Goed of slecht, bestaat dit eigenlijk wel?

De hele dag door plaatsen we mensen, dingen en situaties in hokjes. Eigenlijk zijn we aan een stuk door de dingen die we ervaren aan het labelen.

Er zijn twee hoofdcategorieën. Goed of slecht. Alles wat we ervaren als positief krijgt het label ‘goed’. Alles wat we ervaren als negatief krijgt het label ‘slecht’.

Automatisch labelen

Veel van dit labelen gaat automatisch. Vanuit onze jeugd krijgen we al bepaalde waarde oordelen mee die er zo ingebakken zitten dat we ze als waarheid aannemen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook ervaringen die nieuw zijn er waar we nog een oordeel over moeten vormen. We moeten nog een ‘label’ plakken.

Je bepaalt zelf het label

Zo zijn we dus de hele dag druk met dingen in hokjes stoppen. Helaas vergeten de meeste mensen dat we zelf invloed hebben op hoe we de indeling maken. Iets waar het label ‘slecht’ krijgt is niet slecht. Net zoals iets niet ‘goed’ is. Iets IS gewoon.

Het is het label wat wij plakken wat maakt dat iets positief of negatief is. Jij bepaalt dus jouw eigen ervaring en gevoel ergens bij. Het is maar net wat je er van maakt.

In de file staan sucks

De meeste mensen ervaren bijvoorbeeld in de file staan als iets negatiefs. Als jij dit labelt als negatief zal het je ook een negatief gevoel geven. Je wordt ongeduldig, je verveelt je of je raakt geïrriteerd.

De tijd die jij in de file staat gaat dus de boeken in als een negatieve ervaring. Misschien zelfs de tijd daarna ook nog als je thuis tegen je partner aan het zeuren bent over hoe lang je wel niet over de terugreis hebt gedaan.

Plak een positief label

Krijg je het voor elkaar om een positief label op de file te plakken, creëer je een positieve ervaring voor jezelf. Een positief label kun je plakken door het voordeel van de situatie te zien.

Je hebt bijvoorbeeld alle tijd om je oma even te bellen. Je kan in alle rust je ademhalingsoefeningen doen. Je krijgt de kans om een extra aflevering van je favoriete podcast te luisteren. Je komt te laat thuis waardoor jij en je partner spontaan uit eten ‘moeten’ samen omdat de supermarkt al dicht is.

Het is dus niet de file an sich die goed of slecht is. De file is gewoon een gegeven. Jij maakt er vervolgens iets positiefs of iets negatiefs van.

Je staat anders in het leven

Door je er bewust van te zijn dat niks goed of slecht is kom je anders in het leven te staan. Je gaat minder oordelen en vooral ook minder hard zijn voor en over jezelf. Door te accepteren dat iets gewoon ‘is’ zonder er een waarde oordeel aan te hangen, wordt het leven een stuk lichter.

In sommige situaties is het natuurlijk ontzettend moeilijk om iets gewoon te accepteren. Om te kunnen zeggen dat het is zoals het is zonder er een oordeel over te hebben.

Ook de ergste dingen ‘zijn’ gewoon

Kinderen in Afrika die omkomen van de honger, een kind wat misbruikt wordt of iemand die zijn buurman dood slaat met een hamer. En toch zijn dit allemaal voorbeelden van dingen die ‘zijn’.

We kunnen er geen feit van maken dat ze slecht zijn. We kunnen namelijk niet alle dingen overzien die er aan vooraf zijn gegaan. En we kunnen al  helemaal niet overzien wat alle gevolgen zijn. Tenzij je helderziend bent maar dat zijn niet veel mensen volgens mij.

Hongersnood

Zo komen die kinderen in Afrika misschien wel om van de honger omdat wij in eerste instantie hebben geprobeerd te helpen door voedselpakketten en andere ontwikkelingshulp te sturen. Daardoor kregen de mensen weer een beter leven met als gevolg dat meer mensen de keuze maakten om (nog) een kindje op de wereld te zetten. Het bevolkingsaantal groeide.

Vervolgens mislukt een aantal keren de oogst en ontstaat er hongersnood doordat het bevolkingsaantal te hoog is. Hebben wij dan in eerste instantie een goede daad verricht? Of ben je medeveroorzaker van deze hongersnood?

Misbruikt kind

Het kind dat misbruikt wordt richt misschien later door zijn ervaring een stichting op waarmee hij heel veel andere kinderen helpt om te gaan met dit soort traumatische ervaringen. Het kan natuurlijk ook zijn dat hetzelfde kind op groeit voor galg en rad met als gevolg dat hij de persoon is die zijn buurman dood slaat met een hamer. Je weet het gewoon niet. Iedere handeling heeft een gevolg. Positief of negatief.

Droomreis

Je kan ook bijvoorbeeld ziek zijn van verdriet doordat je partner er met je beste vriendin vandoor gaat. Jij hangt aan deze situatie (heel begrijpelijk) het label ‘slecht’. Maar misschien is het wel het beste wat je ooit is overkomen omdat je nu de kans hebt om een man te vinden die echt bij je past.

Misschien is het voor jou een reden om de wereldreis te maken waar je altijd van droomde maar wat je nooit had gedaan omdat je ex-partner vliegangst heeft.

Je weet dus simpelweg niet wat voor een impact een bepaalde situatie heeft in de toekomst. Of waardoor de situaties in eerste instantie ontstaan is.

Bagatelliseren

Begrijp me niet verkeerd. Ik probeer niet al het onrecht in de wereld te bagatelliseren. Sommige dingen zijn natuurlijk verschrikkelijk. Ik probeer alleen aan te geven dat jouw eigen oordeel het je soms (onnodig) erg moeilijk maakt.

Als je je bewust bent dat jij zelf de labeltjes plakt wordt het misschien makkelijker om bepaalde dingen te accepteren en los te laten. Jij bent degene die kiest of iets goed of slecht is.

Goed of slecht, het is zoals het is

Dingen, situaties en mensen zijn dus zoals ze zijn. Goed of slecht bestaat niet. Het is maar net welk label jij er aan geeft. Dus probeer voor de grap eens een ‘goed’ label te plakken op de dingen die jij in eerste instantie als ‘slecht’ ervaart.

Het zal je in het begin wat moeit kosten omdat het een andere manier van denken vergt. Maar let maar eens op, je wordt er steeds makkelijker in. Laat je me even weten of het lukt?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Positief denken: dit is het en zo leer je het! - Change of Heart
Door

Positief denken: dit is het en zo leer je het! - Change of Heart

op 22 May 2017

[…] Goed of slecht, bestaat dit eigenlijk wel? […]

Reactie plaatsen