Wat als je winterdip erger wordt? 9 tips tegen depressie

Wat als je winterdip erger wordt? 9 tips tegen depressie

Het lijkt alsof tegenwoordig steeds meer mensen depressief zijn of worden. In 2014 waren het meer dat 1 miljoen mensen die wel eens depressieve gevoelens hadden. Vandaag de dag zijn dit er vast nog meer. Zelfs onder jongeren nemen depressieve gevoelens toe. 

Zeker in dit jaargetijde hebben veel mensen vaker last van depressiviteit. Maar wat moet je nou eigenlijk doen als je bij jezelf merkt dat je winterdip doorslaat naar een echte depressie? Hoe sneller je namelijk ingrijpt, hoe groter de kans is dat je er vanaf komt zonder medicijnen en verdere behandeling.

Dit laatst is trouwens niet altijd te voorkomen helaas want niet alle gevallen van depressie gaan vanzelf over. Maar mocht je door snel handelen het medische circuit kunnen ontlopen is dat natuurlijk wel wenselijk.

Hier onder vind je een aantal tips tegen depressie je je hopelijk helpen de negatieve spiraal te doorbreken.

1. Structuur in je dagelijkse leven

Het is erg belangrijk om je vast te houden aan vaste structuren als je depressieve gevoelens hebt. Ga op tijd uit bed en slaap geen gat in de dag. Hier ga je je alleen maar nog rotter voelen.

Dus op tijd op staan, fatsoenlijk ontbijten en doe dan de dingen die je ook deed voor je je zo rot ging voelen. Ga gewoon naar je werk en blijf je huis onderhouden. Als je deze dingen laat versloffen wordt alles alleen maar erger.

2. Zorg goed voor jezelf

Zorg dat je voldoende slaapt en gezond eet. Ga naar de supermarkt en kook zelf je eten. Verzand niet in het gemak van kant en klaar maaltijden. Ten eerste zijn die vaak niet gezond en ten tweede is koken een goede bezigheid. Het zal je meer een voldaan gevoel geven dan een pizza eten voor de buis.

Probeer ook de moeite te doen om wat leuks aan te trekken. Ook al interesseert het je niks hoe je er bijloopt, kleine moeite om je mooiste jeans en vrolijkste trui uit de kast te trekken. Je moet toch kleren aan. Kunnen ze net zo goed leuk zijn. En ook al ga je je er niet beter door voelen, je kunt jezelf in ieder niet verwijten dat je er als een slons bijloopt en je daar nog rotter door gaan voelen.

3. Blijf in beweging

Als je je rot voelt is het heel belangrijk dat je in beweging blijft. Het liefst in de frisse buitenlucht. De frisse lucht waait je hoofd leeg en de beweging zorgt er voor dat er endorfine vrij komt. Het zogenaamde gelukshormoon. En dit laatste is iets waar je heel veel van nodig hebt.

4. Vermijd stress

Het is niet altijd mogelijk maar probeer het toch zo veel mogelijk te vermijden. Heb je een stressvolle baan? Ga dan eens met je baas praten. Mogelijk mag je tijdelijke wat korte dagen maken of kan de stapel werk wat verkleind worden. Als jij echt depressief thuis komt te zitten zijn jullie beiden verder van huis. Schaam je dus niet en praat er over met je baas. Jullie zullen elkaar dankbaar zijn.

5. Probeer je gedachten te stoppen

Het lijkt onmogelijk om te doen maar probeer je negatieve gedachten onder controle te krijgen. Besef je heel goed dat de gedachten die je hebt niet zijn wie je bent. Het zijn maar gedachten. En jij bepaalt wat je denkt. Verdiep je eens in mindfulness of probeer een les yoga. Wie weet wat het voor je doet.

6. Houd contact met je vrienden en familie

Hoe graag je het ook wilt, zonder je niet af van je vrienden en familie. Dit zijn nou net de mensen die je het hardst nodig hebt. Praat over hoe je je voelt. Als ze dit weten kunnen ze je helpen met het houden van structuur in je leven en goed voor jezelf te zorgen.

En het allerbelangrijkste is dat je met deze mensen leuke dingen kunt doen. Ook al heb je hier geen zin in. Zij slepen je mee en zorgen ervoor dat je wat lichtpuntjes blijft zien. Tijdens de activiteiten die je doet heb je ook geen tijd om je te laten meeslepen door al jouw negatieve gedachten.

7. Wees lief voor jezelf

Waarschijnlijk vind je niet dat je het verdiend hebt maar wees toch lief voor jezelf. Probeer te zien wat er wel goed gaat in je leven en jezelf niet de hele dag door te bestempelen als een loser of een prutser. Gaat er iets goed? Probeer het trotse gevoel naar boven te halen.

8. Schrijf je gedachten op

Ga iedere dag een kwartiertje zitten en schrijf op wat je voelt, hoe je over jezelf denkt en wat er allemaal niet goed gaat aan je leven. Daarna schrijf je de positieve dingen op die je die dag hebt meegemaakt of hebt gedaan.

Door op te schrijven hoe je je voelt en wat je denkt kun je beter relativeren. De lichtpuntjes die je vervolgens opschrijft helpen je focussen op de positieve dingen die er echt nog wel zijn. Ze zijn alleen moeilijk te zien voor je.

9. Stel niet te hoge eisen

Stel je verwachtingen die je hebt van jezelf bij. Probeer te accepteren dat je nu even niet zo lekker in je vel zit en dat het alleen maar erger wordt als jij eisen aan jezelf stelt die je op het moment niet waar kan maken. De negatieve gevoelens die je hebt zijn tijdelijk. Als je je weer wat beter voelt kun je je verwachtingen weer wat opschroeven.

Tips tegen depressie helpen niet?

Helpen bovenstaande tips tegen depressie je niet je negatieve gevoelens de baas te worden? Wordt het alleen maar erger? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel bij je huisarts. Hij of zij kan je helpen vervolgstappen te ondernemen.

Ervaring?

Heb jij ervaring met deze negatieve spiraal en heb je nog tips tegen depressie waar een ander wat aan heeft? Laat het hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Wat te doen tegen depressie als omstander? - Change of Heart
Door

Wat te doen tegen depressie als omstander? - Change of Heart

op 16 Jan 2017

[…] Wat als je winterdip erger wordt? 9 tips tegen depressie […]

Reactie plaatsen