Wat vind jij ècht belangrijke dingen in het leven?
23 november 2017 

Wat vind jij ècht belangrijke dingen in het leven?

Ik hoor de laatst een mooie uitspraak die mij even aan het denken zette: de dringende dingen zijn vaak niet de echt belangrijke dingen in het leven. Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit waar is. Althans, voor mij tenminste.

De gemiddelde dag van een werkende moeder bestaat in het kort gezegd uit: rennen, vliegen, lijstjes afwerken, stress, jezelf te kort doen en een onvoldaan gevoel en/of schuldgevoel. (Dit geldt trouwens ook voor niet werkende moeders).

Voel je je al aangesproken?

Hetzelfde kan overigens ook voor een man gelden alleen dat ben ik niet dus dit kan ik moeilijk inschatten. Toch krijg ik op een of andere manier de indruk dat die iets milder zijn voor zichzelf. Maar dat is een ander verhaal.

Kort door de bocht bestaat de dag dus vaak uit een aaneenschakeling van dringende dingen. Dingen die moeten gebeuren omdat het anders alles in de soep loopt. Althans, dat denken we. Helaas nemen we door al deze dringende dingen vaak niet de tijd voor de echt belangrijke dingen.

1. Me time

Zo zetten we onszelf steevast op de laatste plek. Geen tijd om fatsoenlijk te ontbijten en geen tijd om even rustig te gaan zitten met een kop thee. Alle tijd moet nuttig besteed zijn. Zo heb ik de gewoonte om ’s avonds mijn kinderen in bad te zetten en zelf even gauw onder de douche te springen.

Als ik pas ga douchen als de kinderen op bed liggen zou dit een zeer ontspannende bezigheid kunnen zijn. Maar dat doe ik natuurlijk niet want dat vind ik zonde van de tijd. Resultaat: dikke vette stress.

Mijn kinderen gaan namelijk haaitje of krokodilletje spelen. En dat eindigt standaard met een hoop geschreeuw, gehuil, gooien met speelgoed en een zeiknatte badkamer. En oh ja, ik sta natuurlijk ook in m’n blote kont als een viswijf te schreeuwen vanuit de douchecel dat ze rustig moeten doen. Heel ontspannend. (Note to self: dit moet ik ècht niet meer doen).

Dus terug komend op wat echt belangrijke dingen zijn, met stip op nummer 1: vergeet jezelf niet! Want als jij omvalt, zakt het hele kaartenhuis in elkaar en heb je pas echt een probleem. Neem dus de tijd voor een goed ontbijt en ga af en toe zitten met een bak thee en een (flink) stukje Tony’s. Gun jezelf even de tijd om te niksen. Daar hoef je je echt niet schuldig over te voelen. Daar word je juist een veel leuker mens van.

2. Tijd voor je kroost

Wat ook hele belangrijk is maar wat we door alle dringende dingen vaak vergeten, is even een paar minuten tijd maken voor je kinderen. (Als je die hebt tenminste. Als je die niet hebt mag je van mij die tijd spenderen aan extra me time)

Ik realiseerde me laatst dat mijn standaard antwoord op vragen van mijn kinderen bijna altijd is: ‘wacht even schat, ik ben even aan het koken/wassen/stofzuigen, ik kom zo bij je’. Op zich niet zo heel erg maar het wordt wel vervelend als je vervolgens vergeet dat ze je wat gevraagd hebben. Je wil natuurlijk niet dat jij later onderwerp van gesprek bent bij hun therapeut.

Waarom even de tijd nemen voor je kinderen zo belangrijk is, is omdat er een dag komt dat ze niet zoveel behoefte meer hebben aan jouw aandacht. Het is cliché maar ze worden zò snel groot. En dan zit mama eenzaam en alleen te huilen aan de keukentafel met een kop thee en een trommel met biscuitjes. Nou ja, zo zie ik dat dan voor me.

Los van dat jij je straks schuldig voelt, is het natuurlijk ook heel goed en fijn voor een kind om voldoende aandacht te krijgen van zijn of haar ouders. Krijgen ze lekker veel zelfvertrouwen van.

3. Geniet. Iedere dag

Nummer 3 van belangrijke dingen zou eigenlijk als rode draad door je dag moeten lopen. GENIET! En om er nog even een cliché tegen aan te gooien: voor je het weet is het voorbij. En dan heb je spijt.

Probeer van alles de zonnige kant te zien. Probeer vooral ook de zonnige kant te zien van de zonnige kant. Dan geniet je dubbelop. En als alles even kut met peren is, en dat is het soms echt, laat het dan even kut met peren zijn maar ga dan gauw weer op zoek naar de zonnige kant. Ik wil natuurlijk niet ieders verdriet bagatelliseren, maar je hebt altijd een keuze hoe je omgaat met wat voor een situatie dan ook.

De echt belangrijke dingen in het leven

Mijn advies aan jou is om ook eens na te denken over deze uitspraak: de dringende dingen zijn vaak niet de echt belangrijke dingen. Wat zijn jouw dringende dingen en hoe zou je jouw belangrijke dingen wat meer kunnen laten doorschijnen in jouw dagelijkse leven?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen