Tot rust komen door geleide meditatie

Tot rust komen door geleide meditatie

Ben jij altijd maar aan het rennen en stressen, omdat je zoveel wilt, of overal bij wilt zijn en alles perfect en op tijd af wilt hebben? Heb je geregeld last van hoofdpijn en beginnende migraineaanvallen? Of hebben negatieve gedachten de overhand in jouw denkpatroon?

Dan is tot rust komen door geleide meditatie dé oplossing voor jou. Misschien denk je: maar ik heb nog nooit aan meditatie gedaan. Dat geeft helemaal niets. Een geleide meditatie is juist bijzonder geschikt voor diegenen die geen ervaring met mediteren hebben. Jij kunt een begin aan geleide meditatie maken en je zal gaandeweg merken, dat je je veel beter gaat voelen.

Wat is geleide meditatie?

Eigenlijk zegt het woord ´geleide´ al heel veel. Bij dit soort meditaties word je geleid door muziek, geluid of een stem. Een voordeel van geleide meditatie is dat je geen cursus of een leraar nodig hebt. Je kunt een opname op CD of MP3 gebruiken en gaan mediteren, waar en wanneer het jou uitkomt.

De opnames variëren in lengte van tien minuten tot anderhalf uur. Als je de opname aanzet en je je volledig op de stem en/of de muziek, of het geluid concentreert, wordt je aandacht uiteindelijk niet meer afgeleid naar gedachten over het verleden of de toekomst. Je gedachten gaan naar het hier en nu.

Traditionele meditatie versus geleide meditatie

In tegenstelling tot de traditionele meditatie waar je je volledig op een focuspunt concentreert, of een mantra (een geluid, woord of zin dat steeds herhaald wordt) uitspreekt, word je bij de geleide meditatie meer geleid. Dat wil niet zeggen dat je je helemaal niet meer hoeft te concentreren op een focuspunt, want ook bij de geleide meditatie hoor je je aandacht op je ademhaling te richten, maar daarbij word je erg ondersteund door de begeleider van de meditatie.

Een voorbeeld van een geleide meditatie

Bij dit soort meditatie kan je in de lotushouding, meditatiehouding gaan zitten, of gaan liggen. Wat jij het comfortabelst vindt. Je kunt je ogen openhouden of dichtdoen. Daarna ga je proberen tot jezelf te komen door je te concentreren op je ademhaling. Je kan hierbij kiezen of je je op de ruimte voor het puntje van je neus richt, of op je buik. En adem je bewust in en uit.

Herhaal dat een paar keer. Dan zul je merken dat allerlei gedachtes zich aan je opdringen. Veroordeel deze gedachtes niet, maar laat ze eerst zijn en accepteer ze. Probeer daarna zuivere of liefdevolle gedachtes te hebben, of negatieve gedachtes om te zetten naar positieve gedachtes.

Geleide visuele meditatie

Een geleide visuele meditatie lijkt op een geleide meditatie, maar de begeleider vertelt een verhaal waarbij jij je een visuele ruimte voor gaat stellen. Je beklimt bijvoorbeeld een toren, of je maakt een wandeling door een bos, of op het strand. De visualisatie kan nog versterkt worden door achtergrondgeluiden van ruisende boomblaadjes, kabbelende beekjes, of gefluit van vogels.

Ook hier adem je bewust in en uit. En herhaal je dat verschillende keren. Bij afleidingen kom je elke keer weer terug bij je ademhaling. Veroordeel niets. Alles is oké. Je observeert vanuit het nu. Je laat het zijn hoe het is en dan laat je het gaan.

Neem het 'hier en nu' mee naar het dagelijkse leven

Het is de bedoeling dat je na het mediteren het 'hier en nu' meeneemt naar het dagelijkse leven. Op stressvolle momenten kan je dan tot rust komen. Het is aanbevelenswaardig een oefening van geleide meditatie elke dag te doen. Als je nog nooit een geleide meditatie gedaan hebt, is het raadzaam voor een opname van vijftien minuten te kiezen. Na het oefenen met geleide meditatie zul je merken dat je relaxter, vrolijker en positiever in het leven gaat staan.

Tot rust komen door geleide meditatie

Onderstaand voorbeeld is een mooi geleide meditatie om tot rust te komen. Natuurlijk zijn er nog veel meer video's te vinden online. Belangrijk is vooral dat je een video of audiobestand vindt waar de persoon die de geleide meditatie doet een voor jou prettige stem heeft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je gaat irriteren tijdens de meditatie. Dan werkt het natuurlijk averechts.

Andere manieren om tot rust te komen?

Ben je op zoek naar andere manieren om tot rust te komen? Lees dan onderstaande artikelen eens.

Meditatie oefeningen voor beginners

Ontspanningsoefeningen tegen stress

Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?

Reactie plaatsen