Wat is ideale meditatie muziek?

Wat is ideale meditatie muziek?

Wat is ideale meditatie muziek?

Mediteren is een bezigheid die je kan helpen om terug te komen in positieve energie. Door de stress die je opdoet op het werk of thuis, buiten in de winkels of gewoon door persoonlijke ervaringen die je doormaakt, kun je jezelf een beetje kwijt raken.

Naarmate de stress oploopt, raak je sneller geïrriteerd, emotioneel en verlies je je originele sprankel enigszins. Door te mediteren kun je hiervan herstellen en je vrolijkheid weer terugpakken. Uiteraard kan goede meditatie muziek hier extra aan bijdragen.

Voordelen meditatie muziek

Door goede muziek op te zetten tijdens het mediteren, zul je sneller kunnen ontspannen. Ook kun je je aandacht in eerste instantie op de muziek richten, waardoor je minder afgeleid wordt door drukke gedachten of geluid van buitenaf. De muziek is vaak al erg rustgevend en dit stimuleert de hele ervaring.

Als vanzelf vallen alle zorgen van je af en je waant je even in een hele andere wereld. Door telkens een ander genre aan meditatie muziek te kiezen, brengt dit je ook telkens weer in een andere beleefwereld. Dit maakt het mediteren extra leuk en aantrekkelijk.

Effect van muziek

Muziek heeft een sterke uitwerking op je gevoel. Je kunt erdoor ontroerd raken als je een mooi liedje hoort dat je aan iets speciaals doet denken, ook kan het je opvrolijken als je je wat somber voelt. Het kan daarentegen ook onrust brengen, als de muziek te schel of te hard klinkt. Of juist droeviger als het erg melancholische klanken betreft.

Het is dan ook raadzaam om zorgvuldig de meditatie muziek uit te kiezen, zodat je vooraf weet welke emoties of gevoelens het kan oproepen. Uiteraard kan het prettig zijn om in de meditatie emoties juist op te wekken, echter is dit niet altijd de bedoeling. Wanneer je gewoon prettige muziek wilt om bij te dragen aan de ontspanning, dan is daar zeker voldoende muziek voor te vinden.

Instrumentaal

Goede meditatiemuziek is vaak instrumentaal en geeft rustige en zachte klanken. Je kunt hiervoor kiezen voor echt klassieke muziek van Mozart, maar ook een iets modernere variant hiervan, zoals New Age muziek. Muziekstukken begeleid door de piano of gitaar, werken over het algemeen erg prettig.

Het effect van rustige muziek op meditatie is onderzocht en daaruit blijkt dat er zeker een positief effect merkbaar is bij mensen die mediteren met muziek op de achtergrond. Zowel klassieke muziek als klanken vanuit de New Age Movement scoorden hierin goed.

Natuurgeluiden

Het geruststellende effect dat dieren en de natuur op mensen hebben is alom bekend. Ook de geluiden van de zee, vogels, de wind of gras kan gebruikt worden als achtergrondgeluid voor meditaties. Vaak worden deze geluiden gemengd met rustgevende muziek zodat je het beste hebt van beiden.

Naarmate je meer gevorderd bent in mediteren, is een sessie buiten in de natuur natuurlijk ook een goed alternatief. Zo heb je alle natuurlijke geluiden direct bij de hand en voel je helemaal één met je omgeving en de natuur. Hierbij kun je natuurlijk wel worden afgeleid door andere geluiden of voorbijlopende bezoekers. Een mooi muziekstuk waar de natuur in is verwerkt, helpt je dan weer om het positieve effect bij je in huis te halen.

Wat is ideale meditatie muziek?

Als je je afvraagt: wat is ideale meditatie muziek? Dit verschilt dus per persoon. Je kunt kiezen voor 'gewone' muziek maar er is ook speciale muziek beschikbaar om bij te mediteren. Hier onder vind je een paar You Tube filmpjes. Probeer maar eens wat jij fijn vindt!

Reactie plaatsen