Vergeet niet de ècht belangrijke dingen in het leven
29 juli 2017 

Vergeet niet de ècht belangrijke dingen in het leven

Ik kwam laatst onderstaand verhaal ergens tegen. Dit verhaal zette me aan het denken. We zijn vaak geneigd om alles te willen in het leven. Het is nooit goed genoeg en we willen altijd meer.

Doordat we zoveel willen en vaak ook doen, zijn we druk met van alles en nog wat en vergeten we vaak wat de echt belangrijke dingen in het leven zijn. Dit zijn helaas vaak de dingen die ondersneeuwen en te weinig aandacht krijgen omdat we bezig zijn met dingen waar we uiteindelijk niet gelukkig van worden.

Relaties die sneuvelen omdat er geen tijd is voor elkaar. Kinderen die de oppas nog beter kennen dan hun eigen ouders omdat papa en mama graag veel geld verdienen. Dromen die vergeten worden omdat die saaie baan meer verdient. Gezonde lijven die ongezond worden door te weinig beweging, te veel stress en te veel ongezond eten.

Stap af en toe uit je eigen ‘rat race’

Nou ja, je begrijpt mijn punt. Ik maak me hier zelf ook wel eens schuldig aan natuurlijk. En dat is helemaal niet erg. Zo lang je af en toe uit je eigen rat race kan stappen en het grotere geheel kunt zien. Dat je de ècht belangrijke stip op de horizon nog steeds kan zien.

Hier onder dus het verhaal wat dit zo mooi illustreert. Lees, stap even uit je ‘rat race’ en sta een moment stil bij de echt belangrijke dingen in het leven.

Het vullen van de vaas

Een leraar filosofie stond voor zijn klas leerlingen. Naast hem stond op zijn bureau een grote glazen vaas. Op de grond stond een grote emmer met stenen.

De leerlingen keken verbaasd toe hoe de leraar de stenen één voor één voorzichtig in de vaas deed. Toen er geen steen meer bij kon vroeg hij aan de klas: ‘Is deze vaas nu vol?’ Alle leerlingen waren het er over eens dat er geen steen meer bij paste in de vaas.

Kiezels

De leraar liep naar de gang en haalde nog een emmer op. Deze keer zaten er kiezels in. Hij tilde de emmer op en gooide voorzichtig de kiezels bij de stenen in de vaas. De kiezels vielen tussen de grotere stenen door en al gauw was de emmer met kiezels leeg.

Nogmaals vroeg de leraar: ‘Is de vaas nu vol?’ Omdat de leerlingen het idee hadden dat ze er wederom wel eens naast zouden kunnen zitten hielden ze wijselijk hun mond.

Zand

De leraar begon te glimlachen en haalde uit zijn bureaula een grote zak tevoorschijn. In deze zak bleek zand te zitten en werd net als de stenen en de kiezels leeggegoten in de grote glazen vaas. Toen de zak leeg was, was de vaas tot de rand toe gevuld met stenen, kiezels én zand.

De leerlingen waren blij dat ze vlak daarvoor geen antwoord hadden gegeven en moesten lachen om hoe de leraar hun beet had genomen. De vaas was nu pas echt vol waren ze het over eens.

Water

Het lachen verging hun toe de leraar de kan met water pakte die altijd op zijn bureau staat voor als hij dorst krijgt tijdens de lessen. Zonder wat te zeggen goot de leraar vervolgens óók nog eens de kan met water in de vaas.

De vaas was nu tot de nok toe gevuld met stenen, kiezels, zand én water. De leerlingen waren lang niet meer zo verbaasd geweest.

Wat is de les?

‘Nou?’ vraagt de leraar aan de klas ‘Wat denken jullie dat de les is van vandaag? De leerling die net wat zelfverzekerder was dan de rest stak zijn vinger op. ‘De les van vandaag is dat er altijd ruimte is voor meer meneer’ zei de leerling twijfelend.

‘Dank voor je antwoord maar dat is niet correct.’ Zegt de leraar vriendelijk. ‘Denken jullie dat ik alles in de vaas had gekregen als ik een andere volgorde had gehanteerd? Als ik bijvoorbeeld eerst was begonnen met het water of met het zand?’ De leerlingen schudden van nee.

‘De les van vandaag is dat je nooit alles in de vaas had gekregen als je niet met de grote stenen was begonnen. En zo is het ook in het leven.

De belangrijke dingen in het leven

Wat zijn jouw grote stenen in het leven? Je dromen? Je opleiding? De mensen van wie je houdt? Je gezondheid? Of toch bakken met geld, alleen vrienden op facebook en een latrelatie met de pizzakoerier?

Onthoud goed dat als je de ‘grote stenen’ op orde hebt de rest vanzelf volgt. Dan zit je namelijk lekker in je vel en is je basis op orde. Doe je dat niet? Dan zal wat je ook wilt bereiken nooit lukken omdat het simpelweg niet de juiste volgorde is.

Vraag jij je soms af of je de dingen die je doet, doet om de juiste redenen? Lees dan dit artikel even over kiezen uit liefde of kiezen uit angst.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen