Het leven is kut. Of toch niet?

Het leven is kut. Of vind jij van niet? Is bij jou het glas altijd halfvol? Of is het meestal halfleeg? Ik hoop voor jou het eerste maar veel mensen zijn geneigd te kijken naar alles wat ze niet hebben. Ze zien de wereld negatief en door een grijze in plaats van een roze bril.

In hun wereld is het leven kut en zien ze alles negatief. Zelfs als er wat moois gebeurt weten zij er wat minder moois van te maken. Eigenlijk is het een beetje ondankbaar. Je focussen op al het slechte in je leven terwijl wij er in ons koude kikkerlandje toch maar mooi warmpjes bij zitten. De meesten van ons tenminste.

Ik heb er een beetje moeite mee. Mensen die de hele dag lopen te klagen. Altijd focussen op het negatieve. Waarom in godsnaam? Je maakt het jezelf zò ontzettend moeilijk terwijl het helemaal niet nodig is. En het erge is, je schiet er ook nog eens helemaal niks mee op.

Baan kwijt

Mooi voorbeeld. Een paar jaar geleden werkte ik bij een zorginstelling. Helaas werd er gereorganiseerd en hoorde ik de dag dat ik terug kwam van zwangerschapsverlof dat ik er uit moest. Goede timing. Met mij moesten er nog een aantal anderen uit. Wat toen opviel is dat meer dan de helft van de mensen bij de pakken neer ging zitten.

Hakken in het zand

Ze zetten hun hakken in het zand en waren boos. Heel erg boos. Tot aan hun vertrek bleven ze negatief en hebben geprobeerd iedereen op te stoken en mee te trekken in alles wat hun werd ‘aangedaan’. Heel erg ongezellig. Vooral voor de mensen die wel mochten blijven. Die gingen zich daar ook nog eens schuldig over voelen.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap echt wel dat het voor veel mensen verschrikkelijk is om hun baan te verliezen. Helemaal als je kostwinner bent. Maar toch. Je weet dat je er uit moet en dat je de situatie niet kunt veranderen. Wat heeft het dan voor een zin om zo dwars te gaan liggen? Uiteindelijk heb je alleen jezelf er mee.

De andere helft

De andere helft van de mensen die er uit moest heeft het slimmer aangepakt. Natuurlijk waren zij ook even ontdaan maar vervolgens hebben ze wel geprobeerd er het best van te maken. Ikzelf zag het als een schop onder mijn kont van de kosmos. Ik was eigenlijk al een tijdje toe aan wat anders maar zat vast met gouden handboeien.

Na het nieuws dat ik moest vertrekken ben ik naar mijn leidinggevende gegaan en heb gevraagd of ze (naast de aardige ‘oprotpremie’ die we allemaal kregen) nog extra budget over had dat ik zou kunnen gebruiken om op zoek te gaan naar wat ik nou echt wilde.

Omdat ze mijn positieve instelling kon waarderen heb ik op kosten van de baas nog een loopbaantraject kunnen volgen. Naast het geld wat ik al mee kreeg.

Zonde

Als de negatieve mensen zich anders hadden opgesteld en hadden geprobeerd er het beste van te maken hadden ze er misschien nog meer uit kunnen halen. Ik wil niet zeggen dat deze mensen er uiteindelijk niet zijn gekomen maar ergens in blijven hangen kost zoveel energie en tijd. En vaak besmet je je omgeving er ook mee. Zo zonde.

Perspectief

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat ik nooit negatief ben en af en toe heerlijk loop te chagrijnen op alles wat mis gaat in mijn leven. Maar ik probeer het tegenwoordig wel sneller in perspectief te plaatsen. Uit ieder negatiefs komt wat positiefs. Je moet het alleen willen zien.

Het ‘het leven is kut’ spel

Dus hoe kijk jij tegen de wereld aan? Ik wil je graag uitdagen om er een spel van te maken. Het ‘het leven is kut’ spel. Gebeurt er iets vervelends en vind jij het leven kut? Probeer dan te zien wat voor positiefs er uit voort komt.

Autopech en moet je wachten op de wegenwacht? Heb je mooi even de tijd om je oma te bellen. Je glas rode wijn over het tapijt? Morgen in ieder geval geen zwaar hoofd (als je geen nieuwe inschenkt tenminste). Je kerel bij je weg? Geen studio sport meer op zondag en in alle rust genieten van Heel Holland Bakt of Suits op Netflix.

Ik ben benieuwd van welke situaties jij iets positiefs hebt weten te maken. Laat je het me even weten hieronder?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Goed of slecht, bestaat dit eigenlijk wel? - Change of Heart
Door

Goed of slecht, bestaat dit eigenlijk wel? - Change of Heart

op 30 Oct 2017

[…] Het leven is kut. Of toch niet? […]

Reactie plaatsen