Hoe leer ik mediteren? Begin hier

Hoe leer ik mediteren? Begin hier

Hoe leer ik mediteren?

Mediteren is eigenlijk een hele gemakkelijke bezigheid. Hoe vaker je het oefent, des te sneller zul je het kunnen oppakken en opmerken wat het voor je kan betekenen. Meditatie brengt je gedachten tot rust en je energiesysteem in balans. Je kunt de zorgen van de dag even laten voor wat het is en even aanwezig zijn in het moment.

Na afloop van een meditatiesessie zul je je rustig, ontspannen en vrolijker voelen. Je bent meer tot jezelf gekomen en kunt vaak weer opener in contact treden met andere mensen. Zeker voor beginners kan mediteren overkomen als een onmogelijke opgave. Vaak is het loslaten van gedachten het grootste struikelblok. Toch is het tamelijk gemakkelijk om mediteren te leren. Het belangrijkste is dat je een bepaalde routine ontwikkelt die je inpast in je dagelijkse leven.

Basisoefeningen

Mediteren kun je zo lang of kort doen als je zelf wilt. Vaak bemerk je met enkele minuten per dag een heel verschil in je gevoelswereld. Naarmate je meer gevorderd raakt, kun je de sessies uitbreiden en langer tijd aan de meditaties besteden.

Uiteraard begin je doorgaans met enkele basisoefeningen. Door deze stapsgewijs op te volgen en uit te voeren, leer je de beginselen van mediteren. Je kunt per oefening bemerken wat deze met je doet en wat je kunt doen om deze te verbeteren. Elke dag dat je oefent, neemt het gemak toe en uiteindelijk hoef je niet eens meer over de stappen na te denken en gaat het eigenlijk vanzelf.

Meditatieruimte

Om te kunnen starten met mediteren, bedenk je eerst waar je dit het gemakkelijkst kunt doen. Het is belangrijk dat je zo min mogelijk wordt gestoord en dat je niet telkens wordt afgeleid. Kies hiervoor een rustige kamer uit in je woning, waar je geen hinder hebt van buren. Zet ook je telefoon uit en overige apparaten die stimulans tot afleiding kunnen geven.

Ga vervolgens rustig zitten of liggen. Vaak is zitten een betere keuze omdat je in een lighouding eerder in slaap valt. Neem een stoel waarbij je voeten stevig op de grond kunnen staan, of ga op de grond in kleermakerszit op een kussen zitten. Je zult vanzelf bemerken welke houding voor jou het beste gaat werken. Ook als het niet direct lukt, dan weet je voor een volgende keer wat je kunt proberen.

Ademhaling aanpassen

Een volgende stap is de ademhaling. Doorgaans ben je waarschijnlijk gewend om kort en oppervlakkig adem te halen. Bij meditatie wordt je uitgenodigd om hier bewust je aandacht aan te geven en allereerst een aantal keer dieper in te ademen door de neus. De ademhaling moet in de buik voelbaar zijn.

Hier houdt je de ademhaling enkele tellen vast en ademt dan rustig uit door de mond. Weer even rust en dan adem je weer opnieuw diep in. Langzaamaan zul je bemerken dat je ademhaling een nieuw ritme krijgt. Dit helpt bij het ontspannen en loslaten van zorgen en gedachten.

Gedachten komen en gaan

Hiermee komen we gelijk bij de volgende stap in mediteren, namelijk het laten varen van gedachten. Probeer hierin vooral niet tegen de gedachten te vechten. Hierdoor komen er alleen maar meer en blijven ze ook langer hangen. Door de gedachten te erkennen en er verder geen aandacht aan te geven, zullen ze gemakkelijker kunnen passeren. Zo wordt je hoofd steeds leger en neemt de ontspanning toe. De eerste stap tot mediteren is hiermee gezet.

Hoe leer ik mediteren?

Wil je meer informatie over mediteren? Lees dan de volgende artikelen eens:

Wat is mediteren? Een uitleg voor dummies

Meditatie oefeningen voor beginners

Wat is ideale meditatie muziek?

Tot rust komen door geleide meditatie

Reactie plaatsen