrijkste reden waarom je overspannen bent. Op alles in je leven staat spanning omdat je van alles moet van jezelf.
Je moet een goede moeder zijn, je moet de leukste partner zijn, je moet het huishouden runnen, je moet je sociale contacten onderhouden, je moet slank zijn en genoeg sporten, je moet een carrière opbouwen en ga zo maar door.
Alles waar je ‘moet’ voor zet is eigenlijk funest voor je stresslevel en levert ontzettend veel spanning op. Wees wat milder voor jezelf en laten de teugels wat vieren. Niemand kan op alle fronten op topniveau presteren. Jij dus ook niet. Vaak is het een zaak van prioriteiten stellen. Zodra je dat kunt accepteren krijg je al weer meer ruimte in je leven.
3. Gun jezelf af en toe even rust
Rust nemen klinkt heel zwaar en voor oude mensen. Dit klinkt alsof je weken op vakantie moet gaan om je weer een beetje beter te kunnen voelen. Dit hoeft echter helemaal niet nodig te zijn.
Door bijvoorbeeld regelmatig even rust te pakken kan je al veel van deze spanning wegnemen. Gun jezelf dus even dat kopje koffie in de tuin. Dat half uurtje in bad zonder kinderen. Dat rondje wandelen in de pauze op je werk.
Laat de boel af en toe gewoon even de boel. Je doet dan even helemaal niks zodat je weer even mentaal kunt bijtanken. Op deze manier zorg je dat je niet te snel opgebrand raakt en je dus meer aankunt op lange termijn.
4. Zoek plezier
Een kenmerk van stressvolle periodes is dat je weinig plezier beleeft. Alles is immers onder hoogspanning aan het voltrekken. Wanneer je dit wilt terugdringen, dan doe je dat dus bijvoorbeeld door de rust op te zoeken, maar ook door meer plezier te maken.
Plezier maken doe je onder andere door sociaal contact te zoeken. Dit is erg belangrijk waar het gaat om het vinden van ontspanning. Door mensen op te zoeken zorg je juist dat je uit de drukte van je dagelijks bestaan wordt gehaald en je de kans krijgt om het één en ander te verwerken. Dit is een belangrijk middel.
5. Alle beetjes helpen
Ontspannen moet je niet te groot maken. Dit kan je alleen maar weer meer stress opleveren omdat je vindt dat je niet goed ontspant. Neem daarom ook kleine momentjes van rust. Ga bijvoorbeeld eens vijf minuten zitten om wat te drinken en doe verder niets anders.
Wissel je taken eens af van de zware taken naar de iets minder inspannende taken en omgedraaid. Door veel kleine rustpuntjes te plannen kan je zorgen dat je leven over het geheel minder inspannend en stressvol wordt. Zonder dat je er heel veel grote plannen hoeft te maken of grote moeite voor hoeft te doen.
Meer lezen?
Stel je jezelf nog steeds de vraag: hoe kan ik ontspannen? Wil je meer lezen over stress en hoe je dit kunt verminderen? Lees hier onder even verder.
Ontdek de verschillende soorten stress en hun impact
26 manieren om stress te verminderen
Ontdek de 8 mentale tekenen van stress en voorkom een burn-out